glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Bundesrat migranti8888 pristina5
savez radnici rusija sengen bg1 alternativa borjan

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zatvoren Sajam knjiga: Rekord za "Radost čitanja"              

izvor: novosti online  foto:   vn                                                                                                  29.10.2018

sajam77

Gotovo hiljadu izlagača na 30.000 kvadratnih metara, od toga gotovo pet stotina direktnih (a od tog broja, skoro četiri stotine domaćih učesnika), više od šest stotina programa, 1.300 akreditovanih novinara koji su te programe pratili... Ove brojke tek donekle ilustruju bogatstvo i raznovrsnost proteklog 63. Sajma knjiga, uz zasigurno rekordnu posetu - budući da je ona zaključno sa subotom već bila prevazišla prošlogodišnju. Sajam je ove godine predstavio i rukotvorine i dostignuća čak 565 udruženja osoba sa invaliditetom, a od ove godine je postao i dostupan svim invalidnim licima.

Sve ovo navela je juče Danka Selić, direktorka Sajma, dok je predsednik Organizacionog odbora Sajma knjiga Zoran Avramović istakao da je i ovogodišnja manifestacija protekla u znaku radosti čitanja, radosti koja postoji oduvek - o čemu svedoči i rečenica Crnjanskog: "Imao sam 13 kada sam tri puta uzastopce pročitao 'Rat i mir', nisu mogli knjigu iz ruku da mi otmu." Avramović je naveo deset osobenosti i funkcija Sajma knjiga, koji širi kulturu čitanja, mesto je širenja obrazovanja i vaspitavanja mladih naraštaja, mesto mnogih susreta, na kome se razgovara o celom spektru tema bez mobilnih telefona, mesto političkih i diplomatskih poseta...

- Iznad svega, Sajam knjiga ima lepotu i uzvišenost, izaziva uzvišena osećanja u svima nama - zaključio je Avramović.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl izrazio je radost što smo tokom proteklog Sajma bolje upoznali gostujuću zemlju, Maroko, sa kojom je Srbija pre tačno šezdeset godina uspostavila diplomatske odnose.

- Maroko je bio prva arapska zemlja gost Sajma, a naredne godine će to biti Arapska Republika Egipat, nastavljamo utabanom stazom prijateljstva - dodao je Karl.

Ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž je istakao da je impresioniran brojem posetilaca na štandu zemlje gosta ali i njihovim velikim interesovanjem za marokansku kulturu i književnost, a potom predao Otvorenu knjigu predstavniku Egipta, ambasadoru Amru Alguvejliju.

- Velika je čast biti počasni gost beogradskog Sajma knjiga, dati doprinos spajanju arapske kulture sa srpskom - rekao je Alguvejli. - Egipatska kultura je slična marokanskoj, ne samo zbog geografske bliskosti, a Srbija je u srcima svih nas.

PLAKETA VUKICI STRUGAR

Na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju juče je obeležen i veliki jubilej nacionalnog teatra u Prištini, sa trenutnom scenom u Gračanici. Naime, predstavljeno je delo "Uprkos svemu", posvećeno 70 godina dugoj istoriji ovog pozorišta, čiji je autor njegov bivši direktor, književnik Radosav Stojanović.

Promociju na kojoj su govorili Predrag Radonjić, direktor Narodnog pozorišta u Prištini, i saradnik na tekstu Radmila Knežević, inače glumica ovog teatra, pratio je i deo izložbe o istorijatu kuće, otvorene u Gračanici 8. oktobra. Ovim povodom, novinarki kulturne rubrike "Večernjih novosti" Vukici Strugar uručena je Plaketa za doprinos i afirmaciju Narodnog pozorišta u Prištini.

LEPOTA I NADA JE U KNjIŽEVNOSTI

Na sajmu su juče, dvadeset četvrti put, dodeljene i novinarske nagrade - "Geopoetici" za najuspešnijeg izdavača, i "Laguni" za najprofesionalniji odnos prema medijima.

Žiriju predsedava Dragan Bogutović, a članice su Meliha Pravdić, Marija Rajšić Miljević i Tanja Nježić, koja je u obrazloženju za priznanje "Geopoetici" rekla:

- Potpuno svesni da živimo u vreme krika i slike i u društvu spektakla, u ovoj kući su beskompromisno a ležerno, dostojanstveno i zanimljivo pokazivali i dokazivali da ako nekom treba lepote i nade, može ih naći u književnosti.

Vladislav Bajac se, primivši Povelju i sliku "Blagovesti" iz ruku autorke Slobodanke Rakić Šefer, prisetio početaka "Geopoetike" pre ravno četvrt veka, izrazio zadovoljstvo što je ova kuća i posle svega ostala dosledna sebi.

U ime "Lagune", takođe u godini jubileja - dvadeset godina postojanja, sliku Dragana Stojkova primila je Tanja Vučković, pi-ar naše najproduktivnije kuće, koja nam je dovela mnoge velike pisce, uz dosledno negovanje domaćih autora.

novosti.rs

 

Književna alternativa vladajućoj Srbiji

Narodno pozorište: Rat saopštenjima Savića i Hubača

Otvara se 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Glumci traže smenu Savića

Žan-Mark Bar: Ovo je početak kraja kapitalizma

Avala Studios ulaže više od 50 miliona evra u obnovu studija na Košutnjaku

Preminula Milena Dravić

Dadov za večnost

I Crnogorci finansiraju novi film Srđana Dragojevića

Poslednji aplauz za Predraga Ejdusa

Otvoren 57. Oktobarski salon

Dragan Živadinov: Nas je mnogo više nego nacista

Horvat za angažovani teatar: Vratiti politiku u pozorište

Počinje 85. Vukov sabor

Ko to krije srpski srednji vek?

Čarolija dva violončela

Film "Izgrednici" srpski kandidat za Oskara

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button