glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

poplave55 skupstina555 freedom barometar
eu srbija 7 djilas3 av000 lekovi11 novak djokovic 555 rukometasice_1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

6. ŠEKSPIR FESTIVAL: "Ričard Treći" podiže zavesu     

izvor: vecernje novosti  foto: vn                                                                                                  06.06.2019.

ricard

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, predstava "Ričard Treći" Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, u režiji Aleksandra Popovskog, otvoriće 6. Šekspir festival, koji će se održati od 27. juna do 3. jula, rečeno je u sredu na konferenciji za medije u "Vili Stanković" u Čortanovcima.

Bajkovita "Bura" Irine Bruk, "Bogojavljenska noć" s glumcem i muzičarem Džordžom Megvajerom, samo su deo predstava koje će se odigarti na dve lokacije u Čortanovcima i u Novom Sadu.

Posetioci festivala imaće priliku već druge večeri da uživaju u premijeri performansa "Moj Šekspir", prema konceptu Nikite Milivojevića, svojevrsnom interaktivnom tok-šouu u kome će o svom iskustvu igranja Šekspirovih komada i svoje omiljene monologe govoriti Vojislav Brajović, Svetlana Ceca Bojković, Svetozar Cvetković, Zijah Sokolović, Vojin Ćetković, Nebojša Dugalić, Igor Đorđević, Milena Zupančić i Ozren Grabarić.

- Ljubitelji festivala imaće priliku da iz iskustva priznatih glumaca čuju zašto jedna glumačka biografija nije potpuna bez uloge u Šekspirovom komadu i zašto su njegova dela najteži zadatak u pozorištu - rekao je Milivojević.

Gošća ovogodišnjeg Šekspir festivala biće ćerka čuvenog Pitera Bruka Irina, koja će u Čortanovce doći sa svojom trupom sa kojom radi u Nacionalnom teatru u Nici i s predstavom "Bura".

Kako je rečeno na konferenciji za medije, u okviru pratećeg programa biće postavljena izložba "Šekspirova pozornica Joce Savića" i organizovana tribina posvećena ovom nadarenom srpskom glumcu i reditelju, koji je na nemačkoj pozorišnoj sceni ustanovio novi princip igranja Šekspira i bio ispred svog vremena, a do danas ostao nepoznat u domovini.

Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, ovom prilikom čestitala je na priznanju koje je Festival dobio od Evropske asocijacije festivala pre nekoliko dana, čime se, kako je ona naglasila, ucrtao na pozorišnu mapu Evrope.

Sonja Marić, direktorka sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA osiguranja, koja je od osnivanja partner festivala, istakla je da negujući dela ovog značajnog dramskog pisca i pozorišnog stvaraoca, svi zajedno negujemo kulturu uopšte.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Simurdić je istakao da su oni od ove godine partneri festivala, i da promocija bazičnih evropskih vrednosti, čiji je deo i teatar, jeste zajednička misija svih nas.

Festival će zatvoriti projekcija filma "Sve je istina" Keneta Brane u Kulturnom centru Novog Sada.

NA OTVORENOM

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević, nakon premijere njegove predstave "Henri VI" u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da otkrije Šekspira na nov način, Nikita je bio vođen idejom da se "Vila Stanković" - izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom i da se pod vedrim nebom igraju predstave, kako je to bilo i u Šekspirovo doba.

novosti.rs

 

 

64. Sterijino pozorje: "Hasanaginica" ispred svih

Jugoslovenska kinoteka: Zlatni pečat za zlatnu petorku

Predstavljen program 28. "BELEFA": Povratak Šerbedžije

Uelbek izabrao Srbiju

Otvoren festival Mirdita, dobar dan

Iza Dušice Žegarac ostalo 80 uloga koje su obeležile našu kinematografiju

Najkulturnija noć u Srbiji

Kad je pozorište bilo ispred života

Teatar je shvatao kao idealno mesto za život

Završen 12. Beldoks: Pobednici Marković i Gravaja

Noć muzeja: Priče koje ne bi trebalo propustiti

Odlazak Petra Omčikusa: Beograd u šljivama na obali mora

Preminuo Igor Pervić

Za Bitef 13 miliona

Izložba "Džez u Beogradu" na Kalemegdanu

Retrospektiva Želimira Žilnika u Parizu

Noć muzeja: Barili, Tuluz-Lotrek, Vudstok

„Balkanska međa” na udaru „Tajmsa”

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button