glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel mmf5 skupstina rs 4
zastava eu todoric22 debata1 portal vakcina88 navijaci3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ivanić: Štrpci i Rudo – dve sporne tačke na granici Srbije i BiH/Dodik: Srbija i RS su jedno, manje je važno gde je granica

izvor: agencije  foto:                                                                                                             09.11.2017.

dodik-ivanic 

Ivanić: Štrpci i Rudo – dve sporne tačke na granici Srbije i BiH

BANjALUKA - Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH iz Republike Srpske, izjavio je danas da je u vezi granice između BiH i Srbije sve usaglašeno i dogovoreno, a da su, kako je rekao, sporne samo dve tačke.

Te sporne tačke su pruga (kod stanice Štrpci) i deo u opštini Rudo, gde postoje neka naselja koja su kao ostrva na drugoj teritoriji. Mislim da princip kvadratni metar za kvadratni metar treba uvažiti”, rekao je Ivanić.

On kaže da je Srbija tražila da se ispravi granična linija, koja je na prostoru Republike Srpske i dodao da se valjda Srbi sa Srbima mogu dogovoriti, jer to treba da se formalno vodi.

Očekujem od onih drugih da to podrže”, naveo je Ivanić.

Što se tiče hidroelektrana, on kaže da one pripadaju Srbiji koja ima pravo da ih koristi.

Mi ćemo Srbiji dati pravo da može da pristupi slobodno na našu teritoriju. To nema veze sa granicom koja je utvrđena sredinom Drine. Oni će početi da plaćaju naknadu opštinama za potopljeno zemljište. Mislim da stvari idu izuzetno dobro i pozitivno”, istakao je Ivanić.

Ranije je najavljeno da će sve u vezi sa granicom između BiH i Srbije biti okončano do kraja ove godine, javlja RTRS a prenosi Tanjug. 

Dodik: Srbija i RS su jedno, manje je važno gde je granica

BANjALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su Srbija i Srpska jedno i da je manje važno gđe će granica „biti povučena”.

Mi u svojoj podsvesti ne priznajemo tu granicu, ali formalno gledano u međunarodno-pravnom smislu, ona postoji. Mi ćemo biti na strani dobrih rešenja i ono što je interes Srbije veoma ćemo uvažavati”, rekao je Dodik, preneo je RTRS .

On smatra da granicu između BiH i Srbije treba korigovati tako što bi deo u Štrpcima i na drugim mestima vitalnim za funkcionisanje infrastrukture u Srbiji trebalo da bude pripojen toj zemlji, kao i da treba ispraviti rešenje kod Bijeljine, gde je Drina svojim tokom ušla više na teritoriju Srbije, gotovo 150 metara od graničnog prelaza.

Mi smo spremni da to uradimo. Tu nemaju šta da rade ovi iz Sarajeva. Ako mi iz Republike Srpske to prihvatimo, oni treba da verifikuju. Pozivam ih na to”, rekao je Dodik.

On je naveo da će za dva dana u Beogradu biti održana zajednička sednica saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim vezama Srbije i Srpske, kao i sednica dveju vlada.

Dodik je naglasio da u Sarajevu treba da prihvate da su prava na tom mestu isključivo Republike Srpske i Srbije, a samo u formalnom smislu BiH.

 

 

Skupština RS stavila van snage odluku o referendumu

Hoće li BiH i Srbija razmijeniti teritoriju?

Dodik pozvao na novu odluku o referendumu

Hvatanje voznog reda

RS u izveštaju SBUN: SDA pretvara BIH u utočište džihadista

Morbile prete i RS!

Autoput do Sarajeva: Konsenzus povezuje Tuzlu i Bijeljinu

Odbačena krivična prijava Majki Srebrenice protiv Milorada Dodika/Dodik: Ovo nije sultanat, niti će ikada biti

Parlament RS usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti/Salkić: Odluka je neustavna

Dodikov vojni model neutralnosti

Dodik traži produženje roka za održavanje referenduma

Od EBRD za auto-put kroz Srpsku 70 miliona KM

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button