glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

brisel forum zaliv
medojevic2 vlada1 vjerski lideri djurovaca srnic

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Đurovača krije istorijsko blago

 

izvor: evn  foto: vn

30.06.2017

 

djurovaca

Strucnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Narodnog muzeja u Kruševcu i Muzejske zbirke trsteničkog Narodnog univerziteta otkrili su tri neolitske kuće na lokalitetu Šljivik i snimili temelje srednjovekovne crkve na Đurovači, kod sela Bogdanj.

Dimenzije i priroda najnovijih nalaza biće poznati do oktobra, kada se okonča projekat "Geofizička istraživanja trsteničkog kraja - arheološki lokaliteti Šljivik i Đurovača", koji finansijski podržava Ministarstvo kulture.

Inženjeri geofizike specijalnim uređajima od kraja maja "snimaju" prostor od tri hektara ispod zemlje u Stragarima, odnosno dva u ataru Bogdanja. Đurovača će biti poseban izazov, jer postoje predanja da se na ovom prostoru, 30 kilometara zapadno od Kruševca, nalaze ostaci dvora Jug-Bogdana.

Legenda kaže da je kneginja Milica - ćerka Vratka Nemanjića (Jug-Bogdana), čukununuka Stefana Nemanje - upoznala kneza Lazara Hrebeljanovića u trsteničkom kraju, gde se posle kosovskog poraza 1389. i kraćeg stolovanja zamonašila i upokojila u obližnjem manastiru Ljubostinja.

- Nikada Đurovača nije arheološki istraživana, postoje samo podaci sa arheoloških rekognosciranja, tragovi zgarišta i spališta, što može da upućuje na ranija postojanja ognjišta i objekata, a poznate su nam i priče o pronalasku grobova prilikom raznih zemljanih radova - navodi, za "Novosti", koordinator projekta Marin Bugar, arheolog kruševačkog muzeja, dodajući da je reč o vrlo živom lokalitetu, gde se i danas proslavlja Sveti Đorđe.

 

Ova tajnovita srednjovekovna crkva spominje se u tekstu čuvenog slikara Vladislava Titelbaha, koji u "Srpskim ilustrovanim novinama" iz 1882, pored teksta, objavljuje i crtež sa ostacima crkve na Đurovači. Korišćenje pritesanog kamena i opeke u kombinaciji sa krečnim malterom za gradnju crkve upućuje na srednjovekovnu arhitekturu.

- Za Šljivik, koji je 25 kilometara udaljen od Kruševca, imali smo saznanja koja su se odnosila na preistorijsko naselje iz perioda vinčanske kulture (od 6. do 5. milenijuma p. n. e.) - navodi Bugar. - Do sada je otkriveno desetak neolitskih objekata i jama, a prošle godine smo sproveli arheološka iskopavanja na delu nadzemne kuće građene od pruća i blata. Osim što je konstatovano da je kuća nastradala u požaru, našli smo i ulomke zdela, lonaca, ribolovačkih tegova, koštane nalaze i ostatke drugog onovremenog kućnog inventara. Preliminarni rezultati aktuelnih snimanja doveli su do otkrića tri nova stambena objekta.

crkva

 

STRUČNjACI

Rad na ovom projektu trajaće 15 terenskih i 13 kabinetskih dana. Osim Marina Bugara, u istraživanju Šljivika i Đurovače učestvuju kruševački arheolog Gordana Čađenović i istoričar muzejske zbirke u Trsteniku Jelena Vukčević. Tim geofizičara i studenata predvodi poznati naučnik doc. dr Dejan Vučković sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

FIGURINU NAŠAO UČITELj

Za preistorijsko naselje Šljivik prvi put se čulo 1971.godine, kada je učitelj Milan Radić sa decom šetao tuda i našao figurinu iz tog perioda. Arheolozi Emilija Tomić i Obrenija Vukadin su, sedamdesetih godina, utvrdile postojanje neolitskog naselja, da bi arheolog Svetozar Stanković sa grupom kolega iz Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Beogradu od 1986. do 1988. godine nastavio sa otkrivanjem života preistorijskog čoveka. Lokalitetu kod Stragara stručnjci su se vratili prošle godine, posle skoro tri decenija pauze.

novosti.rs

 

 

Povratak Mehmed-paše Sokolovića u Višegrad

Tito u Africi ili gde je solidarnost danas?

Baština je zlatni rudnik Srbije

Studenti neće u NATO i EU

Misteriju igle sa Hisara ne znaju ni Amerikanci

Crteže plaćene sa 25 kilograma zlata nagriza zub vremena

UN: Migranti porodicama šalju milijarde dolara više nego pre 10 godina

Rafting i Ćuprija među strancima na ceni

Vojni vrh je znao za leteće tanjire, ali je ćutao, iznad Podgorice bilo svetleće telo, veće od najsvetlije zvezde!

Kod Laktaša pronađen grad Balkis iz 4. veka

Titova spomen-knjiga: Ukradene stranice neće biti prodate

Prave vinski koridor

Šta se sve krade iz muzeja?

Srbi i Bosanci najveći jugonostalgičari, vide štetu u raspadu

Oživljava „užički kamengrad”

Muzej Jugoslavije - Muzej 25. maj proslavlja 55 godina rada

Prof. dr Miomir Korać : Rimske iskopine u Srbiji privukle bi 300.000 turista

Počelo ukrašavanje centralne kupole hrama na Vračaru

Drinska ćuprija još bez upotrebne dozvole

Šta su nacisti odneli iz Srbije, ne zna se ni danas

Kako srušiti stereotipe o Srbima kao lošim momcima

Strah od otvaranja srpskog pitanja

Ko je najviši na Balkanu?

Uspavana loža „Jugoslavijaˮ

Neolitsko naselje kod Paraćina uskoro spremno za turiste

Kako zaštititi računare posle velikog sajber napada?

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis