glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

nato trupe parlament bih 11 ep9
hidro icm electronics kulturni centar bitef0000 djokovic 222222222222 mitrovic777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Bob Geldof zatvara Nišvil     

izvor: agencije foto:                                                                                                    13.06.2019.

geldof

Irski muzičar ser Bob Geldof nastupiće sa svojim sastavom na zatvaranju ovogodišnjeg Nišvila u nedelju 11. avgusta, što će biti njegov prvi nastup u Srbiji.

Ovogodišnji Nišvil održaće se od 2. do 11. avgusta na niškoj tvrđavi. Zatvoriće ga Robert Frederick Zenon Geldof, poznatiji kao Bob, koji će ostati upamćen upamćen kao umetnik koji je u planetarnim razmerama učinio najviše za promociju ljudskih prava, skrenuo ogromnu pažnju na milione ugroženih u raznim delovima sveta i uspeo da obezbedi ogromnu novčanu pomoć za ugrožene.

Bob Geldof je rođen 1951. godine u Irskoj, gde je pohađao privatnu katoličku školu, za koju kaže da mu, osim zbog religioznog etosa, nije odgovarala i zato što tamo nije mogao da igra ragbi! Promenio je nekoliko poslova, da bi početkom sedamdesetih otišao u Kanadu gde je radio kao muzički novinar za čuveni magazin "New Musical Express".

Po povratku u Irsku 1978. godine postaje pevač sastava "Boomtown Rats".

Geldof je 1981. godine pozvan da učestvuje na koncertu za "Amnesty International", što je, pokazaće se, presudno uticalo na njegovo dalje angažovanje, odnosno posadilo seme za buduće aktivnosti.

Godine 1984. velika humanitarna katastrofa pogodila je Etiopiju i druge afričke zemlje. Glad i bolesti odneli su na hiljade života. Prvi konkretan potez u cilju obezbeđivanja pomoći bila je pesma "Do they Know it’fs Christmas Time" koju su potpisali Bob Geldof i Midge Ure (lider grupa "Ultravox"), a u čijem su snimanju učestvovale mnoge zvezde ostrvske pop-rok scene okupljene pod imenom "Band Aid". Prihod od ovog singla u startu je namenjen kao pomoć ugroženoj deci u Africi. Singl se tokom prvih 12 meseci širom sveta prodao u skoro 12 miliona primeraka i zaradio preko osam miliona funti.

Bob je 1986. od kraljice Elizabete Druge dobio titulu viteza - Honorary Knight Commander of the Order of the British Empire (sa oficijelnom skraćenicom: KBE). Iako je postalo uobičajeno da ga svi zovu Ser Bob Geldof, on tu titulu nije mogao da dobije jer nije državljanin Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno zemalja Komonvelta.

Kada je reč o njegovoj solo muzičkoj karijeri koja je zvanično otpočela 1986. godine kada je napustio "Boomtown Rats", Geldof se polako ali sigurno, sve više okretao tradicionalnoj irskoj muzici. Već njegov prvi album sadržao veliki hit hia "This Is The World Calling".

Povremeno je nastupao i sa drugim izvođačima, a glumio je i u fimu "Wall" sastava Pink Flojd (1982).

Bob Geldof je nosilac na destine počasnih doktorata mnogih svetskih univerziteta, priznanja "Man of Peace", najvećeg francuskog priznanja za umetnost "Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres".

Kada je reč o muzičkim nagradama, možda najzanačajnije priznanje je "Brit Award" za izuzetan doprinos muzici, koje je dobio 2005. godine. Njegova autobiografija "Is that it" objavljena posle "Live Aid" projecta, ušla je u ostrvsku lektiru za srednje škole.

 

 

U Briselu održana centralna promocija 53. Bitefa

Da li smo postali deo uelbekovske provokacije

“Uelbekovština” gorkog ukusa

6. ŠEKSPIR FESTIVAL: "Ričard Treći" podiže zavesu

64. Sterijino pozorje: "Hasanaginica" ispred svih

Jugoslovenska kinoteka: Zlatni pečat za zlatnu petorku

Predstavljen program 28. "BELEFA": Povratak Šerbedžije

Uelbek izabrao Srbiju

Otvoren festival Mirdita, dobar dan

Iza Dušice Žegarac ostalo 80 uloga koje su obeležile našu kinematografiju

Najkulturnija noć u Srbiji

Kad je pozorište bilo ispred života

Teatar je shvatao kao idealno mesto za život

Završen 12. Beldoks: Pobednici Marković i Gravaja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button