glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel rs-srbija novine3
skoplje 4 migranti888 Vinca1 zg spiegel bemus22 srbija666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Počeo 8. „Bosifest“

izvor: rts        foto:   rts                                                                     12.10.2017

Bosifest

Do 12. oktobra publika će imati priliku da pogleda ukupno 18 filmova po izboru selektora Gorana Radovanovića, 10 u takmičarskom i osam u revijalnom delu programa, a žiri u kome su Radoslav Zelenović, reditelj Predrag Gaga Antonijević i glumica Anica Dobra dodeliće gran-pri za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

U pratećem programu biće organizovana konferencija Pokreni promenu sa predavanjima o temama Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom, Uticaj medija-filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom, Primena i značaj medija u inkluzivnom obrazovanju, Kultura, tolerancija, različitost.

Direktor festivala Darko Ivić istakao je da su ostvarena dva glavna cilja „Bosifesta“ - da se senzibiliše što više mladih ljudi da se uključe u festival i da se kreira sponu između autora filmova, organizacija osoba sa invaliditetom i pojedinaca.

Ivić je naveo da je zadovoljan finansijskom i logističkom podrškom dobijenom od ministarstava i grada, pohvalio se svetskom pretpremijerom izraelskog dokumentarca Moj brat heroj i rekao da se nada da će se festival, kroz nekoliko godina, preseliti u Veliku salu Centra „Sava“.

Gordana Cvetković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naglasila je da program „Bosifesta“ i veliko prisustvo mladih projekciji filma Normalni autistični film češkog dokumentariste Miroslava Janeka doprinose

da svi postanu svesni da je pravo svakog deteta na obrazovanje i da na tome moramo svi da radimo.

V.d. pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević najavila je u izjavi medijima niz projekata koji će doprineti da se osobe sa invaliditetom uključe u aktivan život zajednice.

Sam slogan festivala Pokreni promenu znači da ćemo u narednom periodu učiniti mnogo da podržimo što više ovakvih projekata kako bi osobe sa invaliditetom bile afirmisane u svim sferama društvene zajednice i bile ravnopravne sa svim ostalim građanima“, objasnila je Biljana Barošević.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić primećuje da „Bosifest“ svake godine privlači sve više filmskih stvaralaca i publike i predstavlja dokaz aktivizma i kreativnosti osoba sa invaliditetom.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević zahvalio je Iviću što je darovao „Bosifest“ Beogradu i primetio da su mnogi u inostranstvu čuli za srpsku prestonicu zahvaljujući tom festivalu.

Petronijević je ocenio da Ivić svojom energijom pokazuje svima da ko hoće, on nađe način i da kada verujete u sebe i svoj projekat, radite na svom znanju i vestsinama, svi problemi se prevazilaze i samo je nebo granica.

Član žirija, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović primećuje da „Bosifest“ ima svoju publiku i ističe da je za ovogodišnje izdanje stiglo 150 filmova iz čitavog sveta.

„Ono što je zanimljivo je da su filmovi sa svih destinacija i da način na koji se u filmovima govori o hendikepu nešto što je upozoravajuće za nas koji mislimo da imamo probleme i da ih ne možemo prevazići. Ne izlazi mi iz glave dečak iz Gruzije, koji je gluv od rođenja i koji ima samo jednu želju da igra u kulturno-umetničkom udruženju i na pozornici“, rekao je Zelenović.

 

 

Otvoren 49. BEMUS: Glinka pred beogradskom publikom

Više od 20 sastava na 33. Beogradskom džez festivalu

Nemački ambasador Aksel Ditman otvorio 6. GeteFest

Završen 51. Bitef: "Olimp" na vrhu

Priznanje za "Kustendorf" : „Kustendorf“ među 25 svetskih festivala koji su najviše „kul“

"Žika Pavlović" mladoj Hani Jušić

Počinje 51. BITEF: Uz televizor 24 sata

Zelenović: Osvojili smo evropsko prvenstvo u filmskim festivalima

Žika Pavlović za Kustu

Darko Bajić: Evropa ima i od nas šta da uči

Svetske zvezde u programu Beogradskog džez festivala

Kineski kulturni centar u Beogradu – prvi na Balkanu

Počeo 84. Vukov sabor: Slava velikanu i učitelju Stefanu

Preminuo Ljubiša Samardžić

„Evropski Oskar”: Spotiče nas 7.200 evra godišnje

Počela javna rasprava o Strategiji razvoja kulture

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button