glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

forum terorizam 1 arbitraza
zeleznice grad mehmed-pasa Djokovic7777 srnic

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Vjerski lideri BiH: Dokazali smo, možemo zajedno

 

izvor : rse  foto: rfe

30.06.2017.

 

vjerski lideri

Međureligijsko vijeće BiH obilježava 20 godina postojanja. Osnovano je 1997. godine s ciljem uspostavljanja međureligijskog dijaloga, izgradnje mira i tolerancije u BiH koja je godinu i po ranije izašla iz rata.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić prisjeća se da su nastojanja uspostave kontakata i saradnje među vjerskim službenicima, još u ratnim godinama, postavili temelje za formiranje Vijeća.

"Prilikom formiranja Međureligijskog vijeća, morali smo u Briselu i Njujorku dokazivati da u BiH nije bio vjerski rat, pa nisu mogli vjerovati kako smo nas četvorica došli zajedno njima dokazivati da želimo mir. Rekli su nam - kako to vi ste se tukli, a sada ste došli zajedno. Mi smo im odgovorili da se nismo mi tukli, politika se tukla, a mi smo samo tražili put mira i dijaloga", navodi kardinal Puljić.

Kardinal Vinko Puljić podsjeća da je u proteklih 20 godina i Međureligijsko vijeće prošlo kroz različite faze. Bilo je i opstrukcija u radu Vijeća, neslaganja, odustajanja, ali je kaže ipak zadovoljan postignutim.

"U proteklih 20 godina rada dokazali smo da se ne mrzimo i da možemo zajedno", kaže jedan od inicijatora formiranja Međureligijskog vijeća, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci i dodaje da za pomirenje treba puno vremena.

"Niko ne pamti da je Vili Brant tek 1971. kleknuo i tražio oprost od Poljaka za sve što su im Nijemci uradili. Dosta je vode proteklo dok je do toga došlo. Tako je i kod nas. Već imamo generaciju rođenu poslije rata i koja nije ništa pretrpjela u ratu. Koja se nažalost previše hrani onim što čuje kod kuće. Svakodnevno čujemo da nam ne valja obrazovanje, ali zaboravljamo na kućni odgoj koji je osnovna zadaća porodice", kaže Finci.

Međureligijsko vijeće formiralo je odbore za međureligijsku saradnju u 15 gradova širom BiH. U Mostaru nije formirano zbog opstrukcija, ali se i dalje radi na tome, kaže zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef.Smajić izražavajući nadu da će se i to uskoro desiti.

Realizirano je više od 100 projekata, programa za mlade, edukativnih radionica, a i napadi na vjerske objekte, koji su u postratnom periodu bili svakodnevnica, smanjeni su za 50 posto.

No, jedan od najvećih uspjeha, kojim se članovi Vijeća ponose je zajednički obilazak stratišta tri naroda u BiH.

"Pokazali su da se može zajedno, da treba otići na svako mjesto i da se treba pomoliti i iskazati puno poštovanje žrtvama. To nam fali, jer smo svi opterećeni svojim žrtvama. Jedino mi je žao što se vjerskim nisu pridružili i politički lideri", kaže predsjednik Jevrejske zajednice.

U povodu 20. godina rada, Međureligijsko vijeće potpisalo je i Dekleraciju o suzbijanju stigmatizacije osoba koje su pretrpjele seksualno nasilje u ratu u BiH. Dekleracijom se pozivaju svi građani i lokalne zajednice da ne diskriminiraju i ne odbacuju osobe koje su prošle kroz strašna iskustva u proteklom ratu.

Pozivaju se građani da pomognu žrtvama, ohrabruju se preživjeli da pristupe uslugama koje su uspostavljene za njih u institucijama. Dekleracijom se traži i pomoć međunarodne zajednice u sprječavanju međugeneracijskog prenosa traume. Takođe se ističe da počinioci zločina treba da pronađu put pokajanja. Dekleracija poziva i na udruženu akciju svih aktera radi uklanjanja stigmatizacije.

