glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

europol prisluskivanje mile kinezi
podmaine policija7777 trgovina partizan22 otpadne vode Kosarkasice22

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sve prodavnice prestaju da rade od ponedeljka 

izvor: agencije foto:                                                                                                        28.06.2019.

prodavnica

Kosovska Mitrovica– Usled trgovinske blokade, odnosno jednostrano uvedenih taksa od sto odsto koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, od 1. jula sve prehrambene veletrgovine, radnje, dućani i kiosci s robom biće zatvoreni na severu pokrajine.

Neće raditi ni pekare čiji su vlasnicu u poslednjih deset dana čak za više od 60 odsto smanjili isporuku hleba. U znak solidarnosti s privatnicima koji drže objekte s osnovnim životnim namirnicama, ali i robu široke potrošnje, neće raditi nijedan ugostiteljski objekat, ali ni benzinske pumpe, i nije poznato do kada će biti pod ključem.

To je za „Politiku” potvrdio Radoš Petrović, predsednik Udruženja privrednika na severu Kosmeta. „Na sastanku privatnika, zbog taksa koje je uvela Priština, a žitelje na severu Kosmeta dovela na ivicu humanitarne katastrofe, odlučeno je da od ponedeljka nijedna prodavnica ne radi”, kaže Petrović, koji je i juče uputio apel međunarodnoj zajednici da „stane na put Prištini kako bi ukinula drakonske takse jer je narod na severu u totalnoj blokadi, a bez osnovnih životnih namirnica”.

U toku jučerašnjeg dana rafovi u pojedinim prodavnicama na kojima se prodaje hleb, mleko, brašno, šećer, so, zejtin bili su prazni. „Poslednje zalihe dugotrajnog mleka smo prodali. Već deset dana nam ne stiže dnevno mleko, kao ni mlečni proizvodi.

Brašno nemamo, a šećer, so i ulje prodajemo samo po kilogram. Ljudi su u panici. Od ponedeljka će sve biti zatvoreno”, kazao je za naš list vlasnik jedne od radnji u Kosovskoj Mitrovici, koji ističe i da već ponestaju deterdženti, ali i sredstva za higijenu.

I u apotekama u kojima već deset dana ne stižu pošiljke porasla je potražnja. Najviše se kupuju antibiotici, lekovi za hronične bolesti, ali i antidepresivi, što je posebno izraženo u poslednja tri dana. „Ono što zabrinjava je kupovina antidepresiva.

Ponestaju nam zalihe, a kako čujemo, mnogi odlaze u centralnu Srbiju kako bi se snabdeli lekovima ili naručuju po rodbini i prijateljima”, kaže radnica jedne apoteke u centru Kosovske Mitrovice.

Još je nepoznato da li će u ponedeljak biti zatvoreni vrtići, ali, kako nezvanično saznajemo, već nekoliko dana se umesto mleka i mlečnih proizvoda daju čajevi. I u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici situacija je izuzetno teška. Direktor ovog KBC dr Milan Ivanović za „Politiku” kaže da su „sproveli racionalizaciju, posebno kada su u pitanju mleko i mlečni proizvodi”.

Mi šest meseci kuburimo sa snabdevanjem hranom, higijenskim sredstvima i elektromaterijalom. Uspevali smo da uz pomoć države Srbije pacijenti ne osete ove antisrpske mere, ali kako su nas hermetički zatvorili, pitanje je kako će bolnica funkcionisati. Znali smo s kim imamo posla, znali smo da zapadni mentori podržavaju pakleni plan Prištine, pa smo se donekle obezbedili sanitetskim materijalom, infuzionim rastvorima, mada su zalihe fiziološkog rastvora na samom kraju”, kaže Ivanović, uz napomenu da je „Priština sa zapadnim mentorima sve ovo ranije osmislila kako bi se izazvao strah kod Srba, ali i kako bi se izazvao egzodus”.

Planski nas zastrašuju jer je Prištini cilj da iseli severni deo i da nijednog Srbina ne bude, dodaje Milan Ivanović, koji veruje „da ćemo uz pomoć države Srbije i ovaj pakleni plan prebroditi”.

Bolnica će morati kako zna da leči pacijente makar dopremala lekove i sanitetski materijal vozilima hitne pomoći”, kaže Ivanović, koji dodaje da će zbog nestašice goriva zaposleni u KBC „racionalizovati” prevoz pacijenata, pa će se u jednom vozilu put zdravstvenih centara u centralnoj Srbiji transportovati po dva pacijenta.

Novi prelet helikoptera Kfora

U toku jučerašnjeg dana primećen je nespokoj kod žitelja u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, koji su se trudili da nabave bar nešto od osnovnih namirnica, ali odbijajući da to učine u južnom, albanskom delu grada. I u toku prepodneva helikopter Kfora ponovo je nadletao teritoriju četiri opštine na severu, što Srbi s podozrenjem gledaju. I dalje je primetno jako prisustvo pogranične policije pod kontrolom Prištine ne samo u „zelenom pojasu” već i na putevima koji vode do magistralnih.

 

 

O sudbini ZSO će se odlučivati u Parizu?

Policija Kosova: Na severu i jugu Mitrovice akcija protiv kriminalne grupe/ROSU uhapsila 13 Srba na severu KiM

Srpska lista se ne vraća u prištinske institucije, podržaće rušenje vlade

Brisel razmišlja da odloži objavljivanje paketa o proširenju EU

Da li građanima dati da odlučuju o teritoriji Kosova?

Srpska lista pobedila u sve četiri opštine

Izbori na severu Kosova

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o srpskim zločinima

Srpska lista u predizbornoj utrci sa sobom

Premijer Kosova najavio kontramere Srbiji

CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste/Vučić: Šokiran sam bezobrazlukom Prištine

Kosovu iz Sirije vraćeno 110 državljana

Kosovo razjedinjeno ka Berlinu

Godišnjica sporazuma kojeg nema: Šest godina mrtvog slova iz Brisela

Kosovo sve teže do Šengena

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button