glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ana5 ek88 ep1
eu5 1od5 0000 Radnici (1) kinotaka novak99999999999999 ceferin11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

64. Sterijino pozorje: "Hasanaginica" ispred svih     

izvor: novosti online  foto: vn                                                                                                  03.06.2019.

HASANAGINICA

Prema oceni žirija, predstava "Hasanaginica" u izvođenju ansambla Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz, a u režiji Andraša Urbana, najbolje je ostvarenje viđeno na 64. Sterijinom pozorju. Festival je uručenjem nagrada svečano zatvoren u ponedeljak uveče u Novom Sadu.

Urbanovoj predstavi dodeljene su još četiri Sterijine nagrade: za glavnu ulogu glumici Marti Bereš, a zatim i Vedrani Božinović za dramaturgiju i Ireni Popović, autorki muzike. Berešovoj je za ulogu Hasanaginice dodeljeno i priznanje lista "Dnevnik".

Među ukupno osam predstava u takmičarskoj selekciji domaće drame, prema odabiru selektora Svetislava Jovanova, reditelj Urban imao je na minulom Pozorju još jednu. Reč je o komadu M.I.R.A. (BITEF teatar, Beograd) posvećenom legendarnoj Miri Trailović, rodonačelnici Bitefa. Za glumačku kreaciju u ovoj predstavi Sterijino priznanje dodeljeno je Mirjani Karanović, a za dramaturgiju i ove predstave nagrađena je Vedrana Božinović.

- Veoma sam zadovoljan kako je prvenstveno reagovala publika na obe moje predstave. Za mene je to bilo dragoceno iskustvo, jer publika je prepoznala moju poruku o dvema veoma snažnim ženama - rekao je Urban za "Novosti."

Ukus sterijanske publike potpuno se poklopio sa ocenom žirija, ali povodom predstave "Kozocod", urađene po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, a u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica. Osim za tekst, Sterijinu nagradu dobio je Igor Đorđević za ulogu Profesora, kao i Geroslav Zarić za scenografiju. Publika je ovoj predstavi u celini dala visoku ocenu 4,66.

- Veoma sam zadovoljna što i žiri i publika Pozorja misle isto, jer publika je sastavni deo pozorišta, i ovo je dokaz da smo ovom predstavom postigli to jedinstvo sa publikom - kazala je Vida Ognjenović, kojoj je ovo treća Sterijina nagrada za tekst.

Ona je ocenila da se ne može govoriti o krizi domaće drame, jer katedre dramaturgije dobro rade, rezultati su očigledni, a dela naših dramskih pisaca izvode se i u Srbiji i na inostranim pozornicama.

Reditelj Kokan Mladenović laureat je Sterijine nagrade za režiju predstave "Karolina Nojber" Nebojše Romčevića, u izvođenju NP Republike Srpske (Banjaluka). Za tumačenje Petrije gradske u predstavi "Petrijin venac" Dragoslava Mihailovića, a u režiji Bobana Skerlića, nagrađena je Jovana Gavrilović, dok je Tihomir Stanić u ulozi Ljubiše proglašen najboljim epizodistom.

Ova predstava ima i najbolju scensku muziku (autor Irena Popović) i najbolje kostime koje je kreirala Tatjana Radišić, dok je Ivan Marković za ulogu Dobrivoja proglašen najboljim mladim glumcem. Njemu je pripala nagrada iz Fonda "Dara Darinka Čalenić".

PREGLASAVANjE

Žiri Pozorja u sastavu: Dževad Karahas, književnik, predsednik Žirija, Andrea Janković, glumica, Dora Delbjanko, dramaturškinja, Dragica Laušević, kostimografkinja, i Dušan Petrović, reditelj, većinu odluka nije doneo jednoglasno.

- Činjenica da su odluke uglavnom donesene većinom glasova svedoči o tome da smo imali težak i lep zadatak, koji smo ozbiljno shvatili - poručili su članovi žirija.

novosti.rs

 

 

Jugoslovenska kinoteka: Zlatni pečat za zlatnu petorku

Predstavljen program 28. "BELEFA": Povratak Šerbedžije

Uelbek izabrao Srbiju

Otvoren festival Mirdita, dobar dan

Iza Dušice Žegarac ostalo 80 uloga koje su obeležile našu kinematografiju

Najkulturnija noć u Srbiji

Kad je pozorište bilo ispred života

Teatar je shvatao kao idealno mesto za život

Završen 12. Beldoks: Pobednici Marković i Gravaja

Noć muzeja: Priče koje ne bi trebalo propustiti

Odlazak Petra Omčikusa: Beograd u šljivama na obali mora

Preminuo Igor Pervić

Za Bitef 13 miliona

Izložba "Džez u Beogradu" na Kalemegdanu

Retrospektiva Želimira Žilnika u Parizu

Noć muzeja: Barili, Tuluz-Lotrek, Vudstok

„Balkanska međa” na udaru „Tajmsa”

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button