glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel rs-srbija novine3
skoplje 4 migranti888 Vinca1 partizan22 bemus22 srbija666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mogerini: Nova faza dijaloga u decembru/Haradinaj: Nastavak dijaloga sa Beogradom nemoguć bez Amerike/Dačić protiv uslovljavanja dijaloga prisustvom SAD

izvor: agencije   foto:                                                                          12.10.2017

brisel

Mogerini: Nova faza dijaloga u decembru, kvalitativni skok u 2018.

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je danas u Briselu izjavila da Evropska unija, Beograd i Priština rade na utvrdjivanju sadržine "nove faze Dijaloga" u decembru i naglasila da "kvalitativni skok" u normalizaciji odnosa dve strane očekuje tokom iduće godine. 

Federika Mogerini je to rekla na konferenciji za štampu zajedno s predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić, koja je istakla da je dogovor da se dijalog podigne na ravan predsednika Srbije i Kosova svrsishodan zato što se pregovori pomeraju od dnevnih političkih tema, jer je dijalog zaustavljen pored ostalog kad u Prištini nije mogla da se formira vlada, a sad se na Kosovu očekuju i lokalni izbori.

Ana Brnabić je navela i da je to dobro i zato što je srpski predsednik Aleksandar Vučić i prethodno bio nosilac dijaloga, razgovarao s Hašimom Tačijem, pa tu "postoji institucionalna memorija dijaloga i nema potrebe da se gubi vreme i dijalog može da se nastavi".

Odgovarajući na pitanje novinara da li bi se sastala i s predsednikom prištinske vlade Ramušom Haradinajem, srpska premijerka je dodala da srpska vlada ima veliku ulogu u primeni dogovora u dijalogu i naglasila da ukoliko bude potrebno da se i ona kao predsednica vlade uključi u dijalog, "onda je moj posao da radim u interesu gradjana i štitim interese Srbije".

"I zato nemam problema da se vidim s bilo kim sa kim treba da se vidim i da se dogovaramo o boljoj budućnosti Srbije, o normalnijoj situaciji u regionu i o stabilnijem regionu, za koji mislim da je prioritet jednako važan kao naše evropske integracije, jer jednog bez drugog nema", podvukla je Ana Brnabić.

Haradinaj: Nastavak dijaloga sa Beogradom nemoguć ako Amerika nije za stolom

ramus2

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj najavio je izradu nove platforme za dijalog sa Beogradom i dodao da je nemoguće nastaviti dijalog "ako i Amerika nije za stolom", prenosi danas portal KosSev.

"Pripremiće je kosovska vlada u konsultaciji sa ekspertima, a razmatraće je i oceniti skupština. Ne možemo nastaviti sa dijalogom ako Amerika nije za stolom", rekao je Haradinaj i dodao da sebe ne vidi u tom dijalogu. 

U intervjuu za KTV, Haradinaj je rekao da Kosovo još nije razjasnilo svoju ulogu u dosadašnjem dijalogu, kao ni to šta želi. 

"Moramo da rasčistimo šta želimo, a ne da neko dodje u parlament i da nas iznenadi sporazumom. To je rizik, a ja to ne želim da radim.", rekao je Haradinaj.

On je dodao da sebe ne vidi u dijalogu jer "ima puno posla kući".

Dačić protiv uslovljavanja dijaloga prisustvom SAD

dacic2

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je danas izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se dijalog Beograda i Prišrtine može nastaviti samo uz veće učešće SAD.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da je dobro poznato da je dijalog prebačen iz Ujedinjenih nacija u Brisel.

"Što se nas tiče, mi smo za da se vrati u UN, ali nismo tu da kočimo dijalog, već treba da ga podstaknemo", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da su izjave kosovskog premijera namenjene za unutrašnju političku upotrebu.

Kosovski premijer najavio je izradu nove platforme za dijalog sa Beogradom i dodao da je nemoguće nastaviti dijalog "ako i Amerika nije za stolom".

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je prošle nedelje da je od potpredsednika SAD Majka Pensa dobio obećanje da ć SAD biti direktno uključene u dijalog Prištine i Beograda.

Portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančić rekla je potom da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU oduvek imao podršku SAD i da će ta bliska saradnja biti nastavljena i dalje.


Vrše se pritisci oko statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu


Dačić je izjavio je i da pitanje statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu nije rešeno zato što se vrše veliki pritisci i zato što se ta tema politizuje.

Dačić je rekao da Srbija ne želi da pitanje statusa ruskog humanitarnog centra u Nišu postane predmet političkih sporova.

"To pitanje treba da se reši kako je uobičajno i u skladu s Bečkom konvencijom. Nadam se da će se to brzo desiti", rekao je šef srpske diplomatije.

Strani ambasadori ne treba da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da američki ambasador u Beogradu Kajl Skot, ni drugi strani ambasadori u Srbiji ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije.
"Naši ambasadori u svetu ne komentarišu izjave ministara zemalja domaćima. Postoje način komunikacije i oni nisu preko medija", rekao je Dačić povodom izjave Kajla Skota da srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin hvali osudjenog ratnog zločinca.

Kajl Skot je juče na svom Tviter nalogu naveo da "meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom", reagujući na prošlonedeljnu Vulinovu izjavu u Nišu.

Vulin je na skupu bivših starešina Treće armije Vojske Jugoslavije za vreme NATO bombardovanja, medju kojima je bio i general u penziji i haški osudjenik Vladimir Lazarević, kazao da je "prošlo vreme kada ti ljudi nisu mogli da udju u Vojnu akademiju i kada su nas terali da ih se stidimo".

"Nikada se više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili", rekao je Vulin.
Dačić je danas kazao da generalu Vladimiru Lazareviću i ostalima koji su odslužili kazne nije zabranjeno da se uključuju u političke procese niti daju bilo kakve izjave.

On je dodao da je general Lazarević, posle odsluženja kazne, gradjanin kao i svaki drugi.

"Lazarević je odslužio kaznu, Haradinaj je predsednik vlade koji će tek da odsluži kaznu, a da ne govorim o tome da se Gotovina sprema da bude predsednik Hrvatske. Videli ste i Nasera Orića koji je sada oslobodjen optužbe", rekao je Dačić.

 

 

Dojče vele: Kosovo nije postalo nezavisno pravno – neće ni Katalonija

Danijelson: Za Kosovo ostaju vize ako ne bude demarkacije i borbe protiv kriminala

Zajednicu koče i lokalni izbori

Dijalog Kosova i Srbije pod lupom opozicije

Haradinaj: Vučićev predlog o unutrašnjem dijalogu je pametan

Izabrana kosovska vlada, Haradinaj premijer, Srbima tri ministarstva/Haradinaj poručio na srpskom jeziku: Albanci poštuju druge

Nemačka štampa: Nova vlada na Kosovu je prava avantura/Kurti: Kosovo je talac Srbije

Haradinaj dobio mandat za sastav vlade

Veselji predsednik Skupštine Kosova

Srpska lista pita Srbiju

Amerika i Nemačka se direktno uključuju u pregovore Kosova i Srbije?

EU: Priština hitno da formira vladu/Vučić: Ne verujem da će Priština ispuniti dogovore

Siromašna zemlja, ogromne plate kosovskih poslanika

EULEX, EU i ambasade: Poboljšati proceduru izbora sudstva na Kosovu

Bez konstituisanja Skupštine Kosova, šesti put/Haradinaj hoće veliku koaliciju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button