glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ana5 ek88 ep1
eu5 1od5 0000 Radnici (1) mirdita novak99999999999999 ceferin11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Jugoslovenska kinoteka: Zlatni pečat za zlatnu petorku     

izvor: evn  foto: vn                                                                                                  04.06.2019.

kinotaka

Najznačajniju nagradu u oblasti kinematografije, Zlatni pečat koji Jugoslovenska kinoteka tradicionalno dodeljuje 6. juna, kada svečano obeležava svoj dan, ove godine će primiti Goran Paskaljević, Rajko Grlić, Goran Marković, Lordan Zafranović i Srđan Karanović.

Ceremonijom uručenja visokog međunarodnog priznanja "zlatnoj petorci" reditelja koji su svojim ostvarenjima obeležili jugoslovenski i srpski film, i svečanim otvaranjem 21. festivala nitratnog filma, Jugoslovenska kinoteka obeležiće i 70 godina postojanja. Podsećanjem da je 6. juna 1896. u kafani "Zlatni krst" održana prva filmska projekcija u Srbiji i na Balkanu, i da je naš nacionalni filmski arhiv osnovan 1949, direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da će se i ovogodišnji Festival nitratnog filma odvijati pod sloganom "70 filmova za 70 godina", kao i niz programa koji će trajati tokom 2019.

- Na Dan Kinoteke biće objavljeno deset naslova koji će biti digitalno reastaurirani u nastavku projekta "VIP Kinoteka", a 7. juna biće održana panel diskusija "Izazovi digitalne reastauracije filmova na prostoru bivše Jugoslavije", koja će okupiti čelne ljude iz kinoteka i filmskih arhiva Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Prema rečima Pantelića, to će biti samo početak obeležavanja sedam decenija Jugoslovenske kinoteke, a 26. septembra biće predstavljena sveobuhvatna monografija o prvih 70 godina našeg filmskog arhiva. Mesec dana kasnije, 25. oktobra, biće otvorena nova stalna postavka Kinoteke, najambicioznija do sada, koja će svedočiti o istoriji filma od začetka do danas. Pantelić je najavio još jedan veliki program - od kraja juna do početka septembra, u Kinoteci će se svakog dana prikazivati po jedan domaći i po jedan strani film, iz svake godine koja "pokriva" period od 1949. do 2019.

Direktor i selektor Festivala nitratnog filma i upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović najavio je da će do 16. juna biti prikazana ostvarenja iz 30 arhiva, kinoteka i srodnih institucija iz regiona i sveta, kao i da će stići više od 40 gostiju.

- Festival otvara specijalna projekcija filma "Druga strana vetra", koji je Orson Vels snimao sedamdesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, ali ga nije završio, pa je to ostvarenje tek nedavno završeno i premijerno prikazano u Veneciji. Publika će imati priliku da vidi ostvarenja različitih žanrova, od nastanka kinematografije do kraja šezdesetih godina prošlog veka, među kojima su dela Ernsta Lubiča, Vilijama Diterlea, Georga Vilhelma Pabsta, Dina Rizija, Andersa Vilhelma Sandberga, Františeka Vlačila... Tu su i antologijski filmovi Frenka Borzejdža, Evalda Andrea Dipona, Marija Soldatija, Kendžija Mizogučija, Julija Rajzmana - najavio je Erdeljanović.

Uz ovaj jubilej, kako je istakao upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović, došla je još jedna važna i lepa vest - na najznačajnijem festivalu arhivskog filma u Bolonji - Il cinema ritrovato, biće prikazan film "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića.

VELIKI USPEH U KINI

U programu starih i nepoznatih ostvarenja o Srbiji i Jugoslaviji, na festivalu će biti prikazani "1914/1915/1916: Srpska vojska nastavlja put u otadžbinu" iz 1916. godine, "Pobeda Istočne armije" iz 1918. i "Od Save do Vardara" iz 1931. godine, a tu si i do sada neviđeni kućni snimci na amaterskom formatu od 9,5 milimetara.

Erdeljanović je istakao i nedavni veliki uspeh u Kini, gde je u Kineskom filmskom arhivu u Pekingu priređena retrospektiva najznačajijih srpskih filmova - od ostvarenja "Karađorđe", prvog našeg filma iz 1911, do "Lepa sela lepo gore" Srđana Dragojevića, a projekcijama je prisustvovalo oko 500 gledalaca.

novosti.rs

 

 

Predstavljen program 28. "BELEFA": Povratak Šerbedžije

Uelbek izabrao Srbiju

Otvoren festival Mirdita, dobar dan

Iza Dušice Žegarac ostalo 80 uloga koje su obeležile našu kinematografiju

Najkulturnija noć u Srbiji

Kad je pozorište bilo ispred života

Teatar je shvatao kao idealno mesto za život

Završen 12. Beldoks: Pobednici Marković i Gravaja

Noć muzeja: Priče koje ne bi trebalo propustiti

Odlazak Petra Omčikusa: Beograd u šljivama na obali mora

Preminuo Igor Pervić

Za Bitef 13 miliona

Izložba "Džez u Beogradu" na Kalemegdanu

Retrospektiva Želimira Žilnika u Parizu

Noć muzeja: Barili, Tuluz-Lotrek, Vudstok

„Balkanska međa” na udaru „Tajmsa”

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button