glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Evropski parlament srpska lista4 zastave
ministarstvo kulture mediji wordcamp Egzit basket-3na3

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Baština je zlatni rudnik Srbije

 

izvor: vecernje novosti  foto: vn

22.06.2017

 

bastina

 

U centru pažnje konferencije koju su prošle nedelje u Beogradu organizovali "Evropa nostra" i njen ogranak u Srbiji, uz podršku EU, bila je predstojeća Evropska godina kulturnog nasleđa. U tom kontekstu, stručnjaci iz svih zemalja Jugoistočne Evrope, ali i iz Austrije, Belgije, Velike Britanije, Grčke, Estonije, Francuske, Finske, Holandije, Jermenije, Ukrajine, kao i predstavnici Evropske komisije iz Brisela, razgovarali su o potrebi integralnog, sveobuhvatnog pristupa kulturnoj baštini, kao i o strateškom resursu i kapitalu Srbije, šire regije i čitave Evrope.

- Očuvanje baštine je zajednička odgovornost organa vlasti, stručnih službi i samih građana - kaže Sneška Kvadvlih Mihailović, generalni sekretar "Evropa nostre", organizacije na čijem čelu proslavljeni Plasido Domingo. - Na tom planu Srbija i čitava regija još uvek zaostaju za ostalim delovima Evrope. Naša konferencija je međutim pokazala da je potencijal znanja i kreativne energije, posebno kod mlade generacije, ogroman. Treba to iskoristiti!

U Evropskoj godini kulturnog nasleđa, smatra naša sagovornica, Srbija ne sme da propusti zlatnu priliku da pokaže da je njena kulturna baština sastavni deo raskošne riznice baštine čitave Evrope:

- Ta riznica je naše zajedničko blago, ali i zajednička odgovornost - nastavlja Kvadvlih Mihailovićeva. - Ona je suštinski temelj čitavog procesa evropske integracije i pomaže da gradimo mostove, a ne zidove, između bližih i daljih suseda sa kojima delimo raznovrsnu ali zajedničku kulturu i uzburkanu, ali duboko isprepletanu istoriju. Dakle, treba iskoristiti narednu godinu da se kulturna baština kao vezivno tkivo između Srbije i ostatka Evrope stavi u središte pažnje, kako politike, prioriteta i investicija nove vlade Srbije, tako i najšire javnosti.

U junu 2018. "Evropa nostra" će organizovati Evropski samit posvećen kulturnoj baštini, na koji će biti pozvani budući kancelar Nemačke i novi predsednik Francuske Makron, a očekuju da će na tom velikom skupu učestvovati i predstavnici Srbije i čitave regije.

- Potencijali Srbije su ogromni - tvrdi naša sagovornica. - Kulturna, istorijska i prirodna blaga ovog prostora su neprocenjiva. To je pravi zlatni rudnik Srbije, kako u gradskim tako i u seoskim orkuženjima. Taj rudnik treba, naravno, iskoristiti, ali na pravi način, uz puno poznavanje i poštovanje suštinskog značenja, autentičnosti i duše te kulturne baštine. Baština se ne sme jeftino eksploatisati zarad kratkoročne dobiti. To se posebno odnosi na kompleksne celine istorijskih gradova kojima Srbija obiluje.

Naša sagovornica napominje i da je prošle godine, na inicijativu Federike Mogerini i Tibora Navračića, evropskog komesara za kulturu, EU prvi put usvojila strategiju uključivanja kulture i u odnose sa trećim zemljama, kako sa kandidatima za učlanjenje tako i sa ostatkom sveta, što otvara nemale mogućnosti za našu zemlju.

- Nova vlada Srbije, kao i gradovi u Srbiji trebalo bi da postave projekte vezane za kulturnu baštinu na mnogo viši nivo prioriteta. Takve projekte treba videti kao izuzetno važne dugoročne investicije, kako za održivi razvoj društva i ekonomije u Srbiji, tako i za uspešniju integraciju u evropske procese. To bi bilo potpuno u skladu sa pomenutom politikom EU, a i sa zaključcima naše studije "Kulturno nasleđe vredi Evropi" koja je prezentirana na konferenciji u Beogradu - zaključuje naša sagovornica.

bastina2

 

PIROT I BAČ

Prošle nedelje Delegacija EU je objavila da će finansirati s pola miliona evra obnovu tvrđave u Pirotu - kaže sagovornica.

- To je zaista sjajna vest! Proteklih godina je Evropska unija finansirala seriju projekata, uključujući i sjajan projekat revitalizacije izuzetne istorijske, umetničke i prirodne baštine u oblasti Bača u Vojvodini.

PRIMER GOSTUŠE

Značajna evropska nagrada koju je "Evropa nostra", zajedno sa EU, prošle godine dodelila za istraživački projekat oko revitalizacije kamenog sela Gostuša u magičnom predelu Stare planine, primer je da se naše poruke odnose i na seoske predele, kojima Srbija obiluje - tvrdi Sneška Kvadvlih Mihailović. - Treba ih prepoznati kao dragulje i sačuvati za dobrobit lokalnog stanovništva, ali i kao "magnet" za turiste. Kad se sve to poveže sa čuvenim gostoprimstvom i bogatstvom nematerijalne baštine, budućnost Srbije u Evropi izgleda mnogo svetlije nego što se to možda danas mnogima čini.

novosti.rs

 

 

Studenti neće u NATO i EU

Misteriju igle sa Hisara ne znaju ni Amerikanci

Crteže plaćene sa 25 kilograma zlata nagriza zub vremena

UN: Migranti porodicama šalju milijarde dolara više nego pre 10 godina

Rafting i Ćuprija među strancima na ceni

Vojni vrh je znao za leteće tanjire, ali je ćutao, iznad Podgorice bilo svetleće telo, veće od najsvetlije zvezde!

Kod Laktaša pronađen grad Balkis iz 4. veka

Titova spomen-knjiga: Ukradene stranice neće biti prodate

Prave vinski koridor

Šta se sve krade iz muzeja?

Srbi i Bosanci najveći jugonostalgičari, vide štetu u raspadu

Oživljava „užički kamengrad”

Muzej Jugoslavije - Muzej 25. maj proslavlja 55 godina rada

Prof. dr Miomir Korać : Rimske iskopine u Srbiji privukle bi 300.000 turista

Počelo ukrašavanje centralne kupole hrama na Vračaru

Drinska ćuprija još bez upotrebne dozvole

Šta su nacisti odneli iz Srbije, ne zna se ni danas

Kako srušiti stereotipe o Srbima kao lošim momcima

Strah od otvaranja srpskog pitanja

Ko je najviši na Balkanu?

Uspavana loža „Jugoslavijaˮ

Neolitsko naselje kod Paraćina uskoro spremno za turiste

Kako zaštititi računare posle velikog sajber napada?

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis