glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel rs-srbija novine3
skoplje 4 migranti888 Vinca1 partizan22 bemus22 srbija666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

„Špigl“: Zagreb najdosadniji evropski grad, podseća na nemačku provinciju

izvor: agencije   foto:                                                                                  12.10.2017

 
zg spiegel

 

Ugledni nemački list „Špigl“ objavio je reportažu iz Zagreba koji je opisan kao jako dosadan grad u kojem je najbolja stvar - autoput prema moru. Novinarka Ane Heming turistima iz Nemačke ponudila je i nekoliko saveta kako preživeti „zagrebačku tugu“ dok se nalaze u glavnom gradu Hrvatske.

Ironično se navodi da je „vrhunac leta u Zagrebu bio koncert grupe „Duran Duran“, koji se mogao čuti i u zabačenim četvrtima, a da bi njihova pesma Ordinary World mogla „biti lokalna himna“, prenosi hrvatski portal Indeks pisanje nemačkog lista.

Iako su čitaoci Lounli planeta Zagreb proglasili destinacijom broj jedan 2017. godine, novinarka Špigla piše da pešačka zona u centru grada podseća na nemačku provinciju, poput gradova Rostok ili Bohum.

Kafići u centru opisuju se kao previše slični, „sa laundž (lounge) izgledom, koji je bio moda početkom veka“, a ništa zanimljiviji nisu ni tržni centar „Dolac“, niti Gornji grad.

Na ivicama Zagreba mogu se naći trenuci u kojima tupoća prerasta u avanturu, u metropoli koja bi trebalo da se takmiči za najdosadniji grad, barem u Europi“, piše Špigl i preporučuje turistima da grad otkrivaju vozeći se tramvajem jer „bicikl mogu da voze samo polako, a biciklističke staze su zapravo na trotoarima“.

Most mladosti“ opisan je kao „betonski brutalizam“, dok na Bundeku nedostaje vode u veštačkom jezeru i sve izgleda tužno. Jarun je još gori, smatra reporterka nemačkog lista.

Spominje se i Hrelić, na kojem se prodaje stara roba, „stvari koje ljude teraju da se zacrvene“.

U Muzeju savremene umetnosti novinarka je provela tri sata, ali u to vreme nije srela druge posetioce: „Vreme za umetnost je, čini se, luksuz.“

Retku pohvalu dobio je kafić „Krivi put", kao i pogled na grad sa Sljemena koji je „veličanstven“.

„Najbolja stvar u vezi Zagreba je auto-put prema moru“, piše novinarka i navodi kako je tako stigla i do Rijeke koja će biti evropska prestonica kulture 2020. godine.

Zanimljive su riječke plaže, na kojima se ljudi kupaju sa velikim kontejnerima u pozadini, a naveče se može jesti riba na obali. Tu je i Titov brod koji čuvaju trojica čuvara.

 

 

5. oktobar repriza 27. marta

Četvrtina Srbije nikada nije koristila računar

U Srbiji stradalo više od 220.000 jedinki divljih ptica

Nema Noći vještica u Republici Srpskoj

Građani Srbije 20 puta više vole Rusiju od Crne Gore

Arhiv SANU u Sremskim Karlovcima u veoma teškom stanju

Anine - raskoš iz rimskog carstva

Tesla znao za tajnu letećih tanjira još 1911. godine

Proizvodi u Hrvatskoj i Nemačkoj samo naizgled isti

Lepinja "sa sve" : Tajna užičkog specijaliteta

Kod bosanskog faraona

Selidba (ni)je oštetila Lepenski vir

Da Vinčijev kod u Srbiji

Kako su vojnici JNA jurili vanzemaljce — pa ih pobedili

Prihod u Srbiji od kongresnog turizma 30 miliona evra

Lepenski vir nismo nominovali na listu Uneska!

Vučić ponudio porodici Nuri da ostane u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button