glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

vlada11 terorizam 1 arbitraza
zeleznice grad mehmed-pasa Djokovic7777 srnic

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Vučić sa Mogerini o ubrzanju evropskog puta Srbije; Predsednik: Neće Srbe na KiM napadati ni Crna Gora ni NATO

 

izvor : agencije  foto:

01.07.2017.

forum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Dubrovniku sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini sa kojom je razgovarao o koracima koje Srbija treba da preduzme kako bi ubrzala svoj evropski put.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena očuvanju stabilnosti i da će učiniti sve da sa svima na Balkanu razgovara na ravnopravanim osnovama, uz poštovanje međusobnih razlika, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika.

Vučić je takođe naglasio da njegova ideja o uspostavljanju jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu ili regionalne ekonomske zone, jeste samo način da zemlje regiona ubrzaju svoj ekonomski rast, ali da Srbija nije, niti će ikada bilo koga primoravati da u tom projektu učestvuje.

Visoka predstavnica istakla je da ljudi u regionu moraju da sačuvaju stabilnost, ali da više moraju da razgovaraju i da rešavju konkretne probleme, navodi se u saopštenju.

Uoči sastanka predsednik Vučić je najavio da će sigurno tema biti Kosovo i Metohija i dijalog sa Prištinom, podvukavši da dijalog spušta tenzije na terenu.

„Nemoguće je da me ta tema preskoči. Nisam te sreće da se jednom desi da nešto drugo bude tema, ali i mora da bude. To je stvar koja se ne rešava u jednom ili tri dana", objasnio je on novinarima uoči današnjeg susreta.

Vučić je podvukao da svaki put kada se razgovara to važno, jer dijalog spušta tenzije na terernu.

Vučić je dodao da će sa Mogerini razgovarati i o evropskom putu Srbije, neophodnim reformama koje moramo da sprovedemo, ali i predstojećoj konferenciji u Trstu, te i projektima koji treba da budu vidljivi za građane.

„Ako pričamo o autputu Beograd-Priština, posle četiri godine, dajte da napredujemo. Mi smo dali svu dokumentaciju. Dajte da vidimo da zabodemo ašove i počnemo da radimo na tome", istakao je on.

I Mogerini je najavila, po dolasku u Dubrovnik, da će o nastavku dijaloga razgovarati sa predsednikom Vučićem i kosovskim predsendikom Hašimom Tačijem.

"O dijalogu, primeni dogovora i nastavku razgovora konstantno razgovaramo. Očigledno da moraju još da se ispoštuju neke izborne radnje. Očekujem u vezi dijaloga uskoro novi razvoj", podvukla je Mogerini.

Upitana od strane kosovskog novinara da li Kosovo i Srbija imaju šanse za napredak na evropskom putu bez mejdusobnog priznanja, Mogerini je odgovorila da je cilj dijaloga normalizacija odnosa Beogarda i Prištine.

"Videla sam u ove dve i po godine, u kojima sam tesno sarađivala sa liderima obe strane snažno opredeljenje i privrženost, kao i ogromne korake napred. Odlično znaju da su budućnost njihovih zemalja i integracija u EU vezane za napredak u dijalogu, a pre svega u implementaciji dogovora", istakla je ona.

Mogerini je dodala da veruje u dobru budućnost dijaloga i njegovim dobrim rezultatima.

VUČIĆ: NEĆE SRBE NA KOSMETU NAPADATI NI CRNA GORA NI NATO 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je nekada bolje prećutati i ne davati komentare na neke izjave ali i poručio da neće Srbe na Kosovu i Metohiji napadati ni Crna Gora ni NATO.

Vučić je odgovarajući na pitanja RTS u Dubrovniku, a u vezi sa izjavom ministra odbrane Crne Gore da bi vojska te zemlje ratovala protiv Srba na Kosovu ako bi to NATO tražio, rekao da je nekada bolje prećutati i ne davati komentare na neke izjave "jer ako to učinite izlazite iz okriva pristojnosti - ukoliko biste bili iskreni i reagovali na adekvatan način".

Onda mi se čini, nastavio je Vučić, da je najbolji način za Republiku Srbiju da reagujemo ćutanjem.

Predsednik Srbije smatra da i to dovoljno govori i srpskom narodu u Crnoj Gori ali i srpskom narodu ma gde da zivi.

"Neće Srbe da napada na Kosovu i Metohiji ni NATO ni Crna Gora i ne samo zato što imamo sprazume, ugovore, što imamo korektnu i veoma dobru saradnju sa Kforom odnosno NATO, već iz još nekih razloga, a neka oni dobro razmisle koji su to razlozi" zaključio je Vučić.

VUČIĆ SA GRABAR KITAROVIĆ O SRBIMA U HRVATSKOJ I HRVATIMA U SRBIJI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Dubrovniku sa hrvatskom predsednicom o pitanjima od značaja za Srbe u Hrvatskoj i hrvatsku manjinu u Srbiji, te najavio da će Srbija finansirati izgradnju kuće bana Jelačića u Subotici.

On je novinarima preneo da je hrvatska strana obezbedila projekat za tu kuću, a Srbija će obezbediti sredstva za njegovu realizaciju.

„Reč je o velikom novcu, ali ćemo ga naći u pokrajini i republici da to pitanje rešimo, što je dobar signal za Hrvate", rekao je Vučić novinarima.

"Posle toga rešavamo i pitanje asfaltiranja ulica, finansiranja medija na hrvatskom jeziku. Imamo još problema za 10 od 34 udžbenika predviđena na hrvatskom jeziku, jer smatramo da rukopisi na maternjem jeziku nisu dovoljno stručni. Gledamo da to rešimo", naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, sa hrvatskom predsednicom je razgovarao i o drugim konkretnim pitranjima i problemima koji proizlaze iz Subotičke deklaracije, koju su njih dvoje dogovorili, te izrazio uverenje da brzo mogu biti postignuti značajni rezultati.

Vučić je takođe detaljno predočio Grabar Kitarović probleme Srba u Hrvatskoj i šta Srbija u tom pogledu očekuje.

„Nastavićemo konkretnu saradnju. Predstavnici kabineta će razmenjivati posete. Gledaćemo da to na najkonkretniji način rešavamo, u što bržem hodu, jer je to važno zbog Srba koji žive u Hrvatskoj i Hrvata koji žive u Srbiji, da se dobro osećaju kao građani tih zemalja. Da nemaju probleme koji su imali i imaju. Verujem da možemo postići značajne rezultate po tom pitanju", uveren je Vučić.

 Kada je reč o Samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), na kojem je danas popodne učestvovao, podvukao je da je za Srbiju važno da sačuvamo mir i stabilnost i vidimo što više konkretnih projekata i stvari koje možemo da napravimo zajedno, jer to donosi bolji život građanima Srbije.

Izrazio je nadu da će uskoro moći da se postigne dogovor o tome da sedište Transportne zajednice bude u Beogradu.

„Mislim da smo blizu. To bi bila dobra vest za građane Srbije“, naglasio je Vučić. 

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović priredila je ranije danas radni ručak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, odmah po njegovom dolasku u Dubrovnik, gde će učestvovati na Samitu zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Njihov susret usledio je ubrzo posle svečanog prijema koji je Vučić priredio nedavno u Beogradu, povodom preuzimanja dužnosti, a kada su i on i njegova hrvatska koleginica najavili intenziviranje kontakata i razgovora u cilju rešavanja preostalih otvorenih pitanja između dve zemlje.

Hrvatska, koja predsedava Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi domaćin je u Dubrovniku današnjeg sastanka, kojim završava predsedavanje tom regionalnom inicijativom.

 

VUČIĆ: NE BIH DA KAŽEM ŠTA MISLIM O PORUKAMA IZ PODGORICE...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne bi hteo da kaže šta misli o porukama iz Podgorice, uključujući izjavu ministra odbrane da bi vojska Crne Gore ratovala protiv Srba na Kosovu ako bi to NATO tražio, jer u tom slučaju ne bi odgovorio očekivanjima građana od svog predsednika.

„Neka nas vređaju i dalje, neka rade rade šta hoće, neka izgovaraju šta žele", rekao je Vučić.

On je istakao da je i danas na sastanku šefova država zemalja Procesa saradnje Jugoistočne Evrope poručio protivnicima njegove ideje o regionalnoj ekonomskoj zoni da nema nameru više da im to pominje, iako misli da bi bilo jako dobro po region.

Preneo je da je čuo argument iz "dve zemlje i sa jedne teritorije" da ne žele da to "menjaju za evropski put", iako je EU svaki put rekla da to nije zamena za evropski put.

"Moja poruka je i danas bila ''ne morate da se utrkujete u tome da odbijate dobre ideje'', da na svakom mestu morate da kažete da vam se ne dopada regionalna ekonomska zona ili jedinstveno tržište, carinska unija...Ništa vam ne namećemo. Nikada više neću ni da vam pomenem“, rekao je srpski predsednik.

Naše je bilo, kaže, da ponudimo nešto što je dobro.

„Mislim da je tržište od preko 20 miliona stanovnika mnogo bolje od 7,2 miliona. Ako to neko ne vidi na taj način i ne razume, jer nećemo lako postati formalno pravni deo Unije od 400 miliona stanovnika, bilo bi dobro da to vreme ne gubimo i zaradimo nešto za građane da bolje živimo“, ukazao je Vučić.

Predsednik je ponovio i danas da Srbija nije zainteresovana za ulazak u vojne paktove i saveze, i da ljubomorno čuva svoju neutralnost, kao i da ne veruje da smo od bilo koga ugroženi zato što smo vojno neutralni.

Upitan u tom kontekstu i za planove EU o produbljenju odbrambene saradnje Vučić je u Dubrovniku novinarima kazao da je to interesantna tema, ali da ne zna tačna razmišljanja.

„Produbljuje se saradnja između EU i NATO. Ne znam da li je ovo odvojeni pokret od NATO. Želeli bismo da čujemo ideju, a do sada nismo ništa čuli osim u neformalnim razgovorima", preneo je on.

„Srbija nije zainteresovana za ulazak u vojne paktove i to smo više puta rekli. Imamo razlog što ne verujemo da smo ugroženi zato što smo neutralni, jer smo spremni da zemlju čuvamo, odbranimo nebo i zemlju na svaki način. Po tom pitanju nemamo problema", zaključio je on. 

VUČIĆ: USKORO STRUČNE KOMISIJE O RAZGRANIČENjU NA DUNAVU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da bi, kada su u pitanju nerešena pitanja između Srbije i Hrvatske, među kojima je i razgraničenje na Dunavu, uskoro trebalo da se sastanu stručne komisije koje će raspravljati o toj temi.

"Ne mislim da tu ima prevelikih problema, ne treba podizati strasti. To treba da se stručno reši. Ako ne možemo da se dogovorimo, onda da idemo na arbitražu", rekao je predsednik Srbije u razgovoru sa zagrebačkom N1 u Dubrovniku.

VUČIĆ: UVEK INSISTIRAM NA ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vucicć izjavio je danas popodne, uoči sastanka šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Dubrovniku, da uvek u svim razgovorima insistira na formiranju Zajednice srpskih opština.

"Insistiram na tome svaki put", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara TV Pink, dodao da to insistiranje traje četiri godine, ali i da je uvek lakše pritiskati neku drugu stranu.

On je rekao da je Briselski sporazum potpisan i da je već tada rekao da ćemo se mi držati i sporazuma i toga što je potpisano, a da neki drugi neće.

"I bio sam u pravu", rekao je Vučić.

Dodao je da je važno da su Srbi na KiM pokazali jedinstvo glasajući za Srpsku listu i da je ta lista nezaobilazan faktor u pokušajima da se formira vlada. 

VUČIĆ SA BORISOVIM O GASU, AUTOPUTU, BILATERALNIM ODNOSIMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Dubrovniku i sa predsednikom vlade Bugarske Bojkom Borisovim, sa kojim je razgovarao o odnosima dve zemlje, ekonomskoj i energetskoj bezbednosti.

Predsednik Vučić istakao je da su izgradnja gasne interkonekcije, rekonstrukcija pruge Niš - Dimitrovgrad i izgradnja autoputa od Niša do Sofije, kao dela Koridora 10, projekti od značaja za obe zemlje i da rad na njihovoj realizaciji predstavlja dobre temelje jačanja ekonomske saradnje dve zemlje, saopštila je Služba za saradnju s medijima Predsednika Srbije.

Premijer Borisov čestitao je predsedniku Vučiću izbor na novu funkciju i izrazio nadu da će dve zemlje u budućnosti raditi na jačanju odnosa i da će Bugarska uvek biti spremna na prenošenje iskustava iz procesa pristupanju EU.

VUČIĆ: N1 U BEOGRADU PREMA MENI GORA NEGO SI-EN-EN PREMA TRAMPU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je televizija N1 u Beogradu prema njemu gora nego Si-En-En prema američkom predsedniku Donaldu Trampu.

"Uzmi, tuci 24 sata u 7 dana", "opisao" je Vučić način izveštavanja beogradske televizije o njemu odgovarajući na pitanje novinara zagrebačke redakcije N1 televizije o primedbama Evropske komisije na slobodu medija u Srbiji.

"Da vas ja pitam konkretno: Da li neko smeta vašim kolegama da govore ili objave nešto protiv mene? Ne smeta im, to govore svaki dan. I znate šta je rezultat? Dobio sam jutros istraživanje: popularnost mene i Srpske napredne stranke su na istorijskom maksimumu. To je zato što nikome ne dajem reket. To nema veze sa N1, oni mi nikada nisu ništa tražili", rekao je srpski predsednik.

Vučić je, na opasku da je dobro čuti kritičko mišljenje i da je N1 televizija kritična i profesionalna, rekao da će razmisliti o tome da prihvati poziv beogradske redakcije, navodi N1. 

VUČIĆ UOČI SUSRETA S MOGERINI: DIJALOG SPUŠTA TENZIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, uoči susreta u Dubrovniku sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, da će zasigurno razgovarati i o Kosovu i Metohiji i dijalogu sa Prištinom, podvukavši da dijalog "spušta tenzije na terenu".

"Nemoguće je da me ta tema preskoči. Nisam te sreće da se jednom desi da nešto drugo bude tema, ali i mora da bude. To je stvar koja se ne rešava u jednom ili tri dana", objasnio je on novinarima uoči današnjeg susreta.

Vučić je podvukao da je svaki put kada se razgovara to važno:

"Dijalog spusta tenzije na terenu", rekao je.

"Nemojte da razmišljate o sebi i o meni, koji živimo u Beogrardu. Super je živeti u najvećem gradu u jugoistočnoj Evropi, uz Bukurešt i Atinu. Međutim, treba se pitati i šta je sa našim narodom južno od Ibra", istakao je on.

Vučić je dodao da će sa Mogerini razgovarati i o evropskom putu Srbije, neophodnim reformama koje moramo da sprovedemo, ali i predstojećoj konferenciji u Trstu, te projektima koji treba da budu vidljivi za građane.

"Ako pričamo o autoputu Beograd-Priština, posle četiri godine, dajte da napredujemo. Mi smo dali svu dokumentaciju. Dajte da vidimo da zabodemo ašove i počnemo da radimo na tome...", istakao je on. 


ZEMLjE Z. BALKANA BIĆE DEO DEBATE O BEZBEDNOSNIM PLANOVIMA

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini poručila je danas u Dubrovniku da će zemlje Zapadnog Balkana biti uključene u razmišljanja o budućim bezbednosnim planovima EU.

„Definitivno će zemlje kandidati biti uključene u razmišljanja o pitanjima vezanim za bezbednost. Zasigurno će se sa ministrima spoljnih poslova o tome razgovarati“, objasnila je ona.

Mogerini je istakla da EU i Zapadni Balkan dele istu teritoriju - Evropu.

„Ne radi se o pitanju dovođenja Zapadnog Balkana u Evropu, jer su te zemlje već deo Evrope“, podvukla je ona.

Mogerini je kazala da nije samo u interesu Zapadnog Balkana, već i EU da postoji snažna bezbednosna saradnja sa celim regionom.

„Mi smo povezani ne samo po pitanju bezbednosti, već i investicija“, ukazala je ona.

Mogerini je rekla da ovaj region ima ogroman potencijal u prevenciji radikalizacije.

„To je region Evrope koji zna koji su uzroci radikalizacije i koje mere treba primeniti u sprečavanju. Ima i lidere koji su privrženi saradnji u borbi protiv radikalizacije“, objasnila je ona.

Ocenila je da postoji više zemalja u EU koje podržavaju Zapadni Balkan na putu u Uniju kroz razmenu iskustava i jačanja političke volje EU za širenje.

„Bila sam radosna što sam videla na prošlom Savetu EU da je ponovljena privrženost procesu proširenja. Vidim to kao pobedu regiona i mene lično“, kazala je Mogerini i dodala da se i ona po malo oseća delom regiona, jer je iz Italije, koju deli samo Jadran od Zapadnog Balkana.
 

DAČIĆ: DA BEOGRAD BUDE SEDIŠTE TRANSPORTNE ZAJEDNICE 

Potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zatražio je danas u Dubrovniku podršku da Beograd bude sedište Sekrtarijata Transportne zajednice i poručio da naša zemlja u potpunosti podržava dalje intenziviranje regionalne saradnje kao šustinske baze za stabilost.


Dačić je na konferenciji PSuJIE rekao da je to logičan korak, jer već više od 10 godina u Beogradu uspešno radi Transportna opservatorija za jugoištočnu Evropu, koja treba da preraste u buduću Transportnu zajednicu.

Podsetio da će uskoro, nakon što u Trstu bude potpisan Ugovor o transportnoj zajednici, krenuti korak dalje i u ovom segmentu. 

"Želeo bih ponovo da vas zamolim da nam pružite podršku da u Beogradu bude sedište Sekretarijata Transportne zajednice, što je logičan korak, jer već više od 10 godina u Beogradu uspešno radi Transportna opservatorija za jugoistočnu Evropu, koja treba da preraste u buduću Transportnu zajednicu", naveo je Dačić.

Potpredsednik srpske vlade je istakao i da Srbija u potpunosti podržava dalje intenziviranje regionalne saradnje kao suštinske baze za stabilnost regiona. 

Srbija će, poručio je, nastaviti svoje napore za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a to se odnosi na sve političke i ekonomske probleme koji postoje i koje možemo rešavati isključivo putem otvorenog i kontinuiranog dijaloga.

" Mi se moramo okrenuti budućnosti, jer smo predugo jedni druge optuživali za prošlost, koja nikome nije dobro donela. Moramo nastaviti da radimo zajedno, uvažavajući jedni druge a pre svega, uvažavajući zajedničke interese, kojih nije malo", naveo je Dačić, koji je istovremeno čestitao Sloveniji preuzimanje predsedavajuće PSuJIE od Hrvatske.

Dačić je rekao da članstvo u EU za Srbiju svakako ostaje jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta, a perspektiva članstva daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje Srbija sprovodi i podsticaj je pomirenju i regionalnoj saradnji na čitavom Balkanu.

"Srbija se konstantno kreće putem ka Evropskoj uniji, sa veoma dobrim ekonomskim pokazateljima. Iako iz EU povremeno stižu poruke koje nas ne ohrabruju, mi intenzivno radimo kako bi s naše strane bili ispunjeni uslovi za otvaranje novih poglavlja", rekao je Dačić.

Ministar je zahvalio malteškom predsedavanju na podršci i posvećenosti koju su pokazali. 

Naša je želja, kazao je, da predstojeće predsedavanje Estonije pamtimo po tome što je Srbija u tom periodu otvorila veći broj pregovaračkih poglavlja.

"Nadamo se da će i naši sagovornici u Briselu uvideti koliko je važno da se naš pristupni proces odvija određenom dinamikom i kolike mogu biti posledice, ukoliko bi ponovo došlo do zastoja", kazao je.

Podsetio je da je Srbija do sada otvorila 10 pregovaračkih poglavlja i dva privremeno zatvorili.

Cilj nam je, istakao je, da očuvamo uspostavljenu dinamiku održavanja međuvladinih konferencija i da u narednom periodu otvorimo sva poglavlja za koja u datom momentu pokažemo da smo tehnički spremni, a svako otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU predstavlja dodatni zamajac i reformama koje sprovodimo.

" Budimo iskreni, svi smo svesni realnosti, proces pristupanja EU jeste primarno tehnički, ali je u velikoj meri i politički. Za nas je veoma bitno da nam se pruži izvesnost članstva u EU, kakvu su imale sadašnje članice EU, jer smo svi svedoci da su poslednjih godina kriterijumi za članstvo postajali sve brojniji i složeniji, dok se istovremeno situacija u EU i u našem regionu dodatno komplikovala, zbog brojnih kriza s kojima smo se zajedno suočavali",kazao je Dačić.

Bez jasne evropske perspektive, ukazao je, teško je očekivati da će region ostati stabilan i na evropskom kursu. 

rimetio je da, nažalost, u odnosu na druge kandidate, pregovarački proces Srbije dodatno je opterećen uslovljavanjem napretka u pregovorima napretkom u dijalogu Beograda sa Prištinom. 

"Mi smo skoro dve godine čekali da otvorimo prva pregovaračka poglavlja, jer nismo imali s kim u Prištini da vodimo dijalog. Tako nešto ne sme da se ponovi, zato što bi se na taj način Srbija, koja svesrdno sprovodi reforme, kaznila zbog tuđe opstrukcije. Svi smo svedoci da se čak ni postignuti dogovori ne poštuju - zbog čega ni nakon 4 godine nije formirana Zajednica srpskih opština? Da li biste sedeli skrštenih ruku i čekali da Beograd ne ispunjava svoje obaveze", zapitao je Dačić.

