glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel EU-SAMIT1_620x0 eulex1
cg-eu vulin22 drina derbi_6 rukomet-crna-gora-srbija zvezda-efes3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Članice AmChama očekuju poboljšanje poslovne klime u Srbiji

izvor: euractiv  foto:                                                                                                        11.12.2017.

gas 

Poslovna klima u Srbiji, prema oceni gotovo 70% članica Američke privredne komore (AmCham), poboljšana je u odnosu na 2016. godinu i ocenjena je stabilnom trojkom, na skali od jedan do pet, pokazuje istraživanje te privredne asocijacije o poslovnoj klimi u Srbiji koja je predstavljena 11. decembra. Srbija je bolja investiciona destinacija od Crne Gore, Makedonije i BiH, a slična je Hrvatskoj i Bugarskoj, ocenile su članice te asocijacije.

Na konferenciji AmChama "Peto prolazno vreme - petom brzinom u reforme" rečeno je da poboljšanje u poslovnoj klimi 2018. godine očekuje 45% članica AmChama, odnosno njih 78% u naredne četiri godine.

Optimizam zasnivaju u nastavku procesa integracija Srbije u Evropsku uniju i u najavi Vlade o uvođenjeu e-uprave i e-poslovanja, što bi smanjilo administraciju.

Predsednik Upravnog odbora AmChama Zoran Petrović naveo je da su, kao i prošle godine, najbolje ocenjeni smanjenje deficita budžeta, manja administracija potrebna za dobijanje građevinskih dozvola, reforme radnog zakonodavstva odnosno Zakon o inspekcijskom nadzoru, unapređenje sistema izvršenja i početak reforme e-uprave.

"Ispred nas je još dosta posla, a prema ocenama članica komore to su reforma javnih preduzeća, reforma javnih nabavki, zdravstvenog i obrazovnog sistema, efikasnije pravosuđe, borba protiv korupcije i sive ekonomije, predvidiviji poreski tretman  i smanjenje administrativnih opterećenja", kazao je Petrović.

Kako je objasnio, u oblasti poreskih reformi ove godine došlo je do malih poboljšanja jer je pet poreskih zakona dostavljeno Skupštini, ali je kao loše ocenio što nije bilo mogućnosti za raspravu u poslovnoj zajednici o tim zakonima.

Prema njegovim rečima, nakon svih sistemskih analiza koje su obavljene prethodnih godina potpuno je jasno šta treba uraditi u reformama u Srbiji.

"Analize su pokazale šta treba da se uradi odavno, a sada treba doneti hrabre političke odluke", rekao je Petrović navodeći da svako odlaganje ograničava kapacitete države i administrativne kapacitete koji mogu da se upotrebe na bolji način.

Petrović je kazao da što pre mora da se promeni odnos javnog i privatnog sektora koji je trenutno važeći u Srbiji.

"Bitno je što pre reformisati javna preduzeća jer je potpuno neprihvatljivo da je od 7,2 miliona stanovnika samo 1,4 miliona u privatnom sektoru i izdržava ceo sistem", rekao je Petrović.

Zamenica izvršnog direktora AmChama Amalija Avić je predstavljajući istraživanje istakla da su kompanije članice te asocijacije ove godine optimističnije po pitanju svog rasta kao i čitave industrije Srbije.

Prema njenim rečima, 70% kompanija očekuje rast poslovanja što je povećanje od više od 10% u odnosu na 2016. godinu.

Kako je istakla, rejting Srbije kao investicione destinacije u poređenju sa susedima je po mišljenju članica AmChama veoma sličan prošlogodišnjem.

"Mađarska, Rumunija i Slovenija su i dalje ocenjenje kao daleko bolje investicione destinacije od Srbije, a Crna Gora, Makedonija i Bosna lošije", kazala je Avićeva i dodala da su Hrvatska i Bugarska slične Srbiji, ali je Hrvatskoj opao rejting zbog slučaja Agrokor.

Avićeva je najavila da članice AmChama planiraju nova zapošljavanja 2018. i da očekuje da će njih 47% povećati broj zaposlenih. U sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, koja su takođe bila obuhvaćena ispitivanjem, 90% firmi očekuje rast, a 71% nova zapošljavanja.

Avićeva je kazala da su kompanije ocenile da su sudski procesi neprimereno dugački i da je potrebno poboljšati znanje i specijalizaciju sudija za finansijske slučajeve.

Američka privredna komora okuplja 200 kompanija u Srbiji koje su do sada uložile 14 milijardi evra i zapošljavaju više od 100.000 ljudi.

Te kompanije su 2016. imale ukupan prihod od 9,2 milijarde evra. U budžet Srbije su po osnovu PDV-a uplatile 20,2 milijarde evra a po osnovu akciza 1,5 milijardi evra.

Uskoro Zakon o katastru

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je na konfenrenciji da očekuje da će novi zakon o upisima u katastar biti usvojen do kraja prvog tromesečja 2018. godine.

Mihajlović je rekla da će taj zakon omogućiti da se, umesto na šest različitih mesta na koja se sada upisivala imovina u zemljišne knjige, čitav posao moći da se obavi na jednom mestu, kod javnog beležnika.

"Srbija je sada na 57. mestu na Duing biznis listi po upisu imovine i očekujemo da usvajanjem ovog zakona napredujemo za najmanje dvadesetak pozicija", rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je rekla da se kroz Radnu grupu za unapređenje rejtinga Srbije na Duing biznis listi pripremaju i promene u Zakonu o stečaju, Zakonu o privrednim društvima, ukidanje pečata, unapređenje prostornih planova, a već se radi na ukidanju određenih taksi.

 

 

Dva nova koraka na putu ka EU

Za vojsku se ne štedi

Vučić: Brži ulazak Srbije u EU važan za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu

Bojkot PSG i Nardone stranke jer nemaju kandidate!

EU uložila u Srbiji tri milijardi evra, EIB pet milijardi

Žandarmi osudjeni na uslovne kazne za napad tokom Parade ponosa 2014.

Istraživanje: 51 odsto gradjana podržava demokratiju, politiku čvrste ruke 44 odsto

Šefovi diplomatija: Pozitivan razvoj odnosa Srbije, Turske i BiH

Bramerc: Haški tribunal nije postigao pomirenje u bivšoj Jugoslavji

Izetbegović prekinuo Čovića i Vučića da pojasni stav BiH/Vučić: Ovako vam izgleda sve

EU otvara još dva poglavlja sa Srbijom

U Srbiji i dalje krupni izazovi za slobodu medija i izražavanja

EK: Srbija kasni sa uspostavljanjem efikasnog pravosudnog sistema

Ambasador Nemačke: Sporazum o odnosima s Prištinom je uslov od 2014. godine

Haški tribunal: Na marginama tuđe istorije

Dačić: Ako idemo sami na izbore, kandidat Antić

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button