glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

erdogan brisel rs-srbija
skoplje 4 migranti888 Vinca1 partizan22 bemus22 srbija666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Evropska federacija novinara šalje medjunarodnu misiju u Srbiju zbog stanja u medijima 

izvor: agencije  foto:                                                                                                                         12.10.2017.

novine3 

Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) odlučio je da u Srbiju pošalje medjunarodnu misiju kako bi se poboljšalo stanje u sferi medija pogoršano poslednjih godina, i pozvao Savet Evrope i OEBS da u tom smislu nastave pritisak na vlast Aleksandra Vučića, saopšteno je danas iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

NUNS je to objavio pozivajući se na saopštenje te najveće evropske novinarske organizacije koja zastupa više od 320.000 novinara učlanjenih u 71 organizaciju u 43 države Evrope.

"Kritičari kažu da zapadni zvaničnici zatvaraju oči na Vučićevo gušenje demokratskih sloboda u Srbiji sve dok on saradjuje u održavanju stabilnosti na nestabilnom Balkanu. Povodom upozorenja na 'medijski mrak' u Srbiji zasnovan na pritiscima Aleksandra Vučića na medije, Upravni odbor EFJ održao je 9. oktobra sastanak u Briselu na kojem se razgovaralo o tome kako je najbolje podržati novinare da se odupru pritiscima i koordiniraju svoje aktivnosti na medjunarodnom i evropskom nivou", navodi se u tom saopštenju.

Kako je rekao predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard, ta organizacija traži od Evropske komisije, a posebno od komesara nadležnog za pregovore o evropskoj politici susedstva i proširenja Johanesa Hana, da bude čvrst i koherentan kada je u pitanju primena evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja i medijskih sloboda u Srbiji.

U saopštenju se podseća da je i u najnovijem izveštaju o proširenju EU, Evropska komisija istakla da je Srbija "postigla odredjeni nivo pripreme" ali da je i dalje potrebno "stvoriti okruženje u kojem se sloboda izražavanja može ostvarivati bez ometanja".

Prema podacima NUNS-a o incidentima protiv novinara u Srbiji, novi trendovi ukazuju na prelazak sa fizičkih napada na pritiske koji uključuju nadzor, sudske postupke, administrativno uznemiravanje, javne izjave zvaničnika protiv novinara i ekonomske pritiske, odnosno okruženje koje ugrožava nezavisne medije i koje je dovelo do samocenzure medju novinarima.

Istraživanja pokazuju da 73 odsto novinara u Srbiji vidi autoocenzuru kao dominantan faktor medju kolegama, pokazali su podaci NUNS-a.

 

 

Brnabić: Predsednik EP uskoro u Beogradu sa investitorima iz EU

'Novi Pazar je moj zavičaj'

Analitičari: Migovi možda neće leteti do sredine 2018.

Danas: Ako Đilas bude kandidat možda i parlamentarni izbori

Balkan Barometar: Sve više gradjana regiona sumnja da će ući u EU

Erdogan u Beogradu, Balkan u turskim planovima

Vučić o presudi Oriću: Uzdržimo se od teških reči/Dačić: Ima li kraja bezobrazluku

Koliko će ljudi moći da glasa na beogradskim izborima?

Srbija uspešno sarađuje sa NATO, ali se to ne vidi u medijima

Sto dana Vlade Srbije - od gej premijerke do tetke u Kanadi

Fridom haus: Vapaj za pomoć srpskih nezavisnih medija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button