glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ana5 ek88 ep1
eu5 milo99 Radnici (1) mirdita filip8 ceferin11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Uelbek izabrao Srbiju     

izvor: agencije  foto:                                                                                                    30.05.2019.

uelbek

Glavna zvezda ovogodišnjeg književnog Festivala KROKODIL je Mišel Uelbek, čijim su dovođenjem organizatori Književnog Regionalnog Okupljanja Koje Otklanja Dosadu i Letargiju uspeli da izvedu - nemoguće. Jedan od najvećih autora današnjice, dosledan je u izbegavanju reflektora i javnosti, pred koju izbacuje "samo" svoja dela, i to svaki put izazivajući sve veću senzaciju. Osim što ne daje intervjue, Uelbek rutinski odbija i basnoslovne honorare i pozive za gostovanja - a odbio ih je čak iz 43 zemlje, i rešio da (posle prošlogodišnje posete Gruziji) dođe baš u Srbiju. Jedini uslov mu je bio da dođe sa svojom suprugom i da može da puši, kako u hotelu, tako i gde god se bude našao tokom boravka.

- Ne mogu da opišem koliko smo srećni što je KROKODIL uspeo da dovede Uelbeka u Beograd, gde je vrlo čitan i ima sjajnog izdavača - rekao je u sredu direktor Francuskog instituta u Beogradu Žan-Batist Kizen. - Taj veliki moralista našeg doba, toliko tražen u celom svetu, poznat je kao čovek koji želi da bira svoju publiku, i osećamo da ovde dolazi baš zato što želi da upozna Srbiju i ljude u njoj.

Prvi utisak Vladimira Arsenijevića i Milene Berić, koji su pregovarali sa velikim piscem, jeste to da je on izuzetno posvećen čitaocima i usmeren na komunikaciju sa njima. Naime, Uelbek sam je insistirao da potpisuje svoje knjige čak po šest sati dnevno, što su organizatori potom "umerili" i sveli na četiri sata u KROKODIL-ovom Centru 7. juna (za stotinu davno prijavljenih čitalaca), te na otvoreno potpisivanje narednog dana u knjižari njegovog srpskog izdavača, Booka.

Posle četvoročasovnog druženja sa poštovaocima pojedinačno, Mišel Uelbek će prve festivalske večeri, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, sa Anom Otašević razgovarati o sebi, svom delu, odnosu sa svojom Francuskom, a glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz romana "Serotonin".

Iste večeri predstaviće se i Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska, Bojan Babić i Goran Marković.

- Vrhunac druge festivalske večeri biće razgovor Marka Čudića i Lasla Krasnahorkaija koji spada u red najutemeljenijih mađarskih prozaista, a koji je manje "vidljiv" kod nas nego u drugim zemljama, gde slovi za istinsku zvezdu - kaže Arsenijević i dodaje da će u fokusu večeri 8. juna biti i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare, nastup bugarskog pisca Georgija Gospodinova i Lane Bastašić.

ANTOLOGIJA EVROPSKE POEZIJE

Poznati pesnik Jan Vagner i Federiko Italijano, urednici velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom Grand Tour, tokom festivala će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja, među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, naša pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije.

novosti.rs

 

 

Otvoren festival Mirdita, dobar dan

Iza Dušice Žegarac ostalo 80 uloga koje su obeležile našu kinematografiju

Najkulturnija noć u Srbiji

Kad je pozorište bilo ispred života

Teatar je shvatao kao idealno mesto za život

Završen 12. Beldoks: Pobednici Marković i Gravaja

Noć muzeja: Priče koje ne bi trebalo propustiti

Odlazak Petra Omčikusa: Beograd u šljivama na obali mora

Preminuo Igor Pervić

Za Bitef 13 miliona

Izložba "Džez u Beogradu" na Kalemegdanu

Retrospektiva Želimira Žilnika u Parizu

Noć muzeja: Barili, Tuluz-Lotrek, Vudstok

„Balkanska međa” na udaru „Tajmsa”

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button