glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

erdogan brisel ana22
skoplje 4 migranti888 Vinca1 partizan22 mos srbija666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik plaća novcem Vlade Srbije

izvor: rse     foto:  rfe                                                                                                                 12.10.2017.

rs-srbija 

Na poseban račun u Republiku Srpsku leglo je pet i po miliona evra donacije koju je Vlada Srbije početkom septembra iz budžetskih rezervi usmerila za opštine u tom delu Bosne i Hercegovine i za pet opština u Federaciji u kojima žive Srbi.

Pažnju privlači najpre činjenica da se novac izdvaja iz budžetskih rezervi, a zatim da novac nije usmeren u konkretne projekte po uobičajenoj proceduri, kažu naši sagovornici koji tumače ovo ulaganje kao političku podršku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, jer se novac slio na, doduše poseban, ali ipak račun Vlade Republike Srpske. Pitali smo i šta građani Srbije misle o takvom trošenju njihovog novca.

Srbija godišnje redovnim putem i redovnom procedurom iz predviđenih budžetskih sredstava izdvaja za ukupno dva miliona Srba koji žive u državama regiona milion i dvesta hiljada evra. To je, kaže Aleksandar Čotrić, član skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, nesrazmerno sumi od 5,5 miliona evra.

To je pet puta veća suma nego što se za sve Srbe, odnosno državljane Srbije izdvaja putem redovnog finansiranja”, navodi Čotrić.

Redovna procedura za dobijanje sredstava je sasvim drugačija, objašnjava naš sagovornik. Raspisuje se konkurs za projekte jednom godišnje. “Vrlo je komplikovana procedura za dobijanje sredstava koja se sprovodi na uobičajeni način.”

Na naše pitanje kako će se ta sredstva utrošiti, ministarstvo finansija Vlade Republike Srpske nam je odgovorilo - projekti će biti izabrani u saglasnosti sa načelnicima opština. Na nedavnom sastanku načelnika opština sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, predsednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić je rekao:

Projekti se odnose na izgradnju obdaništa, putne infrastrukture, studentskih domova, sportskih dvorana, trgova, kao i na rekonstrukcije pješačkih mostova…”

Bivša ministarka finansija u Banja Luci Svetlana Cenić, sada direktorka Regionalnog poslovnog kluba, međutim, postavlja pitanje:

Ko će ocenjivati projekte, koji su kriterijumi? To su nepoznanice.”

Ova donacija, kaže Aleksandar Čotrić praktično je politička podrška Miloradu Dodiku:

Sigurno će to biti protumačeno kao podrška Stranci nezavisnih socijaldemokrata i Miloradu Dodiku. A Srbija bi trebalo da ima podjednak odnos prema svim političkim opcijama.”

Slično razmišlja i Svetlana Cenić: “Svaka takva pomoć je zapravo politička podrška Miloradu Dodiku, jer Republika Srpska je na neki način u izolaciji. Investicija nema, investitori ne dolaze, Milorad Dodik je na crnoj listi američke administracije, niko ga ne poziva, nikuda ne ide, jedini mu je izbor - Srbija”. Ona se pri tom čudi da Vlada Srbije sredstva građana usmerava u Republiku Srpsku, pored siromaštva u mnogim lokalnim zajednicama u samoj Srbiji:

Samo pogledajte kako izgleda jug Srbije!”, kaže Cenić.

Naša dopisnica Milena Kuzmanovic zabeležila je reakcije građana Valjeva:

Da li će Odbor za dijasporu i Srbe u regionu tražiti bliže informacije o ovoj donaciji, pitali smo Čotrića iz poslaničke grupe Srpske napredne stranke.

Vlada po zakonu ima ovlašćenje da odredi iznose koje će za određene namene da raspodeli. Mi kao skupštinski Odbor možemo tek naknadno da o tome raspravljamo ali to onda nema uticaja na vladine odluke”, kaže Čotrić.

Nadležnima u Vladi Srbije uputili smo nekoliko pitanja u vezi sa tom odlukom o donaciji, između ostalog i da li je dogovoreno gde će se tačno utrošiti novac, na koje projekte, ili je to stvar odluke banjalučkih vlasti, ali ni posle tri nedelje nismo dobili odgovor.

Inače, Vlada Srbije je pre dve godine izdvojila pet miliona evra za Srebrenicu, a uskoro će u Podgorici biti otvorena Srpska kuća u čije je osnivanje, prema infromacijama iz Crne Gore, Vlada Srbije izdvojila 3,4 miliona evra. Ideja je da to bude kuća svih srpskih institucija u toj državi.

Da li su ovo prvi koraci Vlade rešene da napravi zaokret u politici prema rasejanju, posebno prema Srbima u regionu, ostaje da se vidi. To nagoveštava i najavljena Deklaracija o Srbimau regionu koja se netransparentno priprema a koja je uznemirila one kojima je još sveže sećanje na Memornadum SANU sa sličnom temom u predvečerje povampirenja srpskog nacionaizma.

Inače, zagovornici veće, kako se to kaže “brige” matice za Srbe u regionu, iznose podatak da Srbija izdvaja za njih sedam puta manje nego što Hrvatska izdvaja za svoju dijasporu i čak skoro 300 puta manje od onoga što Mađarska izdvaja za svoje građane u rasejanju.

slobodnaevropa.org

 

Cela Bosna za istim stolom?

Dodik : Srbi da izadju iz institucija tužilaštva/Bratunac: Sramota do neba/ Majke Srebrenice: Ima božije pravde, jer Orić nije kriv

RS još bez glavnog revizora

Dodik: Ne propustiti nijedan trenutak da obezbedimo status/Mene tuže, a "Njujork tajms" ne

Narod da sazna šta se dešava u RS

Opoziciona 'Skupština naroda' u Banjaluci

Ivanić: Znao sam da referendum neće biti sproveden/ Dodik: Sve Ivanićeve odluke su bile štetne po državu i narod

Zemlja audija i bijede

Ni Dodik nije za referendum

Tenzije u RS: Opozicija i dalje preti blokadom!

Vlastima prete nove kritike sa Zapada

Radnici Željeznica RS-a zaprijetili radikalnim mjerama

Opozicioni juriš na Dodika

Dodik: O referendumu kasnije, da ne dođe do podela u RS

RS opterećena dugovima

Forin Afers: Sledeća meta Rusije na Balkanu je BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button