Zapitao je i da li biste ćutali da mi verbalno napadamo druge u regionu i izražavamo teritorijalne pretenzije.

"Bez namere da danas zaoštravam diskusiju, jer je verbalni diskurs u regionu poslednjih meseci previše opterećen visokim tonovima, želim da kažem da mi od EU očekujemo principijelnost, doslednost i poštovanje svakog prema njegovim delima", naveo je ministar Dačić.

Ponovio je stoga stav Srbije da sva sporna pitanja treba rešavati u odgovarajućem forumu u neposrednim razgovorima dveju zainteresovanih strana, a u okviru pregovaračkog procesa isključivo pitanja iz domena pravnih tekovina i pozitivne prakse EU. 

"Uprkos postojanja određenih međusobnih razlika i povremenih neslaganja, prouzrokovanih nerešenim pitanjima iz prošlosti, ono što je najvažnije, a što se može videti na sastancima Procesa saradnje u JIE, kao važnog političkog foruma, ali i na sastancima Zapadno-balkanske šestorke ili Berlinskog procesa, jeste da uglavnom postoji politička volja za pomirenjem i boljom budućnosti za sve građane u regionu. Ipak, evropski pravac koji smo izabrali svi mi u jugoistočnoj Evropi, nije bitan samo za građane u regionu, već je veoma važan i za sve građane Evropske unije, jer bez stabilnog i integrisanog regiona, nema ni stabilnosti ni bezbednosti EU", naveo je.

Dačić je ukazao i da ekonomski razvoj svakog od nas pojedinačno, ali i regiona u celini, predstavlja preduslov za stabilnost regiona, ali i za nastavak procesa pristupanja EU. 

"Smatram da bi jačanje ekonomske saradnje, na čemu već radimo težeći da uspostavimo regionalni ekonomski prostor, a posebno povećanje evropskih investicija u regionu, bio veoma značajan, i za nas u regionu, i za investitore iz EU, jer bi se, umesto malih i nekonkurentnih tržišta, radilo o tržištu od 20 miliona ljudi. Takođe, smatram da je neophodna zajednička borba svih u regionu protiv narušavanja principa dobrog ekonomskog upravljanja, a tu pre svega mislim na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", kazao je.

 

 

Srpski gradovi tonu u dugovima

Održana prva sednica nove Vlade Srbije/Brnabić: Bitno da ostvarimo kontinuitet/Han čestitao Ani Brnabić preuzimanje dužnosti premijera

Nova premijerka, stara politika

Reakcije na ekspoze Ane Brnabić

FIC: U Srbiji potrebni predvidivost i jasna pravila

U Gračanici održana liturgija i dodeljeno ordenje majkama

Ekspoze Ane Brnabić

U ratovima po inostranstvu 28 Srba

Stefanović: Spremni da preuzmemo deo tereta migrantske krize

Skupština usvojila izmene Zakona o ministarstvima

Joksimović: Očekujemo dobru dinamiku otvaranja poglavlja

Brnabić: Buduća vlada će sačuvati kontinuitet

Reis: Pred muslimanima Srbije brojni problemi

Očuvanje mira i stabilnosti najvažnije poruke sastanaka

Beograd: Parada ponosa završena bez incidenata

U Subotici se neće graditi naselje za migrante

Vučić: Menjamo se, hrabro idemo iz mitologije u budućnost

Balkanska ruta samo preusmerena

Vučić sa visokim zvanicama u Vili "Mir"/Tramp šalje delegaciju na inauguraciju Vučića

U Vladi dva nova resora

Evropski Prajdovi: Parada zakazana za 24. jun u Beogradu nema našu podršku

Predsednik Srbije upravlja stranačkim kormilom

Građani Srbije svesni posledica sive ekonomije

U Srbiji četiri televizijska emitera prati 62,35 odsto publike

Samit EU, za Mogerinijevu Zapadni Balkan prioritet

Živković i Tadićevi se pridružuju, ostali bez odgovora

Janković: Nisam dosad dobio poziv za skup u Srebrenici

Dijalog Beograda i Prištine vode predsednici?

Dva nova poglavlja za Srbiju, puževom brzinom napred

Berg: Zapadnom Balkanu potrebno poboljšanje infrastrukture

Mandatarku Brnabić napadaju homofobi, spasavaju politički interesi

Anketa: Pozitivan stav prema migrantima ima 43,3 odsto gradjana

Srbija menja Ustav: U prvom planu sudstvo, a ne Kosovo

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis