glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

europol prisluskivanje mile kinezi
podmaine policija7777 prodavnica partizan22 lekovi novak_2222222222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

BiH prijeti humanitarna kriza zbog migranta

izvor: agencije  foto:                                                                                              30.06.2019.

migranti 0000 

Migrantska kriza u BiH dolaskom ljeta doseže kulminaciju. Lokalne zajednice nemaju kapacitet da se same izbore s tim, a veći nivoi vlasti se ne uključuju.

Najgora situacija je i dalje u Bihaću. Stotine migranata iz grada su izmjestili u kamp Vučjak, koji su međunarodne organizacije ocijenile neuslovnim.

U drugim gradovima ni lokalne vlasti ne čine ništa, te su migranti prepušteni milosti građana i volontera.

Činilo se početkom ove sedmice da su predstavnici vlasti u BiH konačno shvatili ozbiljnost migrantske krize koja poslednjih mjeseci doseže kulminaciju.

Prvo je zasjedao Parlament Federacije BiH. Predstavnički dom raspravljao je, ali bez konkretnih zaključaka.

Šest dana prije sjednice federalnog Parlamenta, Vlada ovog entiteta usvojila je odluku o izdvajanju četiri miliona konvertibilnih maraka (2 miliona eura) za Unsko-sanski kanton (USK) radi rješavanja migrantske krize koja već više od godinu dana ključa u ovom dijelu države.

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Alben Muslić na sjednici je pitao šta je sa tim novcem.

"Obećanih četiri miliona maraka. Budući da je već javno obznanjeno da će se to realizirati, zanima me kada se to može očekivati?", uputio je pitanje Vladi Federacije BiH zastupnik Muslić.

No odgovora nema. Vlada nije se oglašavala.

Dan nakon sjednice entitetskog, zasjedao je Parlament BiH. U drugom pokušaju održana je hitna sjednica na kojoj se osim o pravosuđu raspravljalo o migrantskoj krizi. Opet bez konkretnih zaključaka.

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Jasmin Emrić je dao presjek stanja odnosa bh institucija i migranata.

"Mi nismo ozbiljno shvatili koliko nadležne institucije ne upravljaju migrantskom krizom u BiH", rekao je Emrić.

Osim u državnim i entitetskim institucijama, o migrantima se raspravljalo i na nižim nivoima vlasti.

Zbog sve većeg broja migranata, koji nakon što na području Bijeljine uđu u BiH, budu upućeni dalje, jer vlasti Republike Srpske ne žele migrante na svom području, oni pristižu u Tuzlu, odakle se autobusima prevoze do Bihaća, odnosno što bliže granici sa Hrvatskom.

Gradsko vijeće Tuzle donijelo je zaključke o spriječavanju migrantske krize u ovom gradu.

"Da Tužilaštvo BiH, Sud BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu i nadležne državne agencije i institucije prekinu lance ilegalnog ulaska migranata na teritoriju BiH i hitno procesuiraju sve izvršioce i saučesnike u vršenju krivičnih djela krijumčarenja ljudima. Da izgrade migrantske centre. Da se dislocira ovaj registracijski centar, da se naprave istureni punktovi na prostoru Sapne i Kalesije, da vidimo ko nam ilegalno ulazi u zemlju", neki su od zaključaka koje je saopštio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

A u Kantonu Sarajevo donesena je odluka o većem angažmanu policijskih službenika, koji će kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio komesar policije Milorad Bešić raditi na legitimisanju i identifikaciji migranata koji borave na području ovog kantona.

"Mi ćemo raditi identifikaciju migranata koji se kreću po Kantonu Sarajevo. Ne s ciljem da im onemogućimo kretanje, već želimo da im stavimo da znanja da moraju poštovati zakone ove države. Ne možemo migrantima dozvoliti da rade ono što je zabranjeno građanima BiH, ali i svima drugima. Ne mogu urinirati po parkovima, ne mogu vršiti nuždu po parkovima, niti spavati na javnim površinama", objašnjava Milorad Bešić, komesar policije KS.

Svi ovi gradovi su za većinu migranata samo mjesta tranzicije, kao i država BiH. Oni žele ići u zemlje Evropske unije.

Oko 700 migranata koji su bili smješteni u prihvatnom centru, nekadašnjoj tvornici Bira u Bihaću, te koji su boravili po ulicama Bihaća smješteni su u Vučjak, desetak kilometara od centra grada.

Taj kamp prema ocjeni UN-a nije adekvatan, te su tražili izmještanje migranata, jer je na tom lokalitetu ranije bila deponija. Međutim, lokalne, ali i federalne i državne vlasti su se o to oglušile.

"Hrana je dobra, ali nekim ljudima treba medicinska pomoć. Neki imaju slomljene kosti. Mi želimo ići u Hrvatsku", kaže Abdulah iz Pakistana.

"Ovaj kamp, ova situacija je veoma loša ovdje. Zadnja dva ili tri dana ovdje nismo imali šta da jedemo. Nemamo gdje otići na toalet ili istuširati se. Ovdje je i puno zmija, šest ili sedam smo ih ubili", tvrdi Pakistanac Sulejman.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na sjednici državnog parlamenta rekao je parlamentarcima da je u BiH do 25. juna 2019. godine registrovano 10.525 migranata. Kako kaže, samo 196 migranata podnijelo je zahtjev za azil, ali se nisu pojavili u postupku.

 

 

Kineski put svile u BiH: Mnogo planiranog, malo ostvarenog

BiH prvi put ostala bez predstavnika u Vijeću Evrope

HRW o migrantskoj krizi u Bihaću: Zabrinjavajući razvoj situacije

BiH već osam mjeseci bez vlasti

Sarajevo sve udaljenije od Brisela

BiH bez preporuke EK za status kandidata, kritike Srbiji i Crnoj Gori

Svađa po svađa, dok evropske reforme čekaju

Nakon uvreda, dogovor o novoj vlasti u BiH?

Političko prepucavanje radi podizanja rejtinga

Migranti na političkom putu

Bosansko zatvaranje očiju pred povratnicima iz Sirije

Stare lekcije za BiH na berlinskom samitu?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button