glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel gas eulex1
odalovic pupovac_6 ivo kolar partizan-zreb mrkela-i-miloje

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik prijeti blokadom NATO puta BiH

izvor: rse  foto: rfe                                                                                                          14.12.2017.

nato1 

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ustvrdio je danas da će taj bh. entitet obustaviti bilo kakve aktivnosti na primjeni programa MAP (Akcionog plana za članstvo u NATO) za BiH, čime je ponovo aktuelizirao ovo pitanje koje je i ranije izazvalo burne reakcije u BiH, pa i stranaka u RS.

Svi predstavnici RS, kazao je, moraju toga da se pridržavaju, imajući u vidu da je Skupština RS u oktobru ove godine usvojila Deklaraciju o vojnoj neutralnosti.

Rezolucijom je definisana "neutralnost RS u odnosu na postojeće vojne saveze" i navedeno da "teritorija RS ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo".

Opozicija u RS je i prije usvajanja deklaracije tvrdila da se radi o političkoj manipulaciji. Partije u RS koje čine Koaliciju Domovina kazali su da se ne može raspravljati o vojnoj neutralnosti kada su se poslanici u Parlamentu BIH još prije više od decenije izjasnili za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO.

Dodik je, međutim, nakon sastanka sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom u Banjaluci danas ponovo pokrenuo ovo pitanje, navodeći da RS ne želi da ima "granicu na Drini, koja bi bila granica i nekih vojnih saveza".

"Podržavamo politike o vojnoj neutralnosti koje provodi i Srbija. I parlament RS-a je usvojio deklaraciju o vojnoj neutralnosti i u ovom vremenu pokušavamo da razvijamo modele primjene te deklaracije i na to imamo pravo, bez obzira šta neki kažu, jer je to naš stav u okviru BiH", rekao je Dodik.

On je kazao se "otima vojna imovina RS-a, prije svega kasarne, što se pokušalo uraditi putem Suda BiH, otimajući imovinu u Han Pijesku".

Dodikova tvrdnja odnosi se na odluku Suda BiH, koju je kasnije potvrdio i Ustavni sud BiH, a kojom je naloženo da se vojna imovina u Han Pijesku uknjiži na BiH, čime je prema principu precendentnog prava moguće svu vojnu državnu imovinu knjižiti na vlasnika - državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružanih snaga BiH. Tome se vlasti RS opiru godinama, a vojna imovina na području tog entiteta uknjižavana je kao vlasništvo RS.

Uknjižavanje vojne imovine na državu BiH upravo je razlog zbog kojeg NATO još nije aktivirao MAP.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom posjete Sarajevu u februaru, a nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH, je izjavio da je NATO spreman za aktivaciju MAP-a tek kad vojna imovina bude uknjižena na državu BiH, uz reforme u oblasti sektora sigurnosti:

Dodik je, međutim, novinarima u Banjaluci ponovo rekao kako NATO "podržava samo jednu stranu u BiH, bošnjačku" i poručio da će RS "odbiti sve prijedloge, bez obzira što se radi o NATO savezu", te obustaviti bilo kakve aktivnosti na primjeni MAP-a.

Prije samo mjesec dana, delegacija Vojnog komiteta NATO-a boravila je u Sarajevu, a ministrica odbrane BiH Marina Pendeš tada je naglasila kako očekuje da će BiH do kraja godine dobiti saglasnost za aktiviranje MAP-a:

Ministrica Pendeš ranije je medijima rekla kako u Federaciji BiH treba da se na državu BiH uknjiži određen broja lokacija za koje nema političkih ili tehničkih prepreka da uknjiže, ali da se "za lokacije u RS ne može raditi na knjiženju ako nema spremnosti institucija RS da rade na tome.

"Mi smo uradili sve, i poslali dokumentaciju Pravobraniteljstvu koje će raditi na daljem procesu knjiženja. Postoje tri lokacije za koje nismo pripremili dokumentaciju jer su te tri lokacije u privatnom vlasništvu i za njih pripremamo drugi način rješavanja", rekla je Pendeš u septembru za N1 televiziju.

Aktiviranjem MAP-a BiH neće automatski postati članica NATO-a, nego predstoje reforme koje trebaju biti provedene za članstvo u NATO-a.

MAP je program pomoći, praktične podrške i konsultacija, namijenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO i prilagođava se potrebama svake države, ali učešće u njemu ne garantuje zemlji da će na kraju i dobiti zeleno svjetlo za članstvo.

Prema Akcionom planu za članstvo, zemlja koja želi postati članica priprema svoj Godišnji nacionalni program (ANP) koji predstavlja NATO-u. Na kraju godišnjeg ciklusa ministri vanjskih poslova i odbrane prezentuju rezultate reformskog programa i buduće aktivnosti pred Sjevernoatlantskim vijećem NATO-a, koje zatim procjenjuje pojedinačni napredak u pripremama za članstvo. Pripreme i reforme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, sigurnosnu i pravna pitanja.

Akcioni plan za članstvo odobren je 2010. godine, uz tri uslova, od kojih su dva potpuno ili djelimično ispunjena: učešće u mirovnim misijama, u kojima BiH učestvuje, uništavanje viška naoružanja i municije, što se takođe ispunjava, te - uknjižba perspektivne nepokretne vojne imovine na BiH.

slobodnaevropa.org

 

Ivanić: Važno da bar političke odnose vratimo u normalu

Incko: Neće biti prekrajanja granica BiH, referendum je crvena linija

Federalna BiH proslavlja Dan državnosti, RS negira praznik

Dodik: General Mladić je istinski heroj i patriota

Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora/Advokat Lukić: Mladić nije bio u Srebrenici u vreme zločina

Dodik: Nisam protiv nezavisnosti Kosova, to je na Beogradu

Blokada institucija BiH kao odgovor Izetbegoviću?

RS : 29.070 srpskih žrtava rata u BiH od 1991- 95

Ivanić: Štrpci i Rudo – dve sporne tačke na granici Srbije i BiH/Dodik: Srbija i RS su jedno, manje je važno gde je granica

Skupština RS stavila van snage odluku o referendumu

Hoće li BiH i Srbija razmijeniti teritoriju?

Dodik pozvao na novu odluku o referendumu

Hvatanje voznog reda

RS u izveštaju SBUN: SDA pretvara BIH u utočište džihadista

Morbile prete i RS!

Autoput do Sarajeva: Konsenzus povezuje Tuzlu i Bijeljinu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button