glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

srb-eu-kosovo dodik-komsic spisak
sns1 -it-sektor_3 Zoran-Zaev3 odbojkasice-4 cg-srb novak5555

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dadov za večnost              

izvor: evn  foto: vn                                                                                                    13.10.2018

dadov

U susret obeležavanju 60 godina od osnivanja omladinskog pozorišta “Dadov”, popularni “dadovci” okupili su se u petak u jednom beogradskom restoranu i u neformalnoj atmosferi “radnog doručka” započeli pripreme za predstavu koja nosi radni naslov “Dadov - mlađe kameno doba”.

- Premijera će biti 3. decembra, a pokušaćemo da okupimo prve generacije glumaca koji su od 1958. godine učestvovali u stvaranju “Dadova”. Imamo tu sreću da je još živ jedan od osnivača Mihailo Tošić - kaže Vladimir Mijović, direktor “Dadova”. - Oslonac u predstavi će biti stariji glumci, ali će biti ubačeni i oni iz mlađih generacija. Imamo dogovor i sa Milošem Bikovićem da dođe kao gost.

Scenario i režiju predstave potpisuje Slavenko Saletović, a zamišljena je kao neka vrsta audicije i prijema novih članova u “Dadov”.

- Ključ je vrlo jednostavan - potpuni minimalizam. Audicija za istoriju, za večnost, za uvek - objašnjava Saletović. - Na sceni će prvi biti osvetljen Mihailo Tošić i on će identifikovati glumce koji će izlaziti da polažu audiciju. Glumce će pratiti fotografije iz prošlosti, ali i “dadovska” i profesionalna biografija.

Prisutni na probi - Svetlana Ceca Bojković, Feđa Stojanović, Zlata Numanagić, Dragoljub Vojinov, Zorica Jovanović i Zafir Hadžimanov, prisećali su se putovanja u Ruandu, koncerata na Kalemegdanu, fotografisanja sa Žanom Vilarom... Kroz nekoliko anegdota evocirali su uspomene i na nedavno preminulog kolegu Predraga Pecu Ejdusa.

Među okupljenima je bio i pomenuti Tošić, koji je sa Zoranom Ratkovićem, Momčilom Baljkom i Jovanom Ristićem pokrenuo Dramski atelje Doma omladine Vračar ili skraćeno “Dadov”. Okupili su društvo sa Vračara i na kamernoj sceni u Molerovoj 33, veličine pet puta pet metara, 27. decembra 1958. izveli predstavu “Gradinar”. Publici su se tada poklonili Ninoslava Radošević, Jelisaveta Seka Sablić, Miloš Žutić i Srba Milin. Sledeće predstave odigrane u Pozorištu na Krstu i u “Božidarcu” bile su nužda, dok se “dadovci” nisu 1969. preselili na sadašnju adresu: Desanke Maksimović broj 6a. Odlukom odbornika Skupštine grada “Dadov” je pre deset godina postao ustanova kulture od značaja za grad Beograd.

SVEČANOST

Glavna svečanost obeležavanja jubileja biće organizovana na dan prve premijere (27. 12) u Hotelu “Park”. Tada će biti promovisana knjiga o 60 godina “Dadova” (autor teatrolog Boško Milin), a biće prikazan i film o “Dadovu”, koji priprema Snežana Stamenković.

novosti.rs

 

I Crnogorci finansiraju novi film Srđana Dragojevića

