glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel000 migranti33 pristina5
zagreb vlada3 comski pristina4 morbile mitrovic99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Delegacija CERN-a u poseti Srbiji

izvor: agencije  foto:                                                                        29.03.2018

cern2

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je juče s predstavnicima CERN-a koji su u višednevnoj poseti Srbiji kako bi ustanovili da li Srbija ispunjava uslove za punopravno članstvo u ovoj organizaciji. Premijerka je istakla da je Srbija poslednjih godina naporno radila na sprovođenju ekonomskih reformi, fiskalnoj stabilizaciji i održavanju ekonomske stabilnosti, dodajući da će u narednom periodu fokus vlade biti na reformi obrazovanja, ulaganjima u nauku i naučne projekte, kao i na digitalizaciji i inovacijama kako bi se znatno unapredila konkurentnost srpske privrede.

Prema rečima premijerke, Srbija je spremna za punopravno članstvo u CERN-u, što pokazuju ne samo uspesi naših fakulteta i instituta, koji su i danas značajan činilac u ovoj važnoj organizaciji, već i činjenica da će vlada u naredne tri godine uložiti više od 50 miliona evra u infrastrukturu i projekte kojima podstiče primenjenu upotrebu tehnologije i inovacija, ali i po tome što već tri godine zaredom konstantno raste obim saradnje između privrednika u Srbiji i projekata CERN-a. Punopravno članstvo biće od ključnog značaja za dalji razvoj nauke i unapređenje obrazovanja u Srbiji.

Direktorka za međunarodne odnose CERN-a Šarlota Varakoli izvestila je predsednicu vlade da su članice CERN-a 22 države. Ocenila je da Srbija, kao pridružena članica ove organizacije od 2012. godine, nije iskoristila sve finansijske mogućnosti i tendere koje je raspisivao CERN, te da tu postoji prostor za jačanje saradnje.

Sagovornice su se složile da će na ovaj način dugoročno biti podstaknut razvoj privatnog sektora, omogućeno otvaranje novih radnih mesta, ulaganja u dugoročne naučne projekte, a mladim naučnicima biće omogućeno da rade u svojoj zemlji.

Varakolijeva je podsetila da srpski naučnici sa Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu i Univerziteta u Kragujevcu, više decenija rade na projektima CERN-a. CERN je podržao uspostavljanje specijalnog obrazovno-inovacionog centra „Verokio”h u okviru Instituta za fiziku Univerziteta u Beogradu, za čiju je izgradnju Vlada Srbije, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, već izdvojila sredstva.

Rečeno je i da je Srbija pokazala da ima veliki potencijal za razvoj u naučnim oblastima, a da će članstvo u ovoj organizaciji pružiti brojne finansijske mogućnosti i omogućiti razmenu znanja i iskustva naučnika i istraživača.

Delegacija CERN-a je juče posetila i Institut za fiziku u Beogradu, prvi institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Tokom ove posete delegacija je razgovarala s predstavnicima Komisije Republike Srbije za saradnju sa CERN-om o dosadašnjem radu naših naučnika u ovoj organizaciji, ali i o inovacijama i tehnološkim primenama.

Radujemo se kad vidimo koliko su stvari u srpskoj fizici napredovale od našeg prethodnog dolaska – istakla je Šarlota Varakoli, dodajući da je članstvo Srbije veoma važno za CERN. Delegacija je tokom ove posete simbolično zasadila drvo, piramidalni grab, u bašti Instituta, na obali Dunava, gde su po tradiciji i mnogi drugi istaknuti gosti i cenjeni naučnici uradili isto.

Republika Srbija, kao zemlja naslednica SFRJ, jedna je od dvanaest osnivača CERN-a, ali više decenija je bila izvan ovog najuspešnijeg naučnog kluba na svetu. Zahvaljujući pre svega angažovanju naših fizičara, koji još od 2001. rade u ATLAS i CMS kolaboracijama, Republika Srbija je 2012. postala pridruženi član CERN-a.

 

 

Epidemija još traje : Za dan 111 novih slučajeva morbila

RFZO: Od maja zamrzavanje embriona i o trošku države

U Srbiji će 10 toplana početi da koristi biomasu

Vrh svetske fizike u Beogradu

Srbija prerađuje više od 10% a EU više od 70% otpadnih voda

Brnabić otvorila prvu digitalnu farmu u Srbiji

Povećan broj vakcinisanih, epidemija jenjava

Hawking, vizionar zbog koga smo gledali u zvijezde

Novi radni prostor u službi nauke

Epidemija do maja, novi udar moguć na jesen

Inovacijama do održivog razvoja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button