glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

srpska lista555 migranti999 eu5
samit1 vlada3 laboratorija2 msu1 morbile mitrovic99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

SAD osuđuju događaje u Mitrovici/Mogerini: Ono što se desilo ne sme da se ponovi/Knajsel: Dešavanja na severu Kosova težak korak unazad

izvor: agencije  foto:                                                                                                             28.03.2018.

mitrovica

SAD osuđuju događaje u Mitrovici

Sjedinjene Države snažno osuđuju događaje u Mitrovici u ponedeljak, koje nepotrebno povećavaju tenzije i ugrožavaju regionalnu stabilnost, izjavila je u utorak portparolka američkog State Departmenta, Heather Nauert.

"Pozivamo sve strane da izbegnu dalju eskalaciju situacije, mirno deluju i mirno reše spor. Kako bi se stvorio trajni mir i stabilnost na Balkanu, i Kosovo i Srbija moraju se fokusirati na normalizaciji odnosa kroz dijalog pod vodstvom Evropske unije. Sjedinjene Države su spremne da podrže sve strane u pregovorima", rekla je Nauert.

Prеudsеudnik Srbijеu Alеuksandar Vučić razgovarao jеu utorak tеulеufonom sa pomoćnikom državnog sеukrеutara SAD-a Wessom Mitchellom o događajima u Mitrovici.

"Dvojica sagovornika su sеu saglasila da jеu očuvanjеu mira ključni prеuduslov za nastavak bilo kakvih razgovora o budućnosti rеugiona", navodi se u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

Mogerini: Ono što se desilo ne sme da se ponovi

mogerini3

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da se događaji od ponedeljka na Kosovu ne smeju ponoviti i da EU očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup.

"Vučić i Mogerini sastali su se u utorak uveče u Beogradu kako bi, na otvoren i iskren način, razgovarali o najnovijim dešavanjima i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje EU", saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Kabinet Mogerini je izdao saopštenje u kojem se navodi da je "visoka predstavnica EU, u razgovoru sa predsednikom Vučićem, izrazila žaljenje zbog događaja na Kosovu".

“Ono što se dogodilo juče se ne sme ponoviti. Evropska unija očekuje mir, mudrost, uzdražanost i vođstvo”, citiraju se reči Mogerini u saopštenju.

Mogerini je u utorak predveče iznenada doputovala u Beograd kako bi sa predsednikom Srbije razgovarala o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, posle privođenja šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića u ponedeljak. Posle davanja izjave u policijskoj stanici u Prištini, policija je Đurića i udaljila sa teritorije Kosova.

Nakon susreta sa Mogerini, Vučić je izjavio da je zahvaljujući "oštroj, pametnoj i odgovornoj politici", jasno stavljeno do znanja "da ni sa Srbijom ni sa Srbima ne mogu da se igraju".

U izjavi za RTS rekao je da je zahvaljujući odgovornosti Srba tokom poslednjih dešavanja na Kosovu sačuvan mir i stabilnost.

"Uspeli smo da sačuvamo hladnu glavu i da na miran način reagujemo. Sačuvali smo mir, stabilnost, nismo im dali da zauzmu sever Kosova", rekao je Vučić i poručio da nikada neće dozvoliti da se ponove "Oluja" i "Bljesak" (vojne akcije kojima je Hrvatska 1995. godine povratila teritorije koje su bile pod kontrolom Srba).

Upitan o medijskim navodima da je nameravao da pošalje vojsku na Kosovo, Vučić je rekao da neće da govori o spekulacijama, ali da je on po Ustavu nadležan za komandovanje Vojskom Srbije.

Kazao je da se nada da nikada neće morati da donese takvu odluku.

"A, da li je to jedna od mogućnosti koju uvek razmatran kada je srpski narod ugrožen? Podrazumeva se, to je moja ustavna mogućnost, ustavno pravo i ustavna obaveza kad su zemlja i srpski narod ugroženi", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio i da je u utorak uveče imao razgovor i sa američkim diplomatom Vesom Mičelom i da im je zajednički stav da je očuvanje mira od suštinskog značaja.

Nakon što je predsednik Srpske liste Goran Rakić u utorak na pres-konferenciji u Beogradu, posle koje je odblokiran put u Rudaru, rekao da ova stranka izlazi iz Vlade Kosova i da će u aprilu, uz podršku predsednika Srbije Vučića, samostalno formirati Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio u Prištini da nema pada Vlade Kosova niti novih izbora, te je pozvao Srpsku listu da razmisli o svojoj odluci.

Predsednik Vlade Kosova smatra da "jednostrana odluka" o napuštanju Vlade Kosova nije u interesu kosovskih Srba, te je rekao da ne planira da podnese ostavku sa premijerske pozicije iako je izgubio većinu u Skupštini.

Srpska lista bila je na čelu tri ministarstva - Ministarstva za Administraciju lokalne samouprave, za zajednice i povratak i Ministarstva poljoprivrede.

Haradinaj je kazao da je do sada imao dobru saradnju sa Srpskom listom. Tvrdi da dešavanja na Kosovu u ponedeljak nisu bila uperena protiv ikoga "osim onih koji su prekršili zakon".

"Ne planiram da podnesem ostavku, nastavljam da ozbiljno obavljam posao. Nema izbora, nema ni pada Vlade", poručio je Haradinaj.

Najave Srpske liste o samostalnom formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom Haradinaj je prokomentarisao da kao "ishitrenu i štetnu najavu" i dodao da je "jučerašnji dan dokaz šta se može desiti zbog nedostatka komunikacije".

"Ubeđen sam da ćemo pronaći zajednički jezik kako bi obavili naše zadatke", kazao je Haradinaj. Naglasio je da delovanje Policije Kosova u ponedeljak nije bilo prijatno za Kosovo ali se radilo o "sprovođenju zakona".

"Ovo smatramo standardnom situacijom reda i zakona koja se sprovodi svaki put u sličnim slučajevima", rekao je Ramuš Haradinaj. "Zamolili smo Đurića putem zvaničnih kanala da ne dođe taj dan, već neka dođe dan kasnije kad istekne zabrana. Ali, u tom slučaju postoje procedure koje se trebaju poštovati.

Kosovski premijer je ponovio da je Kosovo zainteresovano da se nastavi tehnički dijalog sa Srbijom.

"Nikakva oluja i nikakav bljesak"

"Odluka o istupanju iz Vlade Kosova donesena je jednoglasno, jedinstveno i tu smo odluku danas preneli predsedniku Vučiću i on je tu našu odluku podržao", izjavio je zamenik premijera Kosova Dalibor Jevtić.

Jevtić je naglasio da srpski poslanici u Skupštini Kosova više neće podržavati odluke koje su inicijativa Vlade Kosova.

Nakon odluke o istupanju Srpske liste, upitan je i opstanak Vlade Kosova.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je citirao reči srpskog šefa države Vučića sa sastanka da se neće dozvoliti "nikakva oluja i nikakav bljesak".

Rekao je da će na sednici u sredu Skupština deset srpskih opština izneti predlog da se na petogodišnjicu briselskog sporazuma, 20. aprila, formira Zajednica srpskih opština.

"Vučić je rekao da će podržati svaku našu odluku kao što je i do sada to činio", dodao je Rakić. Pozvao je Srbe da se ne odazivaju kosovskim Albancima da budu deo Vojske Kosova.

"Nemojte to da radite, nemojte da mi budemo jedan drugom vuk, nemojte vi da budete vukovi našoj deci. Naćićemo načina, ukoliko vaše materijalno stanje nije, a znamo da nije na zavidnom nivou, da rešimo i taj problem", reči su Rakića.

Sastanak predstavnika Srpske liste, predsednika Srbije Vučića i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića

Prvi čovek Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić je izjavio u Beogradu da su u ponedeljak, kako je rekao, albanski speratisti, uz podršku pojedinih zapadnih krugova, na bruataln način napali srpski narod na severu Kosova.

"Želim da kažem da sam ponosan na građane Kosovske Mitrovice koji su se goloruki, svojim rukama i na miran, gandijevski način suprotstavili ovom nasilju i teroru i nisu odustali od borbe za svoje kućne pragove i od borbe za svoje domove", kazao je Đurić na pres-konferenciji.

Prema Đurićevim rečima, "notorna je laž" da kosovske vlasti nisu na vreme bile obaveštene o poseti srpskih zvaničnika. Istakao je da je tokom privođenja bio i fizički zlostavljan, ali je poručio da je dobro.

Istovremeno, Situacija u Severnoj Mitrovici u utorak je mirna ali je magistralni put Priština – Leposavić i dalje blokiran kod Rudara, gde je lokalno stanovništvo blokiralo put kamionima i bagerima. Kako je izjavio predsednik Srpske liste Goran Rakić srpski građani su se protekle noći samoorganizovali i ponovo na severu Kosova postavili barikade.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zakazao je u utorak u 13 časova redovni sastanak Saveta bezbednosti Kosova, a na dnevnom redu je razmatranje opšte bezbednosne situacije u zemlji, nakon čega će se obratiti medijima.

Direktor policije Špend Mađuni izjavio je u utorak da je policija imala odluku Vlade Kosova da spreči ulazak srpskih zvaničnika koji su najavili da posete Kosovu, i policija je sprovela tu odluku nakon urađenih procena situacije.

"U operacionalnom smislu ta odluka je sprovedena od strane nadležnih snaga u severnom delu Kosova", kazao je Mađuni pred skupštinskim Odborom za unutrašnja pitanja.

Dodao je da je Policija Kosova spremna da brani integritet Kosova.

Mađuni je istakao da niko iz policije za region Sever u utorak nije odbio da sprovede naredbe, kako su kružile glasine.

Marko Đurić nije dobio dozvolu kosovskih vlasti za posetu Kosovu, a podnošenje zahteva je praksa za sve strane službenike prilikom posete. Kako je ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli izjavio, Đurić je krajem prošle nedelje svojim izjavama podsticao na mržnju i na nezadovoljstvo kod albanskog naroda. Pacoli je dodao i da se mora ispoštovati norma, odnosno da se traži dozvola 72 sata unapred.

Đurić je prisustvovao početku okruglog stola u sklopu unutrašnjeg dijaloga Srbije o Kosovu. Njegov dolazak je kasnio oko 3,5 sata, a nakon 20-ak minuta od početka sastanka je usledila policijska akcija.

Knajsel: Dešavanja na severu Kosova težak korak unazad

knajsel

Austrisjka ministarka Karin Knajsel oicenila je da događaji na severu Kosova predstavljaju veliki korak unazad u odnosima Beograda i Prištine.

Karin Knajsel, koja je juče doputovala u Beograd, u intervjuu Tanjugu istovremeno ističe da se taj "stari, višedecenijski balast" mora rešiti razgovorima.

Svoju balkansku turneju ona je počela u ponedeljak posetom Kosovu, gde je, kako kaže, bila od 1999. često, i videla je šta se promenilo, a šta nije.

"Stigla sam oko podneva na razgovor sa svojim kosovskim kolegom, i obišla sam austrijski kontingent pri Kforu. Imala sam utisak, juče oko 14 sati, da je došlo do smanjenja tenzija. Međutim, 24 sata kasnije moram reći da je taj utisak bio pogrešan. Oko 14 sati nije bilo ni naznake šta će se dogoditi par sati kasnije. Nakon događaja na severu, uvece sam sedela pred televizorom i imala sam utisak da su mnogi kosovski političari shvatili da su kosovske snage bezbednosti preoštro i preterano ekstremno reagovale", istakla je Knajsel.

Upitana šta prema njenom mišljenju treba da sadrži, od EU traženi, pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine, rekla je da ne zna detalje, ali da pretpostavlja da pregovori treba da odluče šta će taj dokument sadržati.

"Radi se o uzimanju i davanju u pregovorima. Ono što je odlučujuće za približavanje svih država regiona jeste da se moraju rešiti starog balasta, a balast koji postoji između Beograda i Prštine je nešto za šta se mora naći zajedničko rešenje. To je teško rešiti spolja, već mora biti podržano iznutra", uverena je ona.

Knajsel je kazala da je svesna da je ono što se juče desilo na severu Kosova težak korak unazad i rekla je da je poslednje veče malo spavala, posle turbulencija koje su se dogodile na Kosovu, a "sa pogledom na posetu Beogradu".

Prema njenim rečima, neophodno je da zemlje regiona sada iskoriste dinamiku koja postoji u Briselu i mnogim članicama EU u cilju približavanja Uniji.

Ukazala je da svaka zemlja mora interno da sprovede potrebne promene, bilo da se radi o reformama administarcije, izbornog zakona u slučaju BiH, ili u slučaju Beograda i Prištine - rešavanje međusobnih odnosa.

Izrazila je nadu da će svaka zemlja za sebe umeti da iskoristi postojeću dinamiku, i dodala da Austrija nije neko ko pomaže "iz sažaljenja":

Pomaganje nije diplomatska kategorija. Svako ima interese, a naš interes je da sve zemlje u regionu bolje funkcionišu u svim oblastima. Želimo da asistiramo u tome", objasnila je Knajsel i dodala da je Austrija, zbog geografske blizine, mnogo zainteresovanija i da zbog toga želi da zna šta misli Srbija, gde su problemi.

"Cilj posete da čujem koji su interesi i želje Srbije"

Knajsel je rekla da je cilj njene posete da čuje koji su interesi i želje Srbije, i ukazala na jasnu težnju austrijske vlade da zemlje regiona još više približi Evropi.

Srbija je, ističe, u Evropi, ali sada treba da se još više za nju politički veže.

"Namera mi je da sa mojim srpskim sagovornicima razgovaram ne samo povodom predstojećeg predsedavanja Austrije EU, već da bolje razumem srpske interese i želje", objasnila je ona.

Šefica diplomatije Austrije je podvukla da je od preuzimanja ministarske funkcije izbegavala da koristi pojam Zapadni Balkan, jer je to za nju veštački naziv, te da ona govori o jugoistočnoj Evropi.

"Beograd, Sarajevo to su evropski gradovi, oni su deo Evrope u potpunosti", rekla je šefica austrijske diplomatije.

Najavila je da će svakako Srbija i Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta predsedavanja Austrije EU.

Podsetila je da skoro dve decenije nije bilo nikakvog interesovanja za ovaj deo sveta.

"Sećam se 90-tih godina, kada su zbog ratova od Vašingtona do Londona uspostavljeni eksperti za ovaj region. Svako minsitarstvo spoljnih poslova imalo je svoje eksperte za Balkan. Onda je došla 2001. i 11. septembar, kao i rat u Iraku, i balkanski eksperti zamenjeni su ekspertima za Bliski istok. Nestalo je interesovanje za ovaj region. Od pre godinu dana može se reći da postoji nova dinamika u Briselu, koju treba iskoristiti", naglasila je Knajsel.

Ona je podsetila da Srbiju i Austriju ne povezuje samo istorija, obeležena i usponima i padovima.

"Jedna od mojih omiljenih knjiga je "Seobe" Miloša Crnjanskog, preko koje sam shvatila odnos Beograda i Beča, odnos ljubavi i mržnje. Nas povezuju geografija, zajednički interesi. Austriji je važno da Srbija u Evropi ne bude samo geografski, već i politički i ekonomski utemeljena", podvukla je Knajsel.

Austrija, prema njenim rečima, može pružiti podršku Srbiji time što bi bolje razumela interese Beograda kroz razgovore, a što se privrede tiče kaže da je na privrednicima da odluče gde će da ulažu, te da politika može samo da stvori povoljne uslove.

"Potrebno je držati otvorene kanale komunikacije"

Ministarka Karin Knajsel istakla je da zvaničan Beč nije u punom obimu podržao mere protiv Rusije, jer smatra da treba držati otvorenim kanale za komunikaciju.

Ona je ukazala da je situacija između EU i Rusije puna tenzija posle napada otrovom na dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji.

"Poslednje dve, tri nedelje tenzije su se povećale. Ja sam bila na Savetu šefova diplomatija EU i kancelar Sebastijan Kurc na Savetu šefova država i vlada EU, gde smo se izjasnili solidarnim sa Velikom Britanijom. Međutim, jasno smo rekli da mere, koje su predložene, u tom obimu nećemo podržati, a tiče se proterivanja ruskih diplomata, kao što to čini niz drugih zemalja, i SAD", naglasila je Knajsel.

Istakla je da to nije pozicija Austrije. objasnila je da je Austrija sedište međunarodnih organizacija kao što su UN i OEBS.

 

 

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, 20. aprila formira ZSO/Haradinaj neće da podnese ostavku

Kosovska Mitovica, dan posle/Ivanović: 32 povređenih, petoro teže

Nakon policijskog privođenja, Đurić udaljen sa Kosova

Srpska lista najavila izlazak iz Vlade Kosova/Skat o hapšenju Đurića: Korak unazad, Čepurin: Provokacija Prištine/Mogerini pozvala na očuvanje mira i dijaloga na Kosovu

Mediji: Tači naložio da danas počne rad na osnivanju ZSO

Demarkacija usvojena uz suzavac i hapšenja

EU: Tehnička runda dijaloga Priština-Beograd završena bez napretka

Martovski pogrom, 14 godina kasnije

Kosovska opozicija ne želi da učestvuje u dijalogu sa Srbijom

Advokat Vlajić: Dva meseca nakon ubistva Olivera Ivanovića, istraga bez rezultata

Mičel: Nema posebnog plana SAD za Kosovo

Brisel traži formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu

Demarkacijom do boljeg života na severu

Kosovska skupština: Demarkacija, novi pokušaj 'na čekanju'

SAD protiv razmene teritorija između Srbije i Kosova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button