glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

srpska dilema PASOS_ izbori 6
eu2_s merkator Dragan_Bjelogrlic JAZZ-bg atrix rocesti

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Autoput do Sarajeva: Konsenzus povezuje Tuzlu i Bijeljinu

izvor: vecernje novosti   foto:   vn                                                                                                             27.10.2017.

bijeljina1 

BIJELjINA - Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić juče je u Sarajevu učestvovao na sastankuna kojem je razgovarano o određivanju trase brzog puta od Sarajeva do Beograda na osnovu inicijative pokrenute iz Republike Turske. Postignuta je saglasnost čelnika Federacije BiH i predstavnika Republike Srpske oko istočnog kraka trase koja bi povezivala Tuzlu i Bijeljinu.

Pored Mićića i premijera Vlade FBiH Fadila Novalića, učestvovali su i federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić, direktor JP"Autoceste FBiH"Adnan Terzić, gradonačelnici Tuzle i Brčko distrikta BiH, Jasmin Imamović i Siniša Milić, kao i načelnici Žepča i Orašja, Mato Zovko i Stanko Vincetić.

- Imamo vezu pruge od Brčkog prema Banovićima i sve ekonomske i demografskepreduslove i ostaje još da sve aktere u projektu angažujemo da idu u ovom pravcu, a istočni pravac podrazumeva Sarajevo - Sokolac - Višegrad - rekao nam je premijer FBiH Fadil Novalić.

Gradonačelnik Mićić kaže za "Novosti", da je istakao da sve ide u prilog izgradnji ove trase.

- Ovo je sasvim logična inicijativa i ovaj pravac bi trebalo da bude jedan od prioriteta, jer su posle Sarajeva i Banjaluke ovo najveći privredni centri. Osim toga, Bijeljina i Tuzla imaju i veliki broj stanovnika. U prostornom planu RS i Federacije BiH svi ovi putevi su ucrtani, a iskoristili bismo deo puta 5C do Zenice, od Zenice postoji idejno rešenje puta do Žepča preko Tuzle do Brčkog, kao i rešenje puta Bijeljina-Brčko. Zato je ovo jedna od najboljih trasa kojom bismo povezali najgušće naseljeni deo BiH - precizirao je Mićić.

BRŽI RAZVOJ

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović naveo je da je potreban brži razvoj područja kroz koje bi trasa išla, kao i da bi izgradnja ove saobraćajnice dodatno doprinela tome.

- Mi smo došli da ponovimo ono što smo rekli u Bijeljini. Najveća snaga ovog predloga je demografija - radi se o 1.500.000 ljudi. Naš argument je i ekonomija i potreba za bržim transportom robe, kao i potreba da se ovaj prostor brže razvija - pojasnio je Imamović.

novosti.rs

 

 

Odbačena krivična prijava Majki Srebrenice protiv Milorada Dodika/Dodik: Ovo nije sultanat, niti će ikada biti

Parlament RS usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti/Salkić: Odluka je neustavna

Dodikov vojni model neutralnosti

Dodik traži produženje roka za održavanje referenduma

Od EBRD za auto-put kroz Srpsku 70 miliona KM

Dodik plaća novcem Vlade Srbije

Cela Bosna za istim stolom?

Dodik : Srbi da izadju iz institucija tužilaštva/Bratunac: Sramota do neba/ Majke Srebrenice: Ima božije pravde, jer Orić nije kriv

RS još bez glavnog revizora

Dodik: Ne propustiti nijedan trenutak da obezbedimo status/Mene tuže, a "Njujork tajms" ne

Narod da sazna šta se dešava u RS

Opoziciona 'Skupština naroda' u Banjaluci

Ivanić: Znao sam da referendum neće biti sproveden/ Dodik: Sve Ivanićeve odluke su bile štetne po državu i narod

Zemlja audija i bijede

Ni Dodik nije za referendum

Tenzije u RS: Opozicija i dalje preti blokadom!

Vlastima prete nove kritike sa Zapada

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button