glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

grad zastave1 mile1
zso migranti nagrade bezbednost na internetu kusta1 muslin00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zelenović: Osvojili smo evropsko prvenstvo u filmskim festivalima

izvor: agencije         foto:                                                                         23.09.2017

rale

Osvojili smo evropsko prvenstvo u filmskim festivalima“, našalio se Zelenović, naglasivši da su počastvovani i zadovoljni što je njihova posvećenost evropskom filmu tokom 25 godina prepoznata i što im je uloženi trud vraćen na najbolji način.

Primetio je, međutim, da je ovo trenutak kada treba razmišljati o narednom 25. izdanju u čiju pripremu, kaže, mora odmah da se krene, uz opasku da će sada zanimanje onih koji su ih nagradili biti usmereno na to kako neguju festival i kako ga poboljšavaju.

Zelenović je podsetio da u martu ističe mandat članovima Saveta festivala i njemu kao direktoru i izrazio bojazan da će se to loše odraziti na samu organizaciju festivala, jer već u maju festival mora da bude spreman, a ne da se u aprilu i maju razmišlja o programu i gostima.

On je rekao da je 25. izdanje FEF Palić povod da se pozovu veliki autori koji su već dolazili na Palić, kao što su Ken Louč, Nikita Mihalkov, pomenuvši da se već pet godina dopisuju sa Vimom Vendersom u vezi sa njegovim dolaskom na palićki festival.

Njih ne možete da zovete u maju. Nadam se da će ova nagrada pomeriti nešto u pozitivnom smislu i da nećemo doći u situaciju da smo ove godine nagrađeni, a naredne ne uspemo da organizujemo festival bar na nivou na kome je bio prethodnih godina“, rekao je Zelenović.

Direktor Festivala je dodao i da je za normalno funkcionisanje FEF „Palić“ potrebno obnoviti protokol koji je postojao pre nekoliko godina između republike, pokrajine i grada o finansiranju palićkog festivala, a koji je pružao izvesnu sigurnost.

Priznanje Asocijacije evropskih festivala (EFA) uručeno je na ceremoniji u Briselu Iliji Tatiću, direktoru Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta festivala) i Miroslavu Mogoroviću, programskom direktoru festivala.

Mogorović je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je to bila ceremonija na „visokom diplomatskom nivou“ i da je tom prilikom istaknuta ideja da festivali treba da promovišu evropske kulturne vrednosti i da je cilj nagrade podsticaj njihovog daljeg razvoja.

Tatić je naveo da je ser Džonatan Mils, kompozitor i nekadašnji direktor čuvenog Međunarodnog festivala u Edinburgu, koji je predsedavao žirijem EFA, istakao je u svom obraćanju istakao potrebu za umrežavanjem festivala kako bi oni kreirali evropsku kulturnu politiku.

Tatić je rekao i da svi festivali nastoje da ukažu na to da kultura mora biti subvencionisana i potpomognuta od strane države i da to važi i za visoko razvijene zemlje.

Tokom ovogodišnjeg Festivala evropskog filma „Palić“ predloženo je da mandat članovima Saveta i direktoru bude produžen za godinu dana kako bi organizovali 25. izdanje, ali Zelenović kaže da još uvek nisu dobili nikakvo mišljenje u vezi sa tim. Tatić je precizirao da odluku o produžetku mandata donosi Grad Subotica kao osnivač festivala i izrazio nadu da će biti obezbeđeni uslovi za realizaciju narednog izdanja FEF, da će konkursi na republičkom i pokrajinskom nivou „biti pravedni“ prema njima i da će se uvideti značaj nagrade koju su dobili.

U širem izboru za priznanje bilo je čak 715 festivala, a u julu palićki festival je ušao u izbor od 26 najboljih postavši EFFE (Evropa za festivale, festivali za Evropu) laureat, odlukom međunarodnog žirija Udruženja evropskih festivala.

Tada je navedeno da je FEF „Palić“ prepoznat kao festival koji posvećeno neguje „umetnost, dobar odnos sa zajednicom i evropske vrednosti“.

Na ceremoniji u Briselu pet festivala je nagrađeno, a jedan je dobio počasno priznanje, napomenuo je Zelenović.

 

 

Žika Pavlović za Kustu

Darko Bajić: Evropa ima i od nas šta da uči

Svetske zvezde u programu Beogradskog džez festivala

Kineski kulturni centar u Beogradu – prvi na Balkanu

Počeo 84. Vukov sabor: Slava velikanu i učitelju Stefanu

Preminuo Ljubiša Samardžić

„Evropski Oskar”: Spotiče nas 7.200 evra godišnje

Počela javna rasprava o Strategiji razvoja kulture

Herojska generacija u filmu "Zaspanka za vojnike"

Glogovcu gran pri "Naisa"

Filmski centar: Optužuju nas bez pokrića

Samo tri domaća filma prijavljena za nagradu Oskar 2017

Bjelogrlić: Nije sjajno kada imate bolju prošlost nego sadašnjost

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button