glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

brisel forum zaliv
zeleznice grad vjerski lideri Djokovic7777 srnic

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Policija pretresa Medojevićev stan i prostorije stranke/Ukinut poslanički imunitet Nebojši Medojeviću

 

izvor : agencije/rse  foto: rfe

30.06.2017.

 

medojevic2

Policija pretresa Medojevićev stan i prostorije stranke

Crnogorska policija ušla u stanNebojše Medojevića, kao i u prostorije Pokreta za promjene čiji je on predsjednik. U kasnim popodnevnim satima policija je počela sa pretresom objekata koji su u vlasništvu Medojevića ili pod zakupom stranke. Do pretresa dolazi dan nakon što je parlamentarna većina Skupštine Crne Gore ukinula poslanički imunitetNebojši Medojeviću i nakon odluke poslanika Demokratskog fronta (DF) da se zatvore u prostorije Skupštine.

Funkiconeri Demokratskog fronta i sam Medojević nisu željeli da komentarišu pretres, niti da iznose svoja saznanja o tome da li je policija plijenila imovinu.

Na vanrednoj pres-konferenciji Demokratskog fronta, jedan od lidera DF-a Andrija Mandićje pretres Medojevićevog stana i prostorija stranke okarakterisao kao akt državnog nasilja.

Mandić je poručio svojim redarima i pristalicama "da ne dolaze u Skupštinu, ali da će ih pozvati da im se pridruže kada to bude potrebno".

Još jednom je upućen poziv Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da spriječi moguće hapšenje Nebojše Medojevića. Lideri Demokratskog fronta nisu željeli da odgovaraju na pitanja novinara.

Lideri ove političke grupacije ne odbacuju mogućnost da nakon pretresa Medojevićevih prostorija, on bude i uhapšen i Specijalno tužilaštvo mu odredi pritvor. Poslanici Demokratskog fronta su najavili da će se fizički opirati u slučaju policijskog hapšenja Medojevića.

Osim poslanika Fronta, u Skupštini Crne Gore su prisutan veći broj policajaca u civilu, a oko zgrade Skupštine se nalazi zaštitna ograda i više pripadnika uniformisane policije.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči Nebojšu Medojevića za navodno stvaranje kriminalne organizacije zbog pranja novca. Tokom višečasovne skupštinske rasprave, održane u četvrtak, poslanici Demokratskog fronta su istragu Specijalnog tužilaštva ocjenili apsurdnom, politički motivisanom i odmazdom prema toj političkoj grupaciji.

Na drugoj strani poslanici vladajuće većine su pravdali, svoju odluku o ukidanju imuniteta Medojeviću, dosadašnjom praksom i potrebom da se omogući istraga i rad državnih institucija.

Nakon sjednice Skupštine, poslanici Demokratskog fronta su ostali čitavu noć u Skupštini jer, kako su rekli, žele da spriječe potencijalno hapšenje Nebojše Medojevića. Oni očekuju od Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da spriječi nalog specijalnog tužioca Milivoja Katnića za hapšenjem Medojevića, kao što je to učinio u slučaju Andrije Mandića i Milana Kneževića, optuženih za stvaranje kriminalne organizacije.

Odgovarajući na pitanje novinara – da li će kao u slučaju Andrije Mandića i Milana Kneževića specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću poslati obavezujuće uputstvo za neodređivanje pritvora – vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je saopštio da ne može unaprijed najavljivati svoje odluke. Novinari su isto pitanje postavili i Katniću, ali on takođe nije htio ništa da komentariše.

Oglasila se i članica predsjedništva Evropske Narodne Partije (EPP) i predsjednica žena EPPDoris Pak, koja je uputila podršku Nebojši Medojeviću. Pak je ocijenila, da je ukidanje imuniteta Medojeviću skandal.

Reagovalo je i Specijalno državno tužilaštvo koje je negiralo tvrdnje opozicije iznijete tokom zasjedanja Skupštine Crne Gore da su u slučaju poslanika Medojevića primjenjivane mjere tajnog nadzora.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva se navodi da "od svog formiranja Specijalno državno tužilaštvo nije primijenilo mjere tajnog nadzora ni prema jednom poslaniku, sudiji, tužiocu, advokatu".

