glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel000 migranti33 hapsenje222
zagreb vlada3 comski pristina4 morbile mitrovic99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Hodžaj: Đurić bio na Kosovu kad je tražio dozvolu/ Kancelarija demantuje

izvor: agencije  foto:                                                                                                             29.03.2018.

pristina5

Hodžaj: Đurić bio na Kosovu kad je tražio dozvolu/ Kancelarija demantuje

Hodžaj je rekao da međunarodni sporazum potpisan u Briselu jasno objašnjava kako i kada se zahteva dozvola za posetu i dodao da je Đurić prekršio zakon.

Đurić je ušao na Kosovo dan ranije, a potom je u međuvremenu pokušavao da dobije dozvolu za posetu. U trenutku kada je njegova kancelarija podnela zahtev, on je već bio na Kosovu“, naveo je Hodžaj. Prema njegovim rečima, policijska akcija nije bila uperena protiv srpske zajednice, već pojedinca koji je nezakonito ušao na Kosovo. Hodžaj je rekao da je provokacija i to što je Đurić naveo da je na isti ili sličan način ušao na Kosovo šest ili sedam puta ranije.

Tvrdnja da su Đurić i Selaković na Kosovo i Metohiju ušli dan ranije je laž Envera Hodžaja koji svakim danom novim lažima želi da prikrije i izbegne odgovornost separatista u Prištini za akt terorizma prema golorukim Srbima u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je danas zamenik direktora kancelarije Vlade za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Nema, Envere, opropravdanja za sadističko divljanje tvojih i Tačijevih maskiranih terorista i otmičara. Nećeš moći da novim lažima pokriješ nedela svojih terorista koji su puškama i čizmama tukli i gazili nenaoružane Srbe“, istiće Kozarev u izjavi za medije.

KANCELARIJA NEGIRA DA JE ĐURIĆ NA KOSOVO STIGAO DAN PRE PRIVOĐENjA

Zamenik direktorka Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev negirao je danas tvrdnje iz Prištine da je direktor Kancelarije Marko Đurić ušao na Kosovo dan pre nego što je priveden i prebačen u centralnu Srbiju.

"Tvrdnja da su Đurić i Selaković na Kosovo i Metohiju ušli dan ranije je laž Envera Hodžaja koji svakim danom novim i novim lažima želi da prikrije i izbegne odgovornost separatista u Prištini za akt terorizma prema golorukim Srbima u Kosovskoj Mitrovici", naveo je Kozarev u saopštenju.

On je ocenio da nema opravdanja za, kako se izrazio, "sadističko divljanje maskiranih terorista i otmičara".

"Nema, Envere, opravdanja za sadističko divljanje tvojih i Tačijevih maskiranih terorista i otmičara. Nećeš moći da novim lažima pokriješ nedela svojih terorista koji su puškama i čizmama tukli i gazili nenaoružane Srbe", naveo je on.

VUKOSAVLjEVIĆ: NASTAVIĆEMO DA ŠTITIMO KULTURNU BAŠTINU NA KIM

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da će Vlada Srbija nastaviti da štiti srpski narod i kulturnu baštinu na KiM, uz ocenu da potezi albanske strane proteklih dana ne nagoveštavaju dobru volju da se dijalog Beograda i Prištine nastavi u pozitivnom pravcu.

Vukosavljević, kojem je u ponedeljak onemogućeno da uđe na teritoriju KiM, rekao je da je brutalna provala nasilja nad direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem i ostalim Srbima u Kosovskoj Mitrovici ispod svakog razumnog i civilizacijskog nivoa.

„Takvo ophođenje prema ljudima je duboko ispod civilizacijskog nivoa, ali nama ne pomaže mnogo samo da konstatujemo stvari, mi moramo da nastavimo poslove koji su vezani za zaštitu srpskog naroda i kulturne baštine na KiM“, kazao je Vukosavljević za Pink.

Kako je rekao, događaj u Mitrovačkom dvoru pokazuje da ne postoji volja albanske strane da se poštuje sporazum potpisan u Briselu.

Vukosavljević je naveo da je u ponedeljak prešao administrativni prelaz Jarinje i ušao na KiM kada je, kako kaže, stigla informacija da je došlo do promene stava prištinskih vlasti.

Očigledno se radilo o planu i nameri da se stvari iskomplikuju i da poseta srpskih zvaničnika ne protekne kako treba“, kazao je ministar.

Vukosavljević je dodao da takvi incidenti neće prekinuti aktivnosti Vlade Srbije u zaštiti srpskog naroda i kulturnog nasleđa na KiM.

„Fizička poseta je jedno, a mi naše ustanove na KiM pomažemo finansijski, tehnički i stručno“g, rekao je ministar.

Podsetio je da se na KiM nalazi više od 1300 srpskih manastira i crkava koji čine jezgro srpskog kulturnog nasleđa i identiteta i o kojima će, kaže, država nastaviti da brine.

ĐURIĆ: ALBANCI PRIVELI I SASLUŠAVALI NOVINARE I PRAVNIKE

Vlada Srbije najoštrije osuđuje privođenje i saslušavanje troje radnika RTS i petoro advokata na KiM, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je pojasnio da su oni privedeni u Peć gde su pet sati saslušavani, a opušteni su tek nakon intervencije iz Beograda.

"U Peći su bili zadržani u policijskoj stanici, nakon naše intervencije i nakon što su ih pet sati saslušavali pušteni su i sprovedeni iz Peći", rekao je Đurić novinarima u Beogradu.

Advokati su bili na terenu i u okviru projekta pružanja pravne pomoći Srbima kojima je oduzeta imovina.

AMBASADA SAD UPOZORAVA GRAĐANE: OPREZ NA KOSOVU, MOGUĆI NAPADI


Američka ambasada na Kosovu upozorila je svoje državljane na povećani rizik od terorističkih napada na Kosovu, posebno za vreme uskršnjih praznika. Opširnije pročitajte

 ĐURIĆ: JASNO KAKVU PRETNjU PREDSTAVLjA FORMIRANjE VOJSKE TZV. KOSOVA


Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je u ponedeljak cela Srbija mogla da vidi kakvu pretnju za državu predstavlja formiranje vojske Kosova i poručio Srbima na KiM da ne prihvataju da učestvuju u takvoj "ilegalno-oružanoj formaciji".

Đurić je rekao da bi vojska Kosova imala samo jedinu funkciju - da se bori protiv Srba na KiM, njihovih interesa i države Srbije.

"Veoma je važno da niko od nas ne prihvati učešće u takvoj ilegalnoj oružanoj formaciji na teritoriji naše zemlje koja bi se borila protiv interesa Srbije, Srba i svih drugih stanovnika KiM kojima je Srbija u srcu", naveo je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Komentraišući interesovanje KFOR-a za nadletanje aviona Vosjke Srbije nad Preševom, Đurić je naveo da se radi o redovnoj vojnoj aktivnosti koja je, kaže, najavljena pre više od godinu dana.

"KFOR kaže da vrši očekivane provere. Nisam primetio da su vršili takve provere kada su stotine maskiranih i do zuba naoružanih, za mene, terorista upali u ponedeljak u sever Kosovske Mitrovice. Nisam tada video ni KFOR ni očekivane provere", kazao je Đurić.

Kako je rekao, avioni Vosjke Srbije leteli su iznad Preševa kao što su leteli iznad Ćuprije ili bilo kog drugog grada u Srbiji, kao i da će sa takvim aktivnostima nastaviti i i dalje.

PETKOVIĆ: U KOSOVSKOJ MITROVICI JOŠ UVEK NAPETO


Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je učestvovao na sastanku predstavnika 10 srpskih opština na KiM, kaže da je atmosfera u Kosovskoj Mitrovici još uvek napeta i da se nakon upada jedinica ROSU oseća naboj, emocija, neugodnost i strah.

Petković je ukazao da su iz Prištine istog dana kada je hapšen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, stizale nove provokacije i pretnje hapšenjima svih onih koji budu učestvovali u formiranju Zajednice srpskih opština.

"Ispada da su se osmelili nakon događaja u Mitrovačkom dvoru i sada nastavljaju u istom tempu. Međutim, ideja da se ponovo okupimo u Mitrovačkom dvoru govori o tome da to nikada neće biti mesto našeg poraza već će biti mesto odbrane našeg dostojanstva i časti", rekao je Petković za Pink.

On je naglasio da srpski zvaničnici ne moraju da traže dozvolu da uđu na KiM , već da se samo šalju informacije o mestu i vremenu posete da bi se napravila bezbednosna procena posete.

"Kad sam juče krenuo u Mitrovački dvor, držali su me na Jarinju sat vremena i pitali su me gde mi je najava. U poslednje dve godine sam najmanje 50 puta prešao prelaz na Jarinju i nikad mi ništa nije bilo potrebno. Držali su me do 12.45 kada je počeo sastanak i onda su me pustili", ispričao je Petković.

On je dodao da su odbornici 10 opština saglasili da će krenuti u formiranje ZSO onako kako je dogovoreno u Briselu.

Ponovio je da je prošlo pet godina i da ZSO nije formirana i da je Srbija ispunila sve obaveze.

Navode prištinskih medija da grb i logo ZSO liči na "četiri S", Petković je nazvao najsitnijim provokacijama sa albanske strane.

"Na čiji znak treba da liči, da li mi treba da formiramo zajednicu albanskih opština. To sve govori da oni nikada nisu imali želju da se formira ZSO", rekao je Petković.

ĐURIĆ: PODRŽAVAMO NAMERU SRBA NA KIM O USPOSTAVLjANjU ZSO


Beograd podržava zaključke Srba sa KiM i njihovu nameru da započnu formiranje Zajednice srpskih opština, koje je njihovo pravo po Briselskom sporazumu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je rekao da očekuje da umesto pretnji ratom, koje ništa dobro ne mogu da donesu, predstavnici Prištine omoguće Srbima da u naredne tri nedelje počnu da rade na formiranju i izradi statuta ZSO.

"Srbija je opredeljena za mir, Srbija želi, čuva i čuvala je mir i zato podržavamo zaključke Srba sa KiM i njihovu nameru da započnu formiranje ZSO, koje je njihovo pravo po Briselskom sporazumu, po domaćem i međunarodnom pravu", istakao je Đurić.

On je poručio pojedinim prištinskim ministrima koji prete hapšenjem ukoliko dođe do formiranja ZSO, da prvo treba da uhapse sebe jer pet godina ne sprovode sporazum.

Ocenjuje da su razgovori koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i međunarodnim zvaničnicima ohrabrenje za Srbe na KiM, jer je jasno da se Srbija bori, da nije sama u nastojanjima da očuva mir i ukaže na poštovanje sporazuma.

Srbija podržava uspostavljanje ZSO onakve kakva je previđena Briselskim sporazumom a ne onako kako zamišljaju pojedini albanski mediji ili političari pominjući odluke Ustavnih sudova, dodaje Đurić.

"Jedina moguća forma je onako kako je predviđeno Briselskim sporzumom. Oni su odlukom Ustavnog suda poništili 22 od 23 tačke principa o uspostavljanju zajednice i takvo formiranje neće biti moguće", naglasio je Đurić i rekao da deli mišljenje predsednika Srbije da politički predstavnici Albanaca nisu ozbiljni u nameri o uspostavljanju zajednice.

TODIĆ: NAROD NIJE UPLAŠEN, ALI JESTE UZNEMIREN


Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je da je najvažnije da prilikom napada jedinica Rosu u ponedeljak, nije bilo žrtava, kao i da narod nije uplašen, mada je uznemiren.

On je za RTS istakao da ostanak naroda na KiM zavisi od povezanosti sa Vladom Srbije i da je nezamisliv bez podrške iz Beograda.

"Navikli smo na ovo i stalne provokacije Prištine. 14. januara prošle godine došle su jednice sa oklopnim vozilima, i 25. jula 2011, kad je nastala kriza kada su usledile barikade, isto su došle jedinice ROSU", rekao je Todić za RTS.

Prema njegovim rečima, to je bio još jedan događaj u martu "mesecu koji nikada ljudima na Kosovu nije donosio dobro".

On je kazao da je i on dobio udarce od jedinica ROSU koje su ga udarale puškom i šutirale.

"Treći je dan od nemilih događaja. Neshvatljivo je da neko primeni toliku silu i brutalnost prema legitimno izabranih predstavnika koji su samo hteli da razgovaraju o svakodnevnim problemima", rekao je Todić.

Kako se navodi, Leposavić je najveća opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji i prva je posle adminastrtivnog prelaza Jarinje, zbog čega su njeni meštani već dva puta prvi na udaru kosovskih jedinaca ROSU pri njihovim upadima na sever pokrajine.

U toj opštini rade tri fakulteta, više škole, dve fabrike.

"Svima nama prisustvo mladih koji pohađaju fakultete mnogo znači, dolaze sa celog Kosmeta i centralne Srbije", rekao je predsednik opštine Leposavić.

HARADINAJ: NISAM RAVNODUŠAN, OZBILjNO SAM SHVATIO SITUACIJU


Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj kaže da njegov izostanak reakcije u ponedeljak, kada je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, nije znak ravnodušnosti i tvrdi da je veoma ozbiljno shvatio tu situaciju.

"Shvatio sam to veoma ozbiljno, bila je osetljiva situacija. Sreća je da nije bilo žrtava. To je dobro, moglo je da bude gore", rekao je Haradinaj u intervjuu za emisiju "Rubikon" na prištinskoj televiziji KTV.

Povodom kritika prištinskih medija što se nije oglašavao povodom hapšenja Đurića, Haradinaj je rekao da se na to odlučio jer su tog dana "mnogi drugi govorili", prenela je prištinska "Gazeta Ekspres".

"To puni medije", istakao je Haradinaj navodeći i da "neko mora i da radi".

 

 

Predstavnici Srba u Kosovskoj Mitrovici podržali izlazak iz vlade i formiranje ZSO

Kosovski ministar: Moguća hapšenja Srpske ako formiraju ZSO/Haradinaj: Vlada neće pasti/Đurić: Srbi neće odustati od ZSO i pored pretnji iz Prištine

SAD osuđuju događaje u Mitrovici/Mogerini: Ono što se desilo ne sme da se ponovi/Knajsel: Dešavanja na severu Kosova težak korak unazad

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, 20. aprila formira ZSO/Haradinaj neće da podnese ostavku

Kosovska Mitovica, dan posle/Ivanović: 32 povređenih, petoro teže

Nakon policijskog privođenja, Đurić udaljen sa Kosova

Srpska lista najavila izlazak iz Vlade Kosova/Skat o hapšenju Đurića: Korak unazad, Čepurin: Provokacija Prištine/Mogerini pozvala na očuvanje mira i dijaloga na Kosovu

Mediji: Tači naložio da danas počne rad na osnivanju ZSO

Demarkacija usvojena uz suzavac i hapšenja

EU: Tehnička runda dijaloga Priština-Beograd završena bez napretka

Martovski pogrom, 14 godina kasnije

Kosovska opozicija ne želi da učestvuje u dijalogu sa Srbijom

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button