glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel000 vezzba pristina5
Izraelski F16 vlada3 comski pristina4 cern2 mitrovic99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Počinje 65. Martovski festival/Martovski festival i dalje atrakcija za domaće i strane autore      

izvor: agencije  foto:                                                      29.03.2018

martovski festival33 

Počinje 65. Martovski festival

Film Zemlja utopije je svedočanstvo o malom španskom gradu u kome je gradonačelnik započeo socijalni eksperiment zajedničkog života svih stanovnika podelivši im zemlju bogatih aristokrata.

Druga svetska premijera na Martovskom festivalu će biti 30. marta. Dugo putovanje u rat reditelja Miloša Škundrića je majstorski dokumentarac snimljen u tradiciji najboljih BBC programa koji nam autentičnim pričama iz prošlosti, pomaže da razumemo zašto je počeo Prvi svetski rat.

U takmičarskom programu od približno 4.000 prijavljenih biće prikazano 80 odabranih ostvarenja u selekcijama dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma.

Imamo preko 20 stranih gostiju i na taj način pokušavamo da Martovski festival postane platforma i jedna odskočna daska odakle će domaći filmovi nastavljati svoj festivalski život i mesto susreta domaćih filmskih autora sa stranim producentima, direktorima stranih festivala“g, kaže umetnički direktor Martovskog festivala Marko Popović.

Večeras će biti uručena nagrada za životno delo montažerki i pedagogu Jelici Đokić.

Đokićeva je diplomirala Filmsku i televizijsku montažu 1975. godine kao prvi diplomirani montažer na prostorima Srbije i Jugoslavije. Tokom svoje duge i bogate pedagoške karijere oprobala sa na svim godinama predmeta Filmska montaža, prateći pri tome razvoj filmskog izraza i filmske tehnologije.

Poslednjih godina nastavnik je na završnoj godini studija montaže. To je rezultiralo proizvodnjom velikog broja autorskih kratkih dokumentarnih filmova – prikazivanih i nagrađivanih na filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Sa donošenjem novog Zakona o visokom obrazovanju aktivno se uključila u proces pripreme materijala za akreditaciju studijskih programa montaže. Imala je i značajan doprinos u pripremi konačnog izgleda materijala za akreditaciju svih studijskih programa Fakulteta i Fakulteta dramskih umetnosti kao visokoškolske ustanove. Aktivno učestvuje u koncipiranju nove vrste studija na FDU - Doktorskim umetničkim studijama. Bila je član više komisija za odbranu magistarskih radova i doktorskih disertacija.

Jelica Đokić se već od prve godine studija montaže uključuje u profesionalni rad na filmu i televiziji. Za 42 godine rada montirala je: 10 dugometražnih igranih filmova, 10 televizijskih igranih filmova, oko 10 dugometražnih dokumentarnih filmova, oko 10 TV serija igranih ili dokumentarnih, oko 70 kratkometražnih filmova (igranih ili dokumentarnih), oko 50 televizijskih emisija različitog žanra (15-60 minuta), oko 60 namenskih filmova (nastavnih, obrazovnih, reklamnih), oko 40 animiranih filmova, više desetina reklamnih TV spotova, muzičkih spotova i trejlera za filmove.

Mnogi od ovih filmova dobili su značajne nagrade na festivalima širom sveta. Režirala je oko 10 dokumentarnih i namenskih filmova, za koje je dobila četiri autorske nagrade na festivalima.

Dobitnica je: Zlatne medalje za montažu na Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, Kristalne prizme za kreativnu montažu Akademije filmske umetnosti i nauke Jugoslavije, Zlatnu mimozu za montažu na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Herceg Novom, Povelju za doprinos festivalu na jubilarnom 50. Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, Plaketu Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti povodom 60 godina postojanja Jugoslovenske kinoteke. Dobitnik je, 2010. godine, Velike plakete Univerziteta umetnosti sa poveljom za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakulteta dramskih umetnosti i Univerziteta umetnosti.

U pratećem programu Martovskog festivala posetioci će moći da pogledaju filmove u tehnologiji virtuelne realnosti, a roditelji i deca da učestvuju u radionici animiranog filma. Biće priređena retrospektiva dela istaknute austrijske rediteljke Rut Bekerman, dok će Fakultet dramskih umetnosti, „Zastava film“ i RTS obeležiti jubileje.

Povodom 60 godina Televizije Beograd biće prikazani filmovi koji su nastali u produkciji naše kuće i bili nagrađeni na Martovskom festivalu.

Martovski festival i dalje atrakcija za domaće i strane autore

Uručenjem nagrade za životno delo montažerki i profesorki Fakulteta dramskih umetnosti, Jelici Đokić i premijerom filma „Zemlja utopija“g, rediteljke Jelene Stolice, u Domu omladine počeo je 65. Martovski festival - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Uprkos čestim promenama koncepta i imena, popularni Martovski festival i dalje je atrakcija za domaće i inostrane autore koji stvaraju pokretne slike mimo zakona tržišta. To potvrđuje rekordan broj prijavljenih filmova – više od 4.000. Selektori su odabrali 80 za takmičarski program.

Imaćemo brojne radionice, predavanja, imamo preko 20 stranih gostiju i na taj način pokušavamo da Martovski festival postane platforma i jedna odskočna daska odakle će domaći filmovi nastavljati svoj festivalski život i mesto susreta domaćih filmskih autora sa stranim producentima, direktorima stranih festivala, velikim producentskim kućama“, ističe Marko Popović, umetnički direktor Festivala.

Na programu je retrospektiva filmova najznačajnije austrijske rediteljke današnjice, Rut Bekerman. Po uzoru na svetske, Martovski festival ponudiće i ekskluzivan pogled u budućnost filma – virtuelnu realnost u dokumentarnom žanru.

Nadam se da će publika uživati u sjajnim filmovima i na dobrim projekcijama, da ćemo svi zajedno moći da vidimo i neke premijere i da na taj način uživamo i da dokumentarni film koji je veoma značajan u kinematografiji i uopšte u svetu, i da ovde kod nas zauzme mesto koje mu istinski pripada“, kaže predsednik Odbora festivala Andreja Mladenović.

 

 

Bez para za Andrića i Disa

MSU: Deca vole da istražuju, strance zanima jugo kontekst

"Borina nedelja" bez podrške grada

Egon Savin: Neukus je vladajuća odlika našeg društva

Počelo takmičenje Muzičke omladine Beograda

Ejbel Ferara gost „Beldoksa“

Svi uspesi ali i razočaranja srpskog filma

Svetozar Cvetković: Površnost je naš koncept življenja

Braća Asad otvorila 19. „Gitar art festival”

Evropeana sadrži gotovo milion primeraka srpskog kulturnog nasleđa

Dokumentarac „Umetnost sećanja“, borba za vraćanje spomenika Jugoslavije sa ruba zaborava

Od 28. marta do 1. aprila 65. Martovski festival

Lordan Zafranović : Kapitalizam nas pojeo, nismo bili spremni

Umetnici nisu sluge režima

Rudiger Zuhsland: Nacisti su imali "fabriku snova"

Vesnik džeza i duha slobode

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button