glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ana333 nato- srbija dodik00
cg diplomate Narodna-skupstina ditman rutenijum david-Mattin matic66

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Više od 20 sastava na 33. Beogradskom džez festivalu

izvor: agencije        foto:                                                                        08.10.2017

jazz festival

Posle velikog uspeha prošlogodišnjeg izdanja Beogradskog džez festivala, koje je jednoglasno proglašeno za najbolje od obnove ove manifestacije 2005. godine - i to podjednako od strane publike, ali i domaće i međunarodne kritike - ove godine, kako organizatori ističu, odlučili su se da ljubiteljima džeza ponude još hrabriji program, koji će predstaviti najsvežije umetničke tendencije u džez muzici današnjice.

„Na ovo nas obavezuje stalna podrška naše, pre svega, mlade publike i njena želja da čuje najnovije velike autore, ali i potreba da se u vremenima koja su za kulturu teška, očuva i unapredi otvorenost naše sredine koja je uvek stremila najvišim dometima umetničke scene“, navodi se u saopštenju organizatora festivala.

„Ovogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala zato treba da bude još jedan korak dalje u pravcu predstavljanja najvažnijih džez umetnika današnjice sa internacionalne scene. Ono što želimo da podelimo sa svojom sve mnogobrojnijom publikom, kao i sa međunarodnom kulturnom javnošću, jeste trenutak u istoriji džeza kad se rađa nova fuzija ovog pravca sa drugim muzičkim oblicima. Džez je danas, ponovo, najuzbudljivija i najkreativnija forma popularne muzike - i zato je vreme za vizije džeza i džez vizije“, ističu organizatori.

Pri izboru izvođača fokus je, pre svega, bio na onim vizionarima savremenog zvuka koji su redefinisali džez u 21. veku, uspostavljajući aktivan odnos prema roku, posebno alternativnom, kao i elektronskoj plesnoj muzici. Ovakav pristup u izboru umetnika, neumitno je vodio ka muzičarima mlađe i srednje generacije koji su širom sveta učinili ovaj ključni pomak, i ponovo pretvorili džez u aktuelnu muziku koja sa stavom opisuje svet oko sebe i svedoči o njemu.

Beogradski džez festival će i ove godine trajati redovnih pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, u salama Doma omladine Beograda i u Centru „Sava“, tokom kojeg će publika imati prilike da vidi nastupe više od 20 sastava iz celog sveta i naše zemlje.

Ključna imena ovogodišnjeg programa su veliki američki umetnici: izuzetni saksofonista i kompozitor Džošua Redman, kao stvaralac koji je mladoj generaciji utirao put tokom devedesetih i dvehiljaditih, Doni Mekaslin, koji je radio u sastavima Dejvida Bouvija (na njegovom testamentarnom, poslednjem albumu Blackstar), te supergrupa "Young Philadelphians", u kojoj su glavne zvezde takve avangardne veličine kao što su Mark Ribo i Džamaladin Takuma.

Njima se pridružuje i niz evropskih umetnika koje će domaća publika premijerno slušati, a koji se u potpunosti oslanjaju na novu eklektičnu estetiku: od vrhunskih ambijentalnih studija Matsa Ejlertsena i projekta "Rubicon" iz Norveške, do neodoljivog poetskog pijaniste Jana Lundgrena iz Švedske; od ogromnih novih talenata Emila Parizijena iz Francuske i Đovanija Gvidija iz Italije, do dramatično savremenog tretiranja klavira Nitaija Herškovica iz Izraela, nekadašnjeg saradnika Avišaija Koena, te do noćnih melanholija Volferta Brederodea iz Holandije.

Takođe, biće tu i naših velikih talenata poput grupe ˜„Ejot“ iz Niša, do regionalne veličine kakav je Matija Dedić sa svojim izuzetnim internacionalnim triom uz specijalnog gosta Vasila Hadžimanova.

Posebna iznenađenja za sve prave poznavaoce sakrivena su u noćnom programu tokom trajanja celog festivala.

Publika će imati priliku da čuje posebno upečatljiv izbor mladih skandinavskih umetnika, koje ovom prilikom predstavljaju Jakob Bro iz Danske i Marius Neset iz Norveške, susret najboljih savremenih avangardnih džez umetnika u liku i delu Petera Evansa iz SAD i Rodriga Amada iz Portugala, natprirodno osetljivu kanadsku pijanistkinju Kris Dejvis u saradnji sa Bilijem Dramondom, rokerski uzbudljiv turski sastav Ilhana Ersahina, kao i izazovan izbor novih tendencija u savremenom srpskom džezu - projekte „Tapan“, "Space Tigers", te Sanju Marković i njen "Ascension".

Stilska širina koju svi pomenuti neguju u svojim pristupima, odgovara duhu vremena i boji ga neočekivanim novim sadržajima i umetničkim uvidima. Ovaj niz brilijantnih talenata sa obe strane Atlantika, govori rečito o tome koliko je džez muzika koja se i dalje dešava.

Beogradski džez festival svedoči o ovom uzbudljivom novom trenutku u razvoju džez muzike, o trenutku u kom je ona ponovo našla sebe u novom milenijumu. Džez je sve življi, bogatiji i uzbudljiviji u novim vremenima, publika ga sve više prati i uživa u njemu sa novom strašću širom sveta, pa i Beogradu.

Pojedinačne ulaznice, kao i kompleti ulaznica za ceo glavni program i dvodnevni program u Centru „Sava“ su u prodaji.

 

 

Nemački ambasador Aksel Ditman otvorio 6. GeteFest

Završen 51. Bitef: "Olimp" na vrhu

Priznanje za "Kustendorf" : „Kustendorf“ među 25 svetskih festivala koji su najviše „kul“

"Žika Pavlović" mladoj Hani Jušić

Počinje 51. BITEF: Uz televizor 24 sata

Zelenović: Osvojili smo evropsko prvenstvo u filmskim festivalima

Žika Pavlović za Kustu

Darko Bajić: Evropa ima i od nas šta da uči

Svetske zvezde u programu Beogradskog džez festivala

Kineski kulturni centar u Beogradu – prvi na Balkanu

Počeo 84. Vukov sabor: Slava velikanu i učitelju Stefanu

Preminuo Ljubiša Samardžić

„Evropski Oskar”: Spotiče nas 7.200 evra godišnje

Počela javna rasprava o Strategiji razvoja kulture

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button