glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

europol migranti 0000 mile kinezi
podmaine policija7777 prodavnica borka lekovi novak_2222222222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Miljenu Kljakoviću Kreki nagrada „Aleksandar Lifka“    

izvor: agencije foto:                                                                                                    30.06.2019.

sofest66

Zelenović je na današnjoj konferenciji za novinare u Kombank dvorani u Beogradu istakao da je Kljaković jedan od najznačajnijih scenografa u evropskoj kinematografiji koji je internacionalnu slavu stekao sa ostvarenjem Delikatesna radnja za koje je dobio francusku nagradu Cezar.

 

Veliki trag u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji ostavio je scenografijama za filmove Specijalno vaspitanje, Miris poljskog cveća, Sok od šljiva, Dom za vešanje, Andregraund, Varljivo leto '68...

Na 26. Festivalu evropskog filma Palić, od 20. do 26. jula, prema rečima programskog direktora Miroslava Mogorovića, biće prikazano više od 130 filmova u 15 selekcija, pri čemu su ove godine uvedene dve nove - „Velikani evropske kinematografije“ i „Novi evropski dokumentarni film“.

Festival će otvoriti novi film Pedra Almodovara Bol i slava, a zatvoriti Mladi Ahmed braće Darden, oba prikazana premijerno u Kanu i nagrađena – prvi za najbolju mušku ulogu (Antonio Banderas), drugi za režiju.

U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano 10 filmova, isto toliko i u drugom takmičarskom programu „Paralele i sudari“, a detaljan program i ime inostranog laureata nagrade „Aleksandar Lifka“ biće saopšteni nedelju dana pre početka festivala. Pored pomenutih selekcija, festival će i ove godine obuhvatiti „Mladi duh Evrope“, „Novi mađarski film“, grčka kinematografija biće u fokusu, a tu je i omaž dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“ i "Underground Spirit", "Eco dox", izbor iz filmova Festivala „Žigmond Vilmoš“ u Segedinu, "Short matters" sa kratkim filmovima.

Predfestivalski program 7. jula otvara selekcija „Najbolje od Evrope“ sa filmovima koji su obeležili prethodnu godinu, pet evropskih klasika biće prikazano u okviru selekcije „Klasici na Trgu“ od 13. do 17. jula na Trgu Slobode u Subotici, dok je „Omaž Aleksandar Lifka“ najavljen za period od 14. do 18. jula.

Izvršni producent festivala Ilija Tatić rekao je da je ove godine budžet festivala na nivou prošlogodišnjeg i iznosi 25,5 miliona dinara.

Naglasivši da je Palićki festival mesto susreta filmskih umetnika i publike bez lažnog sjaja i glamura, najavio je bogat pretaći program.

U okviru projekta FILMY biće organizovan završni masterklas za 20 polaznika filmske škole iz Segedina i Subotice, koji će voditi profesori Mark Čepmen (Velika Britanija) i Sabolč Tolnai (Srbija).

Biće organizovana „Radionica filmske kritike“ za 10 polaznika iz šest evropskih zemalja, a vodiće je španski filmski kritičar Viktor Pas Morandeira, kao i „Kritični kamp“ namenjen srednjoškolcima zainteresovanim da kroz film razvijaju kritičku misao.

FEF Palić biće i mesto okupljanja mladih studenata filma i audiovizuelnih umetnosti iz Srbije i Kine, te će tako 12 studenata Šangajske filmske akademije i Akademije umetnosti iz Novog Sada imati priliku da tokom četiri dana uporede i razmene teorijski i praktičan pristup filmu kroz rad sa profesorima i rediteljima Haolun Šuom i Silardom Antalom.

 

 

Preminula Borka Pavićević

„Antigona” otvorila Belef

Habib Ahmadzade: Zapad kroji laži

Film „Dara iz Jasenovca“: Svet mora da čuje istinu o ustaškim zločinima

Bob Geldof zatvara Nišvil

U Briselu održana centralna promocija 53. Bitefa

Da li smo postali deo uelbekovske provokacije

“Uelbekovština” gorkog ukusa

6. ŠEKSPIR FESTIVAL: "Ričard Treći" podiže zavesu

64. Sterijino pozorje: "Hasanaginica" ispred svih

Jugoslovenska kinoteka: Zlatni pečat za zlatnu petorku

Predstavljen program 28. "BELEFA": Povratak Šerbedžije

Uelbek izabrao Srbiju

Otvoren festival Mirdita, dobar dan

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button