"U konkretnom slučaju mjere tajnog nadzora primjenjivane su prema drugom licu, osumnjičenom u ovom predmetu, a sa kojim je komunicirao poslanik Medojević, što jasno proizilazi iz Zahtjeva koji je dostavljen Skupštini", navodi Specijalno tužilaštvo uz konstataciju da su tokom skupštinskog zasjedanja iznijete i druge brojne netačne tvrdnje.

slobodnaevropa.org

Ukinut poslanički imunitet Nebojši Medojeviću

medojevic

PODGORICA– Poslanici Skupštine Crne Gore večeras su sa 42 glasa „za”, na zahtev specijalnog državnog tužioca, ukinuli imunitet poslaniku Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću.

Zahtev za ukidanje imuniteta, specijalni državni tužilac je podneo kako bi se odobrilo pokretanje krivičnog postupka protiv Medojevića, zbog sumnje za pranje novca, prenosi RTCG.

Poslanici DF-a su poručili da će noćiti u Skupštini, kako bi sprečili eventualno hapšenje Medojevića.

Predsednik Skupštine Ivan Brajović je, pre glasanja poslanika, poručio da parlament ne odlučuje o krivici Nebojše Medojevića, kao i da rešenje o njegovom pritvoru može doneti samo sudija i to na zahtev Specijalnog državnog tužioca.

Čelnici Demokratskog fronta su prethodno poručili kako je ukidanje imuniteta Medojeviću uvod u njegovo hapšenje i da je to crvena linija preko koje neće preći.

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić je večeras ponovio da je Crna Gora, zbog tog zahteva Specijalnog državnog tužioca, na ivici građanskog rata.

Nismo naivna organizacija kad nas neko ugrožava, a sad smo vrlo ugroženi”, rekao je Mandić i zamolio poslanike vladajuće koalicije da se, kako je dodao, ne igraju sa građanskim mirom u zemlji, prenosi RTCG.

Mandić je naglasio da je eventualno hapšenje Nebojše Medojevića „crvena linija” preko koje DF neće preći.

On je ponovio da su tražili da danas u parlamentu budu i specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Oni su predmet polemike i brutalnog napada na DF. Želeli smo da pred čitavom Crnom Gorom da ukrstimo argumente”, kazao je Mandić.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević ponovio je danas u parlamentu da u njegovom slučaju nema krivičnog dela, te poručio da je Katnić obmanuo poslanike.

Obmanuo jer novac nije stečen na nelegalan način. Tužilac nije dao nijedan dokaz, čak ni indiciju da je novac neegalno stečen. Osumnjičeni građanin BiH je građevinski radnik, nije ni tajkun, ni kriminalac, ni švercer”, istakao je Medojević.

On je poručio da se nelegalni novac ne „pere”.

Zato je ovde trebalo da bude Katnić, da kaže da je zbog ličnih motiva, zbog mržnje postupio neprofesionalno i neobjektivno, i da je zloupotrebio državnu poziciju da se osveti jednom poslaniku”, kazao je Medojević.

 

 

 

Kako se biraju crnogorske diplomate: Preko plagijata do ambasadora?

Sumorna slika crnogorskih javnih finansija

Balkanska carinska unija neprihvatljiva za Crnu Goru

Agresivna manjina i bahata većina na ivici sukoba

Potvrđena optužnica za državni udar

Crna Gora i zvanično članica NATO

Prećutni dogovor Podgorice i Beograda da Marovići ne budu izručeni?

Stoltenberg: Ulazak Crne Gore u NATO važan za Zapadni Balkan

Slučaj 'državni udar': Tužilaštvo za suđenje, odbrana za obustavu postupka

Ulazak u NATO otvara nove poslovne perspektive

Sve više krvi na mafijaškoj transverzali Crna Gora – Srbija

Crna Gora u NATO, Balkan ka stabilnosti

Najmlađa crnogorska partija prijetnja najjačima

Zašto Đukanovićev DPS gubi gradove?

Pripejd prijetnje: Profit ispred bezbjednosti građana

Godine žmurenja pred ratnim zločinima u Crnoj Gori

Dupli aršini za vladine partnere i nezavisne medije

Istorijska odluka – Crna Gora izglasala ulazak u NATO

Protivnici NATO usvojili odluku o raspisivanju referenduma

DF traži holandski referendum o ulasku Crne Gore u NATO

Počinju pripreme za konačnu odluku: Crna Gora u NATO

Senat ratifikovao Protokol o prijemu Crne Gore u NATO

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis