glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ep_ dacic2 sobranje11
Aleksandar Vucic dreamworks kosovo-granica sabor vetropark djukic6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kineski kulturni centar u Beogradu – prvi na Balkanu

izvor: agencije           foto:                                                                          13.09.2017

kineski kulturni centar

Na mestu nekadašnje kineske ambasade do kraja sledeće godine biće izgrađen prvi Kineski kulturni centar na Balkanu, ukupne površine 32.000 kvadratnih metara.

Kineski kulturni centar biće najveći u Evropi, izjavio je ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i dodao da je i za njega i za Peking Srbija najbolji kineski prijatelj na starom kontinentu.

Ambasador je ocenio da je odnos Kine i Srbije, u kojoj kako procenjuje živi oko 4.000 Kineza, sve bolji, ali da će on biti još bolji jačanjem kulturne saradnje.

Srbija će do kraja godine u Pekingu otvoriti kulturni centar, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Pored Kulturnog centra u Parizu, otvorenog sedamdesetih godina, Srbija će u Pekingu u zoni '798', koja predstavlja centar savremene umetnosti i to ne samo u Kini, otvoriti svoj drugi kulturni centar u svetu", rekao je Vukosavljević.

Ministar je ocenio da će to biti događaj koji prevazilazi svakodnevicu, a koji potrvrđuje rezulate zdrave i razumne kulturne politike.

"Peking postaje kulturna prestonica sveta i Srbija zaslužuje da u njemu otvori svoj kulturni centar, što će biti prilika da se veliki broj srpskih stvaralaca okuša i ogleda u jednom globalno značajnom i uticajnom umetničkom centru", rekao je ministar i dodao da će ugovor o otvaranju kulturnog centra biti potpisan u drugoj polovini oktobra.

Prema Vukosavljevićevim očekivanjima, ogroman prostor zone "798" koji obuhvata oko 500 galerija, izložbenih prostora, kulturnih centara evropskih i vanevropskih zemalja, za nekoliko godina će, globalno gledano, postati najveća, najjača i najuticajnija kulturna zona.

On je podsetio da Strategija razvoja kulturne politike predviđa otvaranje nekoliko kulturnih centara u svetu – u Pekingu, Moskvi i Berlinu, a u kasnijoj fazi i u Briselu i Čikagu ili Vašingtonu.

Uskoro srpski kulturni centar u Pekingu

Kako stvari trenutno stoje, Srbija će po svoj prilici do kraja godine otvoriti svoj kulturni centar u Pekingu, izjavio je ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević.

On je novinarima u Beogradu rekao da bi ugovor o tome trebalo da bude potpisan oko 20. oktobra u Kini.

"Mi smo izabrali jedan veoma lep prostor i ako se sve bude odvijalo po planovima, taj ugovor bi trebalo da bude potpisan oko 20.oktobra u Kini i ja se nadam da ćemo do kraja godine imati svečano otvaranje srpskog kulturnog centra u Pekingu", naglasio je Vukosavljević.

 

 

Počeo 84. Vukov sabor: Slava velikanu i učitelju Stefanu

Preminuo Ljubiša Samardžić

„Evropski Oskar”: Spotiče nas 7.200 evra godišnje

Počela javna rasprava o Strategiji razvoja kulture

Herojska generacija u filmu "Zaspanka za vojnike"

Glogovcu gran pri "Naisa"

Filmski centar: Optužuju nas bez pokrića

Samo tri domaća filma prijavljena za nagradu Oskar 2017

Bjelogrlić: Nije sjajno kada imate bolju prošlost nego sadašnjost

Karizi: Zlo je kao virus

'Strašna majka' najbolji film Sarajevo Film Festivala

Počeo 15. „Bir fest”

Nišvil posetilo 170 hiljada ljudi

Vratiti reasturirane fimove u bioskope

Tihomir Stanić: Samo se od mladih može nešto naučiti

BITEF: Beskonačni kviz naše stvarnosti

Otvorena 23. smotra sedme umjetnosti u Sarajevu

Počeo džez festival Nišvil

Završen festival u Herceg Novom: "Slava" odnela "Mimoze"

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button