glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

isil mmf5 dodik000
bih pasos drina mrkonjic portal filip0 stimac6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Skupština RS stavila van snage odluku o referendumu

izvor: agencije  foto:                                                                                                             07.11.2017.

skupstina_9 

U Banjaluci su poslanici Narodne skupštine RS, u ranim jutarnjim satima (4.15) stavili van snage Odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Za Odluku o stavljanju van snage odluke i raspisivanju Odluke o raspisivanju republičkog referenduma, od 15. jula 2015. godine, koja je objavljena u„Službenom glasniku Republike Srpske 2017. godine, glasalo je 46 narodnih poslanika, dok ih je 25 bilo protiv.

Narodna skupština usvojila je i odluku da se van snage stavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma, koju je Narodna skupština Republike Srpske donijela na Desetoj posebnoj sjednici održanoj 15. Jula 2015. godine, kao i sve pravne akti donesene na osnovu navedene Odluke.

Kao razlog u ovoj odluci navodi se nepostojanja opšteg političkog konsenzusa za njegovo sprovođenje protiv čega su bili poslanici NDP-a , ali njihovi amandmani nisu prihvaćeni.

Narodna skupština usvojila je i Odluku o stavljanju van snage Odluke o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma od 23. septembra 2015. godine, te Odluku kojom se van snage stavlja izbor članova Komisije, kao i svi pravni akti doneseni na osnovu navedene Odluke.

Poslanici su usvojilii Zaključke u kojem se navodi nepostojanje ustavnog osnova za osnivanje i nadležnost Suda i Tužilaštva BiH i osporava Visokom predstavniku pravo da nametne Zakon o Sudu BiH.

NS takođe navodi da se praksa koju provode Sud i Tužilaštvo BiH u pogledu optuživanja i osuđivanja za ratne zločine po kojima su pripadnici srpskog naroda u najvećem dijelu označavani krivcima, a pripadnici bošnjačkog naroda žrtvama, nesrazmjerno broju žrtava u nacionalnoj strukturi stanovništva BiH.

Navodi se i da su „optužbe i presude pravosuđa na nivou BiH očigledan dokaz selektivne pravde koja produkuje urušavanje autoriteta cjelokupnog pravosuđa. Time se stvara još veće nepovjerenje udaljavajući se sve više od neophodnog pomirenja nakon rata u BiH“.

Narodna skupština Republike Srpske u zaključcima smatra da je potrebno Odluku o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH ponovo vratiti na dnevni red u Narodnoj skupštini i sprovesti je, i to čim bude postignu konsenzus svih značajnih političkih subjekata sa sjedištem u Republici Srpskoj u Narodnoj skupštini RS i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zaključcima Narodna skupština Republike Srpske podržala je i incijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH.

 

 

Hoće li BiH i Srbija razmijeniti teritoriju?

Dodik pozvao na novu odluku o referendumu

Hvatanje voznog reda

RS u izveštaju SBUN: SDA pretvara BIH u utočište džihadista

Morbile prete i RS!

Autoput do Sarajeva: Konsenzus povezuje Tuzlu i Bijeljinu

Odbačena krivična prijava Majki Srebrenice protiv Milorada Dodika/Dodik: Ovo nije sultanat, niti će ikada biti

Parlament RS usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti/Salkić: Odluka je neustavna

Dodikov vojni model neutralnosti

Dodik traži produženje roka za održavanje referenduma

Od EBRD za auto-put kroz Srpsku 70 miliona KM

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button