glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

europol kamioni mile kinezi
ustavni sud vuk trgovina partizan22 otpadne vode Kosarkasice22

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Banjaluka pred novim protestima zbog policijske represije            

izvor: agencije  foto:                                                                                 28.06..2019.

policija7777 

Pretvara li se Banjaluka u policijski grad, pitanje je koje postavljaju organizacije civilnog društva upozoravajući, na kako kažu, kršenje prava na slobodu kretanja i bezbjednost i pravo na mirno okupljanje i javni protest.

Svakodnevna legitimisanja i snimanje aktivista grupe "Pravda za Davida" i građana u centru Banjaluke, koji više od godinu dana traže istinu o smrti mladića Davida Dragičevića, te brutalno hapšenje šezdesetšestogodišnjeg državljanina Švedske povod su i za proteste 27. juna u Banjaluci koje je inicirala nekolicina opozicionih poslanika u Skupštini Republici Srpskoj (RS).

Banjalučki policajci već sedmicama, na zahtjev Crkve, sprečavaju aktiviste grupe "Pravda za Davida" i građane da pale svijeće u pomen na stradalog mladića Davida Dragičevića u dvorištu hrama Hrista spasitelja. No kako građanima ne daju ući u hram, tako ih svakodnevno legitimišu, snimaju policijskom kamerom i upozoravaju da se udalje i iz parkića koji je u neposrednoj blizini Hrama.

"Dobar dan, članovi, građani, pripadnici grupe 'Pravda za Davida', znači upozoravam vas da se raziđete iz grupe sa ovog mjesta i ove lokacije. Hvala", ovako izgleda samo jedno od svakodnevnih upozorenja policajaca građanima.

Dvadesetog juna desio se incident u kome je policija uhapsila šezdesetšestogodišnjaka Brunu Batinića. Snimak kako policajci obaraju starog čovjeka na zemlju, pri tome mu lome naočale i zavrću ruke, a građani mole policajce da ga puste, obišle su cijeli region, pa i Švedsku čiji je Batinić državljanin. Aktivista grupe "Pravda za Davida" Ozren Perduv kaže da se sve desilo nakon što mu je Batinić prišao.

"Osnovni razlog što je čovjek legitimisan, odnosno pokušano njegovo legitimisanje, jeste što je stajao sa mnom. Samo iz tog razloga je policija prišla i od njih tražila dokumente. Čovjek nije imao dokumente, onda je traženo ime i prezime, nakon toga on pita policijskog službenika 'zašto tražite dokumente, koji su razlozi', dakle, pitao je koji su razlozi legitimisanja na što imate pravo po važećem zakonu", istakao je Perduv.

Incident na sreću nije, prema tvrdnjama ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnatka, izazvao diplomatske posljedice sa Švedskom.

"Ja moram prvo reći da smo mi zatražili informaciju, tačnu i zvaničnu informaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kako bismo, u okviru priprema za susret sa švedskom delegacijom, raspolagali sa zvaničnim podacima. Nažalost, mi te podatke nismo dobili. Dakle, nikakav odgovor nismo dobili što samo po sebi predstavlja očigledan dokaz da nešto nije u redu, da se nešto krije očigledno. U svakom slučaju, moja poruka je bila jasna, da one ružne slike koje su otišle iz Banjaluke, nisu nikakva poruka ni Banjaluke, ni Republike Srpske ni Bosne i Hercegovine Švedskoj i švedskom narodu. Svi mi ovdje koji smo u Banjaluci, osjećali smo se loše taj dan. Svi smo se crvenili zbog onog čovjeka u šezdesetim godinama kojeg je spopalo pet -šest policajaca i na onakav način ga bacilo na pod", rekao je Crnadak.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske reagovali su na Crnatkovu izjavu, saopštivši da su mu dostavili tražene informacije, te su ga javno upitali kako bi policija u Švedskoj postupila prema nekome ko bi se oglušio o naređenje.

Od MUP-a RS smo zatražili i komentar na brojne optužbe za policijsku represiju i kršenje ljudskih prava, te na brutalnost u hapšenju švedskog državljanina.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske postupajući u skladu sa nadležnostima uređenim Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima ni na koji način ne krše osnovna građanska prava na mirno okupljanje građana i izražavanje protesta. Naglašavamo, da okupljanja koja ste naveli u istom, nisu prijavljena u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju, a kako je to i propisano članom 8. 9. i 10. istog zakona. Napominjemo da je Zakonom o javnom redu i miru, članom 22. propisano da ko ne postupi po naredbi ili rješenju državnog organa, u vezi sa ograničenjem ili zabranom kretanja ili zadržavanja lica na određenim javnim mjestima ili područjima, ili ko se ne udalji iz grupe koju je ovlašćeni policijski službenik upozorio da se raziđe, kazniće se novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM", navodi se u odgovoru MUP-a u kome se dodaje i osvrt na hapšenje Batinića:

"U vezi sa privođenjem lica Brune Batinića, podsjećamo da je isti odbio zakonito izdato naređenje, te je prilikom lišenja slobode pružao aktivan otpor."

U pismenom odgovoru dodaju da su policijski službenici zatražili na uvid ličnu kartu s ciljem njegovog legitimisanja, što je Batinić odbio. Takođe, je kako pišu, odbio da kaže svoje ime i prezime, nakon čega je upozoren od strane policijskih službenika, a potom i pozvan"u službene prostorije Policijske uprave Banja Luka, radi utvrđivanja identiteta (član 33. Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske)".

"Nakon što je odbio da postupi po zakonito izdatom naređenju policijskih službenika, lišen je slobode (član 37. Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske). Prilikom lišenja slobode lice je pružalo aktivan otpor otimajući se u namjeri da se istrgne policijskim službenicima iz ruke, pri čemu su policijski službenik i navedeno lice pali na asfaltnu podlogu i zadobili lakše tjelesne povrede, čime su se ispunili uslovi za lišenje slobode lica uz upotrebu sredstava sile (član 47. Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske), navodi se u pisanom odgovoru iz MUP-a RS.

"Na snimcima koji su postavljeni na društvenim mrežama", kaže se u saopštenju, "jasno se vidi da ne postoji nikakav vid policijske brutalnosti, već da se lice koje pruža aktivan otpor savladava s namjerom preduzimanja službene radnje i stavljanja sredstava za vezivanje.

Direktorica Helsinškog parlamenta građana Dragana Dardić ističe da ne stoje tvrdnje MUP-a da ne krše prava građana na slobodno kretanje, mirno okupljanje i izražavanje protesta. Policijska represija ne prestaje od 25. decembra kada su sa Trga Krajine rastjerani građani koji su tražili istinu o stradanju Davida Dragičevića, navodi Dardićeva.

"Već mjesecima se zapravo suočavamo sa situacijom koja se ogleda u primjeni sile, represije, u neprimjenjivanju zakona, u nepoštivanju prava na slobodu okupljanja, na slobodu izražavanja i na slobodu kretanja. Organizacije civilnog društva već nekoliko mjeseci upozoravaju na flagrantno kršenje ljudskih prava, ne samo članova i simpatizera grupe Pravda za Davida, nego i drugih građana", konstatuje.

"Situacija", upozorava Dardićeva, "nije nimalo obećavajuća i ono što je zapravo zastrašujuće jeste da do sada niko nije odgovarao za ovo što se dešava".

"Ja ću samo da podsjetim da je Transparency International zajedno sa još nekim drugim organizacijama civilnog društva, do sada podnio dvije krivične prijave protiv policijskih službenika zbog kršenja zakonskih propisa i zbog prekomjerne upotrebe sile, te zbog izlaska iz okvira upotrebe zakonskih ovlaštenja. Do sada se ništa nije desilo po pitanju tih tužbi", kaže Dardićeva.

Ni posljednji događaji nisu pokolebali aktiviste i građane koji i dalje dolaze u parkić kod Hrama Hrista Spasitelja. Ozren Perduv ističe kako građani koji tamo dolaze mogu uskoro očekivati nove prekršajne prijave od policije, te da će i one biti pokazatelj, kako kaže, diskriminacije prema samo određenim građanima koji tamo budu, dok se drugi na tom prostoru kreću i borave slobodno.

"Idem namjerno tako svako veče u pola 8. Namjerno želim da budem tamo pred Hramom, zato što ne želim da mi bilo ko uskraćuje to pravo i da kaže 'vi ne možete tad i tad tu biti'. Zašto? Dakle, ja ne dolazim ni na kakav skup, ja ne nosim nikakve transparente, nikakva obilježja, ne vičem ništa, sjedim mirno na klupi i meni sad neko dođe i kaže 'ti treba da se skloniš odatle', a pri tom se nekim ljudima dozvoljava da sjede na klupi. Dakle, o čemu mi pričamo? Stanje je policijski jedan čas gdje je potpuno odsustvo bilo kakvih zakona, ustava, najvišeg akta jedne države, dakle, odsustvo jednog normalnog ponašanja policijskih službenika. Ponašaju se kako oni žele i naš je utisak da oni mogu da rade šta god hoće i šta god požele", navodi on.

Opozicionim poslanicima u entitetskom parlamentu Drašku Stanivukoviću, Jeleni Trvić i Nebojši Vukanoviću,zabranjeno je organizovanje protesta na Trgu Krajine. Protesti će zbog toga biti održani u parku "Mladen Stojanović" u 19 časova i 30 minuta. Zahtjevi su da se vrati pravo na okupljanje na Trgu Krajine, te da se prestane sa terorom nad građananima, navodi jedan od organizatora protesta poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković.

"Ako su mogli stari Rimljani, Grci, mogu se i građani Banje Luke okupljati na trgu. Odmah ćemo tražiti Trg za naredno okupljanje. Drugi zahtjev je da se zauvijek stane sa legitimisanjem građana koji stoje ili sjede u i oko hrama u centru Banje Luke", poručio je Stanivuković.

Sve jepočelo i dalje nerazjašnjenom smrću Davida Dragičevića, čije tijelo je pronađeno na ušću Crkvene u Vrbas 24. marta prošle godine. Okupljanja građana, policijske zabrane, hapšenja i prekršajne prijave i dalje nameću pitanje koje mladićev otac Davor Dragičević i sada preko društvenih mreža, uporno postavlja, 'Ko je ubio Davida'.

 

 

MUP RS-a odustao od uspostave rezervnog sastava policije

RS preti tužbom Federaciji zbog duga od podele poreza

Dodik i Cvijanovićeva u Rusiji o gasifikaciji Republike Srpske

Zašto smrtna kazna nije izbrisana iz Ustava RS

Zaštita ustavnog poretka RS ili Dodikov lov na političke neistomišljenike

Bosna postaje zemlja staraca

Dodikova politika dogovorena sa Vučićem?

Vlada RS u izveštaju za SB UN: SDA blokira formiranje Saveta ministara BiH

Dodik sa papom Franjom: „U Vatikanu sam u zvaničnoj poseti“/Džaferović: Dodik u Vatikanu nije u ime Predsedništva BiH

Bošnjaci optužuju Srbiju zbog rezervnog sastava policije RS

Koga plaši rezervni sastav policije Republike Srpske?

Dodik apeluje da se formiraju federalne vlasti u BiH

Nakon presude Karadžiću: Nestali ostaju bolno pitanje BiH

Koga obavezuje presuda Karadžiću?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button