glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ana333 opozicija333 VUKOVAR1
ambasada rusije siromastvo7 bajic11 srdjan ekologija olga22

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik: Nisam protiv nezavisnosti Kosova, to je na Beogradu

izvor: agencije  foto:                                                                                                           20.11.2017.

dodik444 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da on nije protiv nezavisnosti Kosova, ali da to pitanje treba da reši Beograd i da će RS slediti Srbiju.

Dodik je u danas objavljenom intervjuu Dojče veleu, koji je dao u oktobru, rekao da politika Beograda za očuvanje teritorijalnog integriteta predstavlja opterećenje za RS, jer bi se ona već odvojila od BiH.

Na konstataciju novinara da je protiv nezavisnosti Kosova, Dodik je rekao: "Ja nisam, ja sam za razgovor Beograda i toga (Kosova)".

"I ako Beograd odluči da je to tako, ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sledeće pitanje, zašto onda ne može RS. Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge. Ako Beograd odluči o tome, jer ja o tome ne odlučujem", rekao je Dodik.

On je rekao da Kosovo i Srbija treba da raščiste svoje odnose. "Ali govorim o nekom uporednom političkom ambijentu ili situaciji u kojoj ako dodje do toga hipotečki da se kaže Kosovo je okej, a zašto se onda ne kaže RS je okej", dodao je.

Predsednik RS je rekao da je, ako Albanci "gurnu tu priču da treba jedinstveno rešiti Kosovo i RS", on spreman da definiše svoj politički stav.

Dodik je rekao da je "kao Srbin" zainteresovan za rešenje pitanje Kosova i upitao ako Srbija prizna Kosovo "zašto onda RS nije država i zašto se ne bi priznala".

"Ja mogu da kažem da je opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta. Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to okej, mi bismo se sigurno do sada već odvojili", rekao je Dodik.

Na pitanje šta treba da se dogodi da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine, i Banjaluke i Prištine, Dodik je rekao da "realni život postoji, to je tako, da neke stvari ne mogu da se isključe", ali da je tu reč "duplim aršinima" Nemačke koja je priznala nezavisnost Kosova, a na drugim mestima je spremna da ide do kraja da bi sprečila referendum.

"Kosovo nema potpuno medjunarodno priznanje. Kosovo nije članica UN. Kosovu je potrebno da razgovara sa Beogradom, da se dogovori aranžman u tom pogledu, a Srbi su poniženi u svemu tome. Ranije možda bi neka rešenja bila bolja da se svi tu osećaju i dobitnicima i gubitnicima, da se kreira neko rešenje, ali to nije moja nadležnost", rekao je Dodik.

Dodik predvidja Republiku Srpsku i sever Kosova u okviru Srbije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik predvideo je da će za 10 godina u sastavu Srbije biti Republika Srpska i severni deo Kosova.

Dodik je u danas objavljenom intervjuu Dojče veleu, koji je dao u oktobru, izrazio uverenje da će doći do promena granica država u regionu za 10 godina ili kada region udje u Evropsku uniju.

Na molbu da pokaže na mapi šta će biti s granicama, Dodik je povukao granicu izmedju BiH i RS koju je pripojio Srbiji. Takodje je povukao granicu na severu Kosova koji je pripojio Srbiji.

"Šta fali, baš je ovo lepo. Ovde bi bila ova, kako se zove, Bosna, a ovde bi bila Herceg-Bosna", rekao je Dodik.

Na pitanje gde Herceg-Bosna ide, Dodik je rekao "pa neka ostane sama".

"I mi ćemo ostati. Nemamo nameru da ovde ukinemo sebe, pa da se pripojimo Srbiji", rekao je Dodik i pojasnio "kako ima Vojvodina, može i Republika Srpska"".

 

 

Blokada institucija BiH kao odgovor Izetbegoviću?

RS : 29.070 srpskih žrtava rata u BiH od 1991- 95

Ivanić: Štrpci i Rudo – dve sporne tačke na granici Srbije i BiH/Dodik: Srbija i RS su jedno, manje je važno gde je granica

Skupština RS stavila van snage odluku o referendumu

Hoće li BiH i Srbija razmijeniti teritoriju?

Dodik pozvao na novu odluku o referendumu

Hvatanje voznog reda

RS u izveštaju SBUN: SDA pretvara BIH u utočište džihadista

Morbile prete i RS!

Autoput do Sarajeva: Konsenzus povezuje Tuzlu i Bijeljinu

Odbačena krivična prijava Majki Srebrenice protiv Milorada Dodika/Dodik: Ovo nije sultanat, niti će ikada biti

Parlament RS usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti/Salkić: Odluka je neustavna

Dodikov vojni model neutralnosti

Dodik traži produženje roka za održavanje referenduma

Od EBRD za auto-put kroz Srpsku 70 miliona KM

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button