glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sbun5 skupstina11 palmer-av
hidro oruzje11 kulturni centar Misel Uelbek djokovic 222222222222 mitrovic777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

U Briselu održana centralna promocija 53. Bitefa     

izvor: euractiv foto:                                                                                                    12.06.2019.

bitef0000

U Flamanskom institutu za kulturu Kunstenpunt u Briselu 11. juna je održana centralna međunarodna promocija 53. Bitefa na kome će učestvovati i dve predstave belgijskih i vodećih evropskih umetnika, reditelja Mila Raua i koreografa plesne kompanije Ultima vez Sepa Bajensa. Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica rekao je da je tematska linija 53. Bitefa sveopšti raspad, entropija zajednice/društva u savremenom svetu, te ispitivanje mogućnosti njene obnove.

Ovogodišnji Bitef biće otvoren Rauovom predstavom Orest u Mosulu 18. septembra a zatvoren 25. septembra Bajensovom predstavom Pozvani, najavio je Ivan Medenica i istakao da su te dve predstave noseće i za tematsku/društvenu i za umetničku liniju koncepta 53. Bitefa.

"Glavni program Bitefa opisuje luk od predstava koje tematizuju raspad prevashodno političke zajednice (ali i porodice, i ljubavnih/partnerskih odnosa) do onih koje pokušavaju da ponude alternativu", rekao je Medenica i istakao da se ta alternativa svodi na obnovu humanističkih vrednosti.

Noseća predstava tog dela Bitefa je je Rauov Orest u Mosulu rađen po Eshilovoj Orestiji.

Medenica je na promociji Bitefa rekao i da će umetnička linija koja je, pored tematske, uvek noseća osovina glavnog programa, na 53. Bitefu biti tzv. "imerzivno pozorište" - ono u kojem se briše razlika između scene i gledališta, izvođača i gledalaca, u kojima publika "uranja" u svet scene.

"Jedna pretpostavka koju želimo da ispitamo na 53. Bitefu jeste da li sama forma imerzivnog teatra, to što izvođači i gledaoci grade zajedničke prostorne, telesne i energetske odnose i situacije, može da bude alternativa društvu/zajednici baziranoj na sebičnosti, nesolidarnosti, nasilju...", rekao je Medenica.

U tom delu programa noseća je predstava Pozvani Sepe Bajensa u produkciji čuvene kompanije Ultima vez iz Brisela u kojoj, kako je rekao Medenica, gotovo do kraja predstave ne znamo ko su sve izvođači.

"Shvatamo da je neko izvođač tek kad nama ili drugome priđe, pogleda u oči, pruži ruku i pozove da zajedno…c ležimo, pravimo različite prostorno-koreografske konfiguracije i tako se oslobađamo stega, iskušavamo odnose poverenja, solidarnosti, podrške, kolektivnog rada, tj. kreacije", objasnio je Medenica.

Autor predstave Pozvani, koreograf Bajens, rekao je na skupu da se na njegovim predstavama na bini ponekad nađe i 150 ljudi iako izvođača zapravo ima samo 15 i to starosti od 12 do 95 godina.

Bajens je kazao da mu je cilj da izbriše razdaljinu između izvođača i publike, "da postepno grade zajednicu" i u krajnjem da se "pozorište vrati ljudima".

Preko video bima skupu se obratio i Milo Rau koji je istakao zadovoljstvo što će ove godine biti na Bitefu.

Umetnički direktor Bitefa rekao je i da će publika u okviru glavnog programa moći da vidi predstave iz zemalja van Evrope, najkvalitetnija domaća i regionalna ostvarenja, ali i, tradicionalno, produkcije vodećih evropskih pozorišta.

Inače, predstave iz Belgije poslednjih godina su, sudeći prema oceni publike i stručne javnosti, ali i po interesovanju medija, bila među najzapaženijima.

Medenica se na skupu našalio da su belgijske predstave toliko dobre da su mogle da popune i ceo festival.

Skupu su prisustvovali i predstavnici evropskih pozorišnih mreža Međuanrodne mreže za savremene izvođačke umetnosti (IETM) i Evropske asocijacije festivala (EFA), kao i ambasadorka Srbije u Briselu Marina Jovićević.

Za 52 godine Bitefa, od 1967. do 2018, odigrano je više od 700 predstava od toga 18 belgijskih.

 

 

Da li smo postali deo uelbekovske provokacije

“Uelbekovština” gorkog ukusa

6. ŠEKSPIR FESTIVAL: "Ričard Treći" podiže zavesu

64. Sterijino pozorje: "Hasanaginica" ispred svih

Jugoslovenska kinoteka: Zlatni pečat za zlatnu petorku

Predstavljen program 28. "BELEFA": Povratak Šerbedžije

Uelbek izabrao Srbiju

Otvoren festival Mirdita, dobar dan

Iza Dušice Žegarac ostalo 80 uloga koje su obeležile našu kinematografiju

Najkulturnija noć u Srbiji

Kad je pozorište bilo ispred života

Teatar je shvatao kao idealno mesto za život

Završen 12. Beldoks: Pobednici Marković i Gravaja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button