Vjerski lideri u BiH kažu da su ovom Dekleracijom poslali poruku i političarima u BiH da slijede njihov primjer i kroz zakonske okvire zaštite žrtve i stvore uslove da im se omogući pomoć u prevazilaženju trauma te socijalizacija u društvu.

"Mnogi te osobe gledaju kao da su one namjerno htjele da im se to desi. Zato potpisujemo Deklaraciju, da pozovemo ljude da ih pokušaju shvatiti. Da spriječimo prenošenje toga na sljedeću generaciju. Ovo je dobar znak da krenemo tim putem, da svi radimo na tome da im pomognemo", poručio je Finci.

Međureligijsko vijeće BiH ima dobru saradnju i sa vjerskim poglavarima u regionu. U tom smislu dogovorili su i zajedničke studijske programe. Kumovalo je i formiranju Međureligijskog vijeća Kosova. Organizuju susrete i rade na izgradnji tolerancije i razumijevanja.

"Ulazimo u zrelije doba koje podrazumijeva više odgovornosti i veće suočavanje s problemima. Međureligijsko vijeće je u posljednjih 20 godina pokazalo spremnost, hrabrost i odlučnost na saradnju i poštovanje drugoga. Moto našeg rada postao je: 'Drugi je za nas svetinja' ", rekao je episkop Grigorije Durić, predsjedavajući Međureligijskog vijeća BiH podsjećajući da je Vijeće izdalo i knjigu ''Jedini'' u kojoj su sadržani tekstovi iz svetih knjiga različitih religija o istim temama, gdje se mogu uvidjeti sve sličnosti u osnovnim načelima religija u BiH.

"Ovdje se previše govori o razlikama, a više ima sličnosti nego razlike u ovim našim religijama, jer svi se mi molimo jednom Bogu. I te sličnosti, ali i bogatstvo različitosti trebamo gajiti kao najveću vrijednost ovih prostora", zaključuje Jakob Finci.

slobodnaevropa.org

 

 

I zemlje zapadnog Balkana suočene sa ekstremizmom i radikalizmom

Sumnjive transakcije hrane terorizam?

Mnogo upitnika na Upitnik Evropske komisije

Od BiH do stranih ratišta i natrag do zatvora

Sarajevo Business Forum okupio investitore iz cijelog svijeta

Četvrt vijeka priznanja i negiranja BiH

Brammertz zahtjeva gonjenje osumnjičenih za zločine, a žrtve pravdu

Raskol u SDA, vlast bez parlamentarne većine

Povećanje akciza u BiH: Politička igra na uštrb građana

Hiljade radnika u BiH strijepe za sudbinu Agrokora

Godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj

BiH napustilo 100.000 ljudi za tri godine

Vlast u stalnoj krizi, trpe građani BiH

Agrokor gori, a Vlada FBiH se češlja

Freedom House o BiH: Nestabilna vlast i visoka korupcija

Terorizam u sprezi sa balkanskim putevima kriminala

Boris Džonson u Sarajevu: Britanija predana miru i stabilnosti regiona/Cvijanović i Džonson: RS ispunila sve obaveze Reformske agende

Lideri okupljeni u Mostaru šalju poruke o važnosti saradnje i stabilnosti

Vučić: Otvorena pitanja rešavati mirno i razgovorom

Lideri regiona u Mostaru: Šansa za relaksiranje političkih prilika

Prevare "teške" oko 122 miliona maraka

BiH kao alternativna ruta za krijumčarenje migranata

Zvizdić: Niko ne priča o tužbi protiv Hrvatske

Upozorenja vlade SAD bez odgovora bh. Vlasti

Izetbegović ne odustaje od tužbe protiv Srbije

Brisel: Stvorite jedinstveno tržište Zapadnog Balkana

Premijeri i Hahn: Stabilnost Zapadnog Balkana i nova radna mjesta

Samit premijera: Ključni faktor balkanske stabilnosti put ka EU

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis