glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

un8 vucic -han gre-mak
cavic cg-eu2 laboratorija migranti8888 Uvreda-2 djokovic000000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Kratki vodič kroz 46. Fest

izvor: politika  foto:  politika                                                              08.02.2018

Uvreda-2

 

Da je beogradski Fest još uvek najomiljenija i najposećenija filmska manifestacija u Srbiji potvrđuju i gužve pred tek otvorenim blagajnama, na kojima se prodaju kompleti i pojedinačne ulaznice za ovogodišnje projekcije 116 novih filmova i 10 klasika.

Prema tradiciji, najveće interesovanje vlada za filmove koji će se prikazivati u terminu od 19 sati u velikoj dvorani Sava centra. U tom terminu 23. februara prikazuje se i film otvaranja – „Tri bilborda izvan Ebinga u Misuriju” Martina Mekdonaga, višestruko nominovanog za nagrade Oskar.

S osmehom i gledalačkom srećom govorilo se o ovom filmu još tokom 74. Venecijanskog festivala gde je imao svetsku premijeru i gde je započela njegova oskarovska trka. Ovaj holivudski film britanskog scenariste i reditelja, ali i oskarovca („In Bruges”), otkriva njegovu „inficiranost” Tarantinom, Beketom i Memetom, ali i braćom Koen. Jer, priča iz „Tri bilborda...” i sam način pričanja priče, kao da su izašli iz spisateljske radionice tvoraca kultnog „Farga” na koji na simpatičan način i podseća.

Možda najviše zbog toga što je njegova glavna junakinja Mildred, u tumačenju izvrsne Frensis Mekdormand, neka vrsta reinkarniranog lika policajke Mardž koji je Megdormandova svojevremeno tako sjajno odigrala u „Fargu”.

Mekdonagov film je okupio sve samu oskarovsku glumačku elitu. Uz Dormandovu koja igra grubu, a očajnu majku silovane i ubijene ćerke, tu su i Vudi Harleson kao Vilugbi, šef policijske stanice u omalenom Ebingu u državi Misuri i Sem Rokvel kao nezreli policajac i veliki „mamaroš” Dikson, tipični beli rasista što mrzi i gejeve. Takođe tradicionalno na Festu, značajan deo pažnje usmeren je upravo na filmove sa osvojenim nominacijama za Oskara (dodela 90. Oskara ove godine je odmah posle Festa). Sugerišem gledaocima da se ne vezuju samo za američke nominovane filmove. Nominovani za Oskara (u kategoriji najboljeg stranog filma) su i jedan nemački i jedan libanski film. Obavezno zavirite i u Glavni takmičarski program jer se tu prikazuje i jedan od najboljih filmova na ovogodišnjem Festu – film „Uvreda” (The Insult) libanskog scenariste i reditelja Zijada Dueirija.

Zijad Dueiri je temeljno i delikatno u svom filmu postavio pitanje oprosta među ljudima, zaronivši duboko, do najsitnijih pora, u organizam zemlje izranjavane građanskim ratom Libana, grada Bejruta, u kojem i danas neprestano varniči među libanskim hrišćanima i palestinskim muslimanima. To kako je Dueiri ispričao priču o jednoj naizgled bespotrebnoj svađi između mladog libanskog hrišćanina, životnim problemima i budućim očinstvom opterećenog Tonija i skromnog i vrednog građevinara Jasera, palestinskog izbeglice, trajnog stanovnika bejrutskog izbegličkog kampa u srcu grada, i način na koji je čitav događaj doveo do apsurda, ostaće veoma dugo upamćeno. U ekskluzivnom intervjuu za „Politiku” Dueiri je tokom Venecijanskog festivala potvrdio da se njegov glavni pokretački motiv za nastanak ovog moćnog filma može pronaći u rečima „izvini“ i „žao mi je“, koje su najskuplje reči na Bliskom istoku. „Uvreda“ je izvrstan film, vizuelno, ali i glumački ubedljiv gotovo do savršenstva.

Za Oskara je nominovan i odličan nemački film „Niotkuda” (Aus dem nichts/In the Fade) slavnog Fatiha Akina (program Fest 46), uzbudljiva, provokativna i moćna priča o Katji (Dajan Kruger), Nemici udatoj za Turčina, koja je izgubila sina i muža u eksploziji bombe podmetnute od strane pripadnika neonacista. Akinov film je i priča o narastajućem besu i nasilju u Evropi, o rasizmu, o majkama i ženama iz mešovitih nemačko-turskih brakova i sudbinama onih koje su u terorističkim napadima ostali bez prilike za poslednji poljubac svojim najmilijima, jer su njihova tela razneta na komade. Ovo je i politički jasno određen film. Film koji otvara i pitanja nesavršenosti sudskog sistema, ali i pitanja prava preuzimanja pravde u sopstvene ruke...

Sva tri sugerisana filma, u ovom kratkom „Politikinom” vodiču kroz 46. Fest, nisu za propuštanje. Naravno, treba imati u vidu da se ovaj izbor „Politikinog”h filmskog kritičara može smatrati i subjektivnim. Na našim čitaocima i gledaocima Festa je da sada naprave svoj.

politika.rs

 

Na 46. Festu 126 filmova, 116 premijera!

Irfan Mensur: Dičim se balkanskim "primitivizmom"

Filip Grbić: Generacija opsednuta novcem i bazanjem po svetu

Novi „Egzitov“ festival: Maratonske žurke na Jahorini

Zavesa na jedno od najboljih izdanja festivala Kustendorf

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Paolo Sorentino: Volim likove koji su veći od života

„Egzit“ zvanično najbolji evropski festival!

Zijah Sokolović - novi savetnik na daskama SNP

Oaza otpora masovnoj kulturi

Kusturica i ministar Vukosavljević otvaraju „Kustendorf“

Paolo Sorentino gost „Kustendorfa“

Preminuo novinar i pisac Predrag Lucić

Crnjanski, gusle i video-trake

Jugoslav Pantelić: Na Festu ljudi zbog kojih smo se zaljubili u film

Miloš Šobajić: Evropa se kida po zahtevu Velikog Brata

SANU počinje digitalizaciju arhivske građe ''duge'' 200 kilometara

Maratonci istrčali krug

Kako smo voleli film

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button