glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

grad kolinda11 beda
Plenkovic-i-Cerar novac rale bezbednost na internetu bitef44 Odbojka Srbija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

"Žika Pavlović" mladoj Hani Jušić

izvor: novosti online        foto: vn                                                                        24.09.2017

leskovac festival

Završen 10. Leskovački festival filmske režije. Gran-pri za film "Ne gledaj mi u tanjir". Sve nagrade dodeljene jednoglasnom odlukom

Žiri Glavnog takmičarskog programa 10. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), reditelj i snimatelj iz Slovenije Karpo Godina, reditelj iz Hrvatske Zrinko Ogresta, i naš glumac Zoran Cvijanović, Gran-pri "Živojin Žika Pavlović" dodelio je mladoj hrvatskoj rediteljki Hani Jušić za film "Ne gledaj mi u tanjir".

Druga nagrada "Živojin Žika Pavlović" pripala je slovenačkom reditelju Damjanu Kozoleu za režiju filma "Noćni život", a treću nagradu koja nosi ime našeg velikana "pokretnih slika" poneo je naš reditelj Bojan Vuletić za režiju tragikomedije "Rekvijem za gospođu J.". Žiri je dodelio i dva specijalna priznanja - reditelju Igoru Šterku za film "Pođi sa mnom" i bosanskom reditelju Alenu Drljeviću za dramu "Muškarci ne plaču". Najbolju žensku ulogu ostvarila je Jelisaveta Seka Sablić u filmu "Igla ispod praga", crnogorskog reditelja Ivana Marinovića, kojoj je žiri dodelio "Zlatni lešnik". Ista nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je mladom makedonskom naturščiku Martinu Gjorgoskom za ulogu u filmu "Amok" Vardana Tozije.

Karpo Godina i Zrinko Ogresta istakli su na konferenciji za novinare da je na Leskovačkom festivalu ove godine bilo sjajnih ostvarenja, da su sve nagrade dodeljene jednoglasnom odlukom, i da im je žao što nisu mogli da dodele još neku nagradu. Da je bilo još priznanja, kako su izjavili, ona bi svakako mogla da pripadnu reditelju i glumačkoj ekipi filma "Muškarci ne plaču", reditelju filma "Žaba" Elmiru Jukiću, glumici Mirjani Karanović za izuzetno ostvaren lik u "Rekvijem za gospođu J.". Ono što je najvažnije, po njihovoj oceni, to je da su sve nagrade pripale mladim rediteljima, što je dokaz da kinematografija na prostoru nekadašnje Jugoslavije živi, i dobija svoju afirmaciju i kroz nove, darovite generacije koje dolaze, uprkos malim budžetima koje države u regionu izdvajaju za film.

Jedini esnafski festival u regionu završen je večeras svečanim uručenjem nagrada u Leskovačkom pozorištu, a posle ceremonije glumac Branko Đurić izveo je svoju "Đurologiju".

Novoustanovljena nagrada za najbolju produkciju, koju dodeljuje studio za postprodukciju "Teleking" iz Ljubljane, pripala je "Oslobođenju Skoplja". LIFFE je ustanovio i takmičarski program Studentskih filmova iz regiona, a Nagrada "Radomir Bajo Šaranović" za najbolju režiju pripala je rediteljki Ani Jakimskoj ("Deca će doći"). Žiri, reditelji Milan Knežević i Marko Sopić, i scenarist Kosta Peševski, dodelio je i dva specijalna priznanja rediteljima Augustu Adrianu Bratzu ("Oropana duša"), i Jovani Avramović ("Tišina").

SILVIJA LUKS I MILENA DRAVIĆ

- Da nisam u penziji i da još izveštavam, o kompletnom festivalu u Leskovcu napisala bih "Sjajno!" - rekla je Silvija Luks, jedan od sinonima novinarstva u nekadašnjoj Jugoslaviji, scenaristkinja i rediteljka brojnih dokumentaraca. - Zato što su se sreli neki ljudi koji su stvarali dobar film na ovom prostoru, što je atmosfera bila sjajna, a publika fantastična. Ovde sam govorila na promociji knjige o Draganu Gagi Nikoliću "Gospodin mangup", zajedno sa autorkom Radmilom Stanković, ali kao prijatelj. Sa Gagom i Milenom Dravić provela sam mnoga leta na Korčuli, i kada sam Milenu pozvala telefonom da joj kažem kako su protekli promocija i ovaj festival, bila je vrlo dirnuta. Rekla je da će sledeće godine svakako doći u Leskovac.

novosti.rs

 

Počinje 51. BITEF: Uz televizor 24 sata

Zelenović: Osvojili smo evropsko prvenstvo u filmskim festivalima

Žika Pavlović za Kustu

Darko Bajić: Evropa ima i od nas šta da uči

Svetske zvezde u programu Beogradskog džez festivala

Kineski kulturni centar u Beogradu – prvi na Balkanu

Počeo 84. Vukov sabor: Slava velikanu i učitelju Stefanu

Preminuo Ljubiša Samardžić

„Evropski Oskar”: Spotiče nas 7.200 evra godišnje

Počela javna rasprava o Strategiji razvoja kulture

Herojska generacija u filmu "Zaspanka za vojnike"

Glogovcu gran pri "Naisa"

Filmski centar: Optužuju nas bez pokrića

Samo tri domaća filma prijavljena za nagradu Oskar 2017

Bjelogrlić: Nije sjajno kada imate bolju prošlost nego sadašnjost

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button