glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel gas eulex1
cg-eu vulin22 drina buvljak kolar par-zve

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Asimilacija Srba u Hrvaskoj izvesnija od očuvanja identiteta

izvor: agencije  foto:                                                                                                                11.12.2017

 

pupovac_6

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac kaže da je pitanje asimilacije mlađe populacije Srba u Hrvatskoj izvesnije od očuvanja identiteta.

On je naglasio da su preslabi instrumenti unutar srpske zajednice u Hrvatskoj, medijski, obrazovni i kulturni, koji treba da spreče tu asimilaciju.

"Nama je stalo da Hrvatska i Srbija otpočnu dijalog, jer je odsustvo dijaloga ozbiljna prepreka za očuvanje prava srpske zajednice", rekao je Pupovac na skupu "Položaj srpske nacionalne manjine u susednim zemljama", koji je organizovala Srpska akademija nauke i umetnosti (SANU).

Govoreći o najavljenoj Deklaraciji o opstanku i zaštiti Srba u regionu koja se sprema u Srbiji, on je rekao da bi - da se on pita da bira između deklaracije i strategije - pre odabrao strategiju.

"Strategija bi sadržavala mnogo više od deklaracije. Deklaracija ne može sadržavati sve što i strategija, a može proizvesti neku vrstu krive percepcije i krivog viđenja", pojasnio je Pupovac.

Direktor Foruma za etnicke odnose Dušan Janjić ukazao je država mora da preduzme određene korake kako bi se sačuvao identitet Srba u regionu, a jedan od prvih koraka je da se obnovi rad Matice iseljenika.

"Drugi važan korak je da se u Vladi Srbije formira stalno telo, a ne kako se menja vlada da imate ministarstvo ili kancelariju. Takođe, treba da podržava sve institucije koje njene zajednice imaju, ali mislim da treba da razvije sistem Srpske kuće", rekao je on.

Da bi se sve to uradilo, pojašnjava, najavljena deklaracija ne sme da se pretvori u "mrtvo slovo na papiru", već da bude podsticaj Srbiji da preispita svoju postojeću nacionalnu strategiju odnosa sa Srbima u regionu, da popravi ono što ne funkcioniše.

Predsednik SANU Vladimir Kostić kaže da danas ne postoji mnogo "osećaja za Srbe koji žive van granica Srbije".

On se osvrnuo i na pokušaj Akademije da postane otvorena za sva pitanje, te kaže da je liberalna Akademija teže prihvatljiva u Srbiji, ali i regionu, nego konzervativna Akademija.

"Neverovatno je da je nama kao društvu, a ne samo nama već čitavom regionu, prihvatljivija jedna nacionalistička, konzervativna akedemija nego akademija koju pokušava da kaže "nismo mi neko ko crta granice, mi smo za pomitrenje. Mi pokušvaamo da pruižimo ruku, naša ruka stoji ispružena u regionu, malo se i osušila", rekao je Kostić.

 

 

Reciprocitet u kontaktima stranih diplomata

Srbija kupuje zgrade za ambasade

Prvi autorski udžbenici za srpski jezik za srednje škole

Dačić u Buenos Ajresu svečano otvorio Trg Srbija

Srbi u regionu - položaj i perspektive

Tender za pasoše BiH dug preko godinu dana

Mere protiv svih bahatih ambasadora

Srbi od jeseni najbrojniji pečalbari u Slovačkoj

Koga briga što građani napuštaju BiH

Konkurs za sufinansiranje manifestacija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button