glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 vucic-de belen bih parlament2
radnici -it-sektor_3 Zoran-Zaev3 stanovnistvo odbojkasice-77 mitar88

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Avala Studios ulaže više od 50 miliona evra u obnovu studija na Košutnjaku              

izvor: evn  foto: vn                                                                                                    17.10.2018

kosutnjak9

Avala Studios“ uložiće u obnovu studijskog kompleksa na Košutnjaku više od 50 miliona evra, sa ciljem oživljavanja filmske industrije u Srbiji. Na obnovi i izgradnji biće angažovano više od 250 građevinskih radnika iz Srbije, a radovi će početi već za nekoliko meseci.

Generalni direktor kompanije „Avala Studios“ Peter Dajko izneo je detalje projekta:

„Želimo da podstaknemo i oslobodimo potencijal koji Beograd i Srbija imaju: izuzetne lokacije, stručno osoblje, bogatu tradiciju filmske industrije. Uz to, zahvaljujući odličnoj inicijativi državnog rukovodstva i ulasku u program podsticaja 2016. godine, Srbija danas omogućava podsticaje od 25 odsto za strane produkcije, što je čini izuzetno konkurentnom u ovom delu Evrope. Dodatno, prema proračunu na osnovu iskustva iz regiona, moderni studiji i pozicioniranje na mapi evropske filmske industrije, Srbiji bi moglo da donese najmanje 120 miliona evra prometa godišnje, što je četiri puta više u odnosu na prethodnu godinu“, izjavio je Dajko, i dodao da će prvi novi filmski studio u Beogradu biti izgrađen već 2021. godine.

Vladimir Kuba, nekadašnji direktor filmskog studija u Češkoj „Barandov“ i direktor razvoja filmskog biznisa u „Avala Studios“, veruje da obnovljeni i prošireni studijski kompleks na Košutnjaku može da doprinese i razvoju filmskog turizma u Srbiji.
„Ukupna površina studija za snimanje iznosiće 11.800 kvadratnih metara, uz dodatne, prateće produkcijske objekte i kancelarijski prostor. A dodao bih da će visina studija biti 20 metara, i da će to biti najviši studijski prostor u regionu. Otvaranje ovakvog kompleksa povećava i turistički potencijal Srbije, jer će mnoge scene koje budu snimljene, ne samo u našim studijima, već i na ulicama Beograda, na planinama Srbije, privlačiti turiste iz celog sveta“, izjavio je Kuba.

Kompanija “Avala Studios” samo do sada uložila je 50 hiljada evra samo u obnovu jedinstvenog fundusa koji broji 27 hiljada kostima, među kojima su i originalne uniforme srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata.
„Mi u „Avala Studios“g mislimo da je to srpsko nacionalno blago, i stalo nam je do toga da ga očuvamo i zaštitimo, isto kao što čuvamo i tradiciju i prepoznatljivost koju ime Avala film uživa u filmskom svetu. Iz fundusa smo srpskim kinematografima ustupili na korišćenje kostime za snimanje filmova „Zaspanka za vojnike“ Predraga Gage Antonijevića i „Čarape kralja Petra“ Lazara Ristovskog, koji obrađuju tematiku iz Prvog svetskog rata“, zaključio je Dajko.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva ovakvih studija u regionu, Dajko je procenio da će zahvaljujući obnovljenom i povećanom kapacitetu studija, više od 3000 produkcijskih stručnjaka iz Srbije indirektno raditi u najboljim uslovima u regionu, učestvujući u kreiranju ostvarenja koja će se gledati širom sveta.

novosti.rs

 

Preminula Milena Dravić

Dadov za večnost

I Crnogorci finansiraju novi film Srđana Dragojevića

Poslednji aplauz za Predraga Ejdusa

Otvoren 57. Oktobarski salon

Dragan Živadinov: Nas je mnogo više nego nacista

Horvat za angažovani teatar: Vratiti politiku u pozorište

Počinje 85. Vukov sabor

Ko to krije srpski srednji vek?

Čarolija dva violončela

Film "Izgrednici" srpski kandidat za Oskara

Leskovački festival filmske režije: Trka za "Žiku Pavlovića"

Viminacijum fest: Mitovi stari i novi

Narodna biblioteka: Misterija od 13 miliona knjiga!

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button