glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

trg zastave vojvodine dodik00
cg diplomate protest1 freedom house Narodna-skupstina david-Mattin matic66

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nemački ambasador Aksel Ditman otvorio 6. GeteFest

izvor: agencije        foto:                                                                        06.10.2017

ditman

Festival savremenog nemačkog filma „GeteFest” počeo je večeras projekcijom filma „Vestern” u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom „Stvarnost u fikciji”, a trajaće do 11. oktobra nakon čega se program seli u novosadski i niški kulturni centar.

Otvarajući šesto izdanje festivala, čiji su organizatori „Gete Institut” i Kulturni centar Beograda, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da ima izuzetno zadovoljstvo što već treći put ima priliku da poseti „GeteFest” u Beogradu.

Istakao bih da se na ovom festivalu prikazuju najbolja ostvarenja nemačke produkcije i da „Gete Institut” svake godine pravo odličan izbor filmova. Pozivam Beograđane da dođu na festival i da uživaju u programu”, poručio je Ditman.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi izbor od 11 nagrađivanih i zapaženih ostvarenja sa ovogodišnjeg Berlinala, kao i ostvarenja nominovana za Nemačku filmsku nagradu, a koja potpisuju autori kao što su Fatih Akin, Folker Šlendorf, Tomas Arslan…

Direktor „Gete Instituta” Frank Bauman izrazio je zadovoljstvo što je „GeteFest” u Srbiji postao tradicija, i naglasio da organizovanje ovako velikog festivala predstavlja nešto posebno za ustanovu koju vodi.

Može se reći da nemački film jako dobor „živi”. S jedne strane, prikazujemo stare proverene majstore poput Folkera Šlendorfa, ali tu su i zvezde nemačke kinematografije kao što je Fatih Akin. Trudimo se da zadovoljimo svačiji ukus i zato je slogan ovogodišnjeg festivala „Stvarnost u fikciji”, rekao je Bauman.

Filmovima iz ovogodišnje nemačke produkcije zajedničko je to da aspekte nemačke realnosti prikazuju u zgusnutoj fikciji.

Film „Vestern” Valeske Grizebah, kojim je otvoren festival, ima sve karakteristike vesterna - dobre, loše momke, lepe pejzaže, odličnu muziku.

Akciona komedija „Mirotvorci” Roberta Talhajma prati sudbinu nekadašnjih tajnih agenata Istočne Nemačke koji su ostali bez posla po ujedinjenju Nemačke, ali i dobili priliku da pokažu svoje veštine spasavajući kidnapovanog agenta zapadnonemačke obaveštajne službe u jednoj dalekoistočnoj zemlji.

Tu je i film „Afera Nil-Hilton” Tareka Saleha, dobitnika Gran prija na ovogodišnjem Sandensu.

Poseban segment programa čini nekoliko filmova koji se bave porodičnim odnosima: „Svet Vunderlinovih” Danija Levija, „U vremenima nestajuće svetlosti” (režija Mati Gešonek) i „Svetle noći” (Tomas Arslan).

Gete Fest” prikazaće i ekranizacije poznatih književnih dela, poput filma „Čik” Fatiha Akina, zasnovanog na istoimenom romanu Volfganga Herndorfa, kao i filma „Povratak u Montok” Folkera Šlendorfa, prema pripoveci Maksa Friša.

Karte po ceni od 250 dinara prodaju se na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda. 

 

 

Završen 51. Bitef: "Olimp" na vrhu

Priznanje za "Kustendorf" : „Kustendorf“ među 25 svetskih festivala koji su najviše „kul“

"Žika Pavlović" mladoj Hani Jušić

Počinje 51. BITEF: Uz televizor 24 sata

Zelenović: Osvojili smo evropsko prvenstvo u filmskim festivalima

Žika Pavlović za Kustu

Darko Bajić: Evropa ima i od nas šta da uči

Svetske zvezde u programu Beogradskog džez festivala

Kineski kulturni centar u Beogradu – prvi na Balkanu

Počeo 84. Vukov sabor: Slava velikanu i učitelju Stefanu

Preminuo Ljubiša Samardžić

„Evropski Oskar”: Spotiče nas 7.200 evra godišnje

Počela javna rasprava o Strategiji razvoja kulture

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button