glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

samit hag66 Ivanic_5
vucic-zajed Sednica-PSG Drasko-Redjep digitalizacija hidro paunic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Incko: Neće biti prekrajanja granica BiH, referendum je crvena linija

izvor: agencije  foto:                                                                                                           27.11.2017.

inicko 

Međunarodna zajednica neće dopustiti prekrajanje granica BiH, tvrdi visoki predstavnik Valentin Incko u intervjuu za Dojče vele i podseća da se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić distancirao od ideja o pripajanja Republike Srpske Srbiji i da je rekao da Srbija ne želi da do toga dođe.


„Međunarodna zajednica ima sve instrumente u svojim rukama. Mi imamo mandat Ujedinjenih nacija i mi to nećemo dopustiti", rekao je Incko komentarišući to što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom intervjua za isti medij crtao nove granice na kojoj je RS ujedinjena sa Srbijom.

Prekrajanje granica je uvek opasno, kaže Incko i dodaje da je to u BiH završeno, pogotovo što se, kako je rekao, tiče njega i njegovog mandata.

"Unutar BiH možemo svašta da radimo, ali hajde da se takmičimo u tome ko će biti uspešniji", rekao je.

Na pitanje da li će uskoro koristiti Bonska ovlašćenja, Incko kaže:

„Situacija neki put nije baš ružičasta ovde i neki u međunarodnoj zajednici su mišljenja da bi možda bilo opet dobro da se koriste Bonska ovlašćenja. Međutim to je samo neko sazrevanje nekog mišljenja, ali nikakve odluke do sada još nije bilo u tom smislu".

Takva odluka će, kazao je, možda biti donesena, ali to zavisi od situacije, od toga da li je to neko veliko kršenje Dejtonskog sporazuma, da li je to nešto drugo....

" Ali za sada bi to samo bila hipotetička situacija", kazao je Incko i ukazao da bi, na primer, referendum o otcepljenju bio veliko kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

To bi, prema njegovim rečima, bila "crvana linija".

Na pitanje što bi u tom slučaju uradio, Incko je rekao da će učiniti sve da do toga ne dođe.

Na insistiranje što će uraditi ako do toga ipak dođe, visoki predstavnik kaže da je "to samo teorija".

"Ako bih imao neki plan, i ove veće države u Savetu za implementaciju mira, mi to sigurno ne bismo preko televizije objavili", rekao je Incko.

Na konstataciju da je predsednik Republike Srpske upravo preko televizije rekao da radi na stvaranju političkog okruženja da do referenduma dođe, Incko podseća i da je u planu bilo održavanje referenduma o Tužilaštvu i Sudu BiH, i visokom predstavniku i da do toga nije došlo".

Dodao je da međunarodna zajednica po tom pitanju nije intervenisala, te da je potpuno jasno da bi to bilo antidejtonski".

Kada je reč o kritikama Rusije na račun njegovog poslednjeg izveštaja o stanju u BiH koji je podneo Savetu bezbednosti UN-a kada ga je ruska strana nazvala srbofobom, Incko kaže da je što se toga tiče "potpuno relaksiran", kao i da su Rusi u pravu jer insistiraju na dijalogu..

Za optužbe da je srbofob kaže da su smešne i podseća da je on jedan od suosnivača Bogoslovskog fakulteta u Beogradu još od 1986. i da o tome poseduje dokument koji mu je dao nekadašnji patrijarh German.

Na direktno pitanje da li Rusi sprečavaju eventualnu smenu Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, Incko je rekao:

„Do tog koraka još nije došlo. U međunarodnoj zajednici o tome nismo debatovali barem što se tiče mog mandata. Možda moji prethodnici, kao gospodin Svarc Šiling. Možda je on imao takve ideje. Ja o tome još nisam razmišljao".

Na ponovno insistiranje novinarke da kaže da li je on imao ideju da smeni predsednika RS, Incko objašnjava da je za to i važna odluka PIC-a, koje nema.

Upitan da li će takve odluke biti, Incko je rekao da je "sve moguće, ali da trenutno od toga nema ništa".

"Ja znam da mnogi ljudi to priželjkuju, ali u PIC-u se o tome nije razgovaralo nikad, ni početni razgovori nisu bili u toku", rekao je.

 

 

Federalna BiH proslavlja Dan državnosti, RS negira praznik

Dodik: General Mladić je istinski heroj i patriota

Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora/Advokat Lukić: Mladić nije bio u Srebrenici u vreme zločina

Dodik: Nisam protiv nezavisnosti Kosova, to je na Beogradu

Blokada institucija BiH kao odgovor Izetbegoviću?

RS : 29.070 srpskih žrtava rata u BiH od 1991- 95

Ivanić: Štrpci i Rudo – dve sporne tačke na granici Srbije i BiH/Dodik: Srbija i RS su jedno, manje je važno gde je granica

Skupština RS stavila van snage odluku o referendumu

Hoće li BiH i Srbija razmijeniti teritoriju?

Dodik pozvao na novu odluku o referendumu

Hvatanje voznog reda

RS u izveštaju SBUN: SDA pretvara BIH u utočište džihadista

Morbile prete i RS!

Autoput do Sarajeva: Konsenzus povezuje Tuzlu i Bijeljinu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button