glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dijalog11 vucic_6 bombardovanje
novine putin-kolinda izbori8888 egon vreme srbija-maroko

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

"Borina nedelja" bez podrške grada    

izvor: novosti online  foto:  vn                                                     25.03.2018

borina-nedelja 

Besedom Dušana Kovačevića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade "Borisav Stanković" i predstavljanjem književnog portreta pesnika Miroslava Maksimovića, u Vranju je otvorena 52. "Borina nedelja", tradicionalna književna manifestacija posvećena Borisavu Stankoviću.

Ove godine, "Borina nedelja" protiče u znaku razmirica između lokalne samouprave i organizatora, Književne zajednice "Borisav Stanković". Urednik Zajednice Miroslav Cera Mihailović tvrdi da lokalna samouprava nema sluha za manifestaciju koja je odavno prerasla lokalne, pa i okvire države Srbije, dok predstavnici grada navode da ne mogu da finansiraju programe van konkursa za projekte iz kulture. Rezultat su dve manifestacije koje neguju uspomenu na velikog Boru Stankovića. Grad je finansirao upravo završene i prvi put organizovane trodnevne "Borine književne dane", dok je tradicionalna, 52. po redu "Borina nedelja" počela sa nezatvorenom finansijskom konstrukcijom.

- Kad se kroz Borino sito sve proseje, sve trnje ispadne, a ostaje zdravo zrno od kojeg se može napraviti najbolji slavski kolač - rekao je na otvaranju Miroslav Cera Mihailović, najavljujući ono što je najbolje kod nas u programu predstojeće manifestacije.

Pročitana je beseda Dušana Kovačevića, koji je najpre uputio najiskrenije čestitke Grozdani Olujić, ovogodišnjoj dobitnici nagrade "Borisav Stanković":

- U godinama koje dolaze i koje će, po obećanjima biti sve bolje i bolje, naziv romana Grozdane Olujić "Preživeti do sutra" biće sećanje na vreme i doba kada je prekosutra bilo daleko i nemoguće.

Postavio je nekoliko, sebi svojstvenih pitanja...

- Jedno od mogućih pitanja je zašto, čemu i dokle će se ustanovljavati nove nagrade "značajnih umetnika", koje unose nered u inflatorni svet "velikana", stvarajući ravnodušnost prema pravim vrednostima, imenima i nagradama kojih bi, po sudu pameti i pravde u Srbiji, moglo biti dvadesetak. Kako je moguće da se nagrada Književne zajednice "Borisav Stanković" ne izdvaja kao jedno od najdragocenijih priznanja za lepe reči među koricama najpoznatijeg stanovnika Vranja i "okoline" - Srbije? Međutim, kako stvari objektivno stoje, mi se suočavamo sa pitanjem da li će jednog dana imati ko da čita sve ono što je do sada napisano - napisao je Kovačević, poželevši ljubiteljima Borine pisane reči sve najbolje do sledeće, ako je bude, 53. "Borine nedelje".

Upriličen je, u nastavku večeri, književni portret, kako je najavljeno, jednog od živih klasika srpske književnosti, poezije pre svega, Miroslava Maksimovića.

Maksimović je predstavljanje svog opusa započeo čitanjem soneta iz sonetnog venca pod nazivom "Skamenjen", napisanom po sonetu "Kamena uspavanka" Stevana Raičkovića, za koji je sam Raičković tvrdio da je knjiga o kraju poezije.

- Ja mislim nešto slično, to je zapravo knjiga o kraju jedne epohe ili, bolje rečeno, to je knjiga o kraju kulture u jednoj epohi. A kultura je mnogo važnija za male narode od onih velikih koji imaju druge resurse koji im obezbeđuju opstanak i napredak. Mali narodi bez kulture su u dužem vremenskom roku osuđeni na nestanak, ne kao ljudi, već kao narod - rekao je Maksimović.


KOVAČEVIĆ NIJE DOŠAO

Urednik književne zajednice "Borisav Stanković", Miroslav Cera Mihailović, izvinio se u ime Dušana Kovačevića, koji je zbog zdravstvenih razloga bio sprečen da, po tradiciji kao prethodni dobitnik nagrade, besedom otvori "Borinu nedelju", ali je obećao i da će prvom prilikom posetiti Vranje.

 

novosti.rs

Egon Savin: Neukus je vladajuća odlika našeg društva

Počelo takmičenje Muzičke omladine Beograda

Ejbel Ferara gost „Beldoksa“

Svi uspesi ali i razočaranja srpskog filma

Svetozar Cvetković: Površnost je naš koncept življenja

Braća Asad otvorila 19. „Gitar art festival”

Evropeana sadrži gotovo milion primeraka srpskog kulturnog nasleđa

Dokumentarac „Umetnost sećanja“, borba za vraćanje spomenika Jugoslavije sa ruba zaborava

Od 28. marta do 1. aprila 65. Martovski festival

Lordan Zafranović : Kapitalizam nas pojeo, nismo bili spremni

Umetnici nisu sluge režima

Rudiger Zuhsland: Nacisti su imali "fabriku snova"

Vesnik džeza i duha slobode

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button