glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

bih predsjednistvo nestali ambasada1
ambasada rusije nenad-popovic han11 eu_posao djuricic jkoreja-srbija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Blokada institucija BiH kao odgovor Izetbegoviću?

izvor: rse  foto: rfe                                                                                                           15.11.2017.

parlament bih3 

Poslanici stranaka iz Republike Srpske nisu stigli na današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a otkazana je i sjednica Vijeća ministara BiH - dan nakon što je predsjednik RS Milodrad Dodik pozvao na blokadu institucija BiH poslije izjava člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova i odbrani teritorijalnog integriteta BiH.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto otkazala je zakazanu sjednicu, iako je bilo poslaničkog kvoruma, ali ne i dovoljnog broja prisutnih da bi se odluke donosile. Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je da je sjednica Vijeća prolongirana za narednu sedmicu, jer, kako je navedeno "ministri iz Saveza za promjene nisu u Sarajevu".​

Poslanici iz Saveza za promjene odazvali su se pozivu člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da održe konsultacije u Banjaluci o "novonastaloj situaciji" i nisu dosli na sjednicu, dok se poslanici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika takođe nisu pojavili u zgradi parlamenta u Sarajevu.

Prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma, iz Srpske demokratske stranke (članice Saveza za promjene) Mladen Bosić kazao je da je tražio od Kolegija ovog doma da odloži današnji nastavak sjednice jer "ne postoje normalni uslovi za rad rad Parlamenta".

"Uslovi ne postoje zato što je očigledno dignuta atmosfera u BiH na nivo koji već ima novu dimenziju. Sve je očigledno podgrijano izjavama člana Predsjedništva BiH Izetbegovića (op.a. Bakir) koje imaju čak i ratnohuškački karakter, ali i s druge strane reakcijama koje je Milorad Dodik iskoristio sa svoje strane da podgrije tu atmosferu", kazao je Bosić.

Sve stranke iz RS slažu se da nakon Izetbegovićeve izjave treba zauzeti stav i odrediti dalje korake, ali ne i oko toga kakve mjere poduzeti. Dok su Dodik i politički lideri stranaka iz RS koje ga podržavaju pozvali sve poslanike iz RS na blokadu institucija BiH, iz Saveza za promjene najavili su da nisu za blokadu institucija.

Predsjednik Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac obrazložio je kako je "jasan stav RS da se ne dozvoli Izetbegoviću ovakvo ponašanje".

"Bakir Izetbegović svojim postupanjem, svojim izjavama - od priznanja Kosova do toga da je spreman da ratuje, ugrožava interese RS i srpskog naroda, pa da kažem ugrožava i interese BiH,...ne možemo ćutati. Vrlo opasne poruke dolaze od Bakira Izetbegovića i i zbog toga je jedino moguće rješenje bilo da se odgodi ova sjednica", rekao je Košarac, te dodao da "dalje korake treba definisati u institucijama RS".

"Savez za promjene ima separativno djelovanje. Mi smo htjeli da sa njima u Banjaluci definišemo šta ćemo dalje. Žao mi je što je Ivanić zakazao separativni sastanak sa članovima Saveza za promjene. Niko ne govori o trajnom napuštanju državnih institucija. Nemamo usaglašeno djelovanje sa Savezom za promjene", naveo je Košarac.

Mladen Bosić je istovremeno pozvao sve na smirivanje "strasti".

"Ovdje se ne radi o napuštanju institucija i Parlamenta BiH, ovdje se radi o upozorenju da u ovakvoj klimi ne postoje uslovi za normalan rad i da bi održavanje današnje sjednice bez ikakve dileme samo dodatno podgrijalo atmosferu i možda čak bacilo iskre koje mogu zapaliti mnogo širi pojas", kazao je Bosić.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma iz Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović izjavio je kako "neko pokušava da poremeti odnose između BiH i Srbije".

"Ne smijemo biti talac bilo čega. Mi poštujemo Dejtonski mirovni sporazum, a ovim se on krši. Svako ko to radi mora biti svjestan da mogu biti posljedice", izjavio je Džaferović.

Izetbegović je u intervjuu za Deutsche Welle kazao kako bi "što se njega tiče, Kosovo do sada trebalo da bude priznato".

"Sad će se naljutiti moje kolege Srbi. Naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a ništa nisu pomogli Kosovu. Treba znati da ovdje ipak odlučuju trojica", rekao je Izetbegović, te dodao kako se nada da će BiH priznati Kosovo.

Na pitanje o tome šta će uraditi ukoliko Republika Srpska raspiše referendum od otcjepljenju, Izetbegović je rekao da će "braniti ono na što smo stekli pravo borbom 1992-1995. godine, pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom".

"Dejtonski mirovni sporazum je na našoj strani, istorija je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju, je na našoj strani, interes zemalja Europe, da nema ponovo rata, je na našoj strani. Dakle, imati ćemo sve to na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi", rekao je Izetbegović.

"Mislim da će masa u slučaju takvog scenarija biti naravno na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH. I da će ako proizvedu drugo poluvrijeme to poluvrijeme izgubiti. Nadam se politički, a ne vojno, oni koji se upuste u takvu sebičnu avanturu", dodao je Izetbegović.

Na pitanje da li je spreman na najgori mogući scenario, Izetbegović je rekao: "Dakle na rat? Jesam."

Izetbegović je rekao da svako "ko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njen teritorijalni integritet."

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je kako je ova izjava svjesno stvaranje negativnog ambijenta i da nije slučajno što je izrečena nekoliko dana pred odlazak bh. delegacije u Beograd, a vlasti Srbije sazvale su za sutra sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako Izetbegovićeva izjava "donosi brojne promene u dugoročnom smislu".

"I nije samo priča o tome da se nada priznavanju Kosova i da je to trebalo da se učini i nije samo to da teritorijalni integritet BiH se brani ratom, a da Srbija treba da isporuči uz šoljicu kafe i ra'atluk delove svoje teritorije. Ja danas neću govoriti šta će biti srpski odgovor jer želim da prođe nekoliko dana ali šta bi bilo da sam ja izgovorio da bi, ne daj bože, Republika Srpska treba da bude nezavisna'', kazao je Vučić.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH su danas trebali da razmatraju Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona koji je u parlamentarnu proceduru prije nekoliko mjeseci uputila Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), oko kojeg su se vodile burne političke rasprave. Izmjene Izbornog zakona raže Sjedinjene Države i Evropska unija radi primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima se ukida izborna diskriminacija etničkih manjina i građana i eliminiše mogućnost izbornih neregularnosti i prevara.

slobodnaevropa.org

 

RS : 29.070 srpskih žrtava rata u BiH od 1991- 95

Ivanić: Štrpci i Rudo – dve sporne tačke na granici Srbije i BiH/Dodik: Srbija i RS su jedno, manje je važno gde je granica

Skupština RS stavila van snage odluku o referendumu

Hoće li BiH i Srbija razmijeniti teritoriju?

Dodik pozvao na novu odluku o referendumu

Hvatanje voznog reda

RS u izveštaju SBUN: SDA pretvara BIH u utočište džihadista

Morbile prete i RS!

Autoput do Sarajeva: Konsenzus povezuje Tuzlu i Bijeljinu

Odbačena krivična prijava Majki Srebrenice protiv Milorada Dodika/Dodik: Ovo nije sultanat, niti će ikada biti

Parlament RS usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti/Salkić: Odluka je neustavna

Dodikov vojni model neutralnosti

Dodik traži produženje roka za održavanje referenduma

Od EBRD za auto-put kroz Srpsku 70 miliona KM

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button