glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

srpska lista555 migranti999 eu5
samit1 mitrovica66 laboratorija2 msu1 srbija sl mladen8

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Bez para za Andrića i Disa     

izvor: evn  foto:  vn                                                     27.03.2018

skd 

Projekte Srpskog književnog društva, uključujući tribinski program, ni ove, kao ni prošle godine, neće finansirati grad Beograd. Sa druge strane, Grad će platiti programe i projekte nekih nepoznatih udruženja, koje je nemoguće naći čak ni na internetu. Pitanje je da li ti projekti uopšte postoje ili su samo fasada za izvlačenje para.

Ovim rečima Dejan Simonović, urednik tribinskog programa Srpskog književnog društva, komentariše rezultate konkursa Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Simonović se pita na osnovu čega i sa kakvim ciljem je odlučeno da drugu godinu zaredom SKD “ne dobije ni dinara”, dok novca ima za projekte “Igrale se delije”, “Bele kuće puža”, “Čumić buk fest”, Fire Beograd, “Drugi Arhangel moto rok Fest”...

- Kontinuitet i kvalitet tribinskog programa SKD ne mogu da se ospore - smatra Simonović. - Ali, ako kontinuitet i kvalitet nisu odlučivali, a očigledno je da nisu, šta jeste? Kada je reč o SKD, jasna je zla namera ili potpuna neobaveštenost onih koji su doneli ovakvu odluku.

Simonović smatra da je ovo još jedan od pokušaja da se ugase književno relevantni programi jednog reprezentativnog udruženja pisaca:

- I ne samo to, problem je širi. I ovog puta se o javnim sredstvima odlučivalo u interesu grupa i pojedinaca, a na štetu javnog interesa u književnosti i kulturi. I na štetu Beograda i njegovog budžeta.

Kao primer, on navodi da je grad Beograd prošle godine sa 400.000 dinara finansirao štampanje knjige “Svet u nigdini” Dejana Stojanovića, a da je ove godine on dobio 350.000 za izabrana dela.

- Organizovan je okrugli sto i objavljen je Zbornik radova posvećen toj knjizi - kaže Slavoljub Marković, predsednik UO SKD. - To nisu finansirali ni izdavač, ni autor, već grad Beograd! Dakle, taj okrugli sto je finansiran javnim, ne privatnim novcem. Te iste godine, grad Beograd je, na istom konkursu, za obeležavanje 125 godina od rođenja Ive Andrića izdvojio 100.000, a za književnu nagradu Dositej Obradović 150.000 dinara. Po konkursnoj komisiji, okrugli sto, posvećen “Svetu u nigdini” je za srpsku kulturu četiri puta značajniji od Ive Andrića, a skoro dvostruko značajniji od Ive Andrića i Dositeja Obradovića zajedno!

I bez podrške Grada, Srpsko književno društvo je, između ostalog, prošle godine obeležilo godišnjice Ive Andrića, Borislava Pekića, Miloša Crnjanskog, Vladislava Petkovića Disa, Borisava Stankovića, Raše Livade, Brane Petrovića, a održan je i ciklus posvećen književnoj tematizaciji Prvog svetskog rata.

- Ne mogu da razumem odluke konkursne komisije, koje se donose već drugu godinu - kaže pisac Vladimir Kecmanović, član UO SKD.

ANONIMNA KOMISIJA?

Ni ove, kao ni prošle godine, nije objavljen sastav komisija koje su odlučivale o dodeli sredstava za projekte u kulturi.

- Tek kada smo se pozvali na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja dobili smo imena članova prošlogodišnje komisije za književnost - objašnjava Slavoljub Marković, predsednik UO SKD. - Verovatno ćemo i ovog puta morati isto da uradimo. Komisija nije napisala ni obrazloženje, iako je zakonom obavezna.

PET MILIONA ZA FESTIVAL IGRE

Najviše novca na ovogodišnjem gradskom konkursu dobiće 15. Beogradski festival igre - 5.000.000, dok će Beogradska filharmonija za “Besplatni koncert na otvorenom” dobiti 4.000.000 dinara. Za 6. Međunarodni takmičarski FIDAF festival folklora Belgrade Award 2018 iz gradskog budžeta biće izdvojeno 1.600.000, za projekat KUD “Čukarica” pod nazivom “Idemo dalje” 1.400.000, za Kolarčev podijum kamerne muzike 1.200.000 dinara, a za kulturno-zabavni život Goranaca u Beogradu - 1.100.000 dinara...

novosti.rs

 

MSU: Deca vole da istražuju, strance zanima jugo kontekst

"Borina nedelja" bez podrške grada

Egon Savin: Neukus je vladajuća odlika našeg društva

Počelo takmičenje Muzičke omladine Beograda

Ejbel Ferara gost „Beldoksa“

Svi uspesi ali i razočaranja srpskog filma

Svetozar Cvetković: Površnost je naš koncept življenja

Braća Asad otvorila 19. „Gitar art festival”

Evropeana sadrži gotovo milion primeraka srpskog kulturnog nasleđa

Dokumentarac „Umetnost sećanja“, borba za vraćanje spomenika Jugoslavije sa ruba zaborava

Od 28. marta do 1. aprila 65. Martovski festival

Lordan Zafranović : Kapitalizam nas pojeo, nismo bili spremni

Umetnici nisu sluge režima

Rudiger Zuhsland: Nacisti su imali "fabriku snova"

Vesnik džeza i duha slobode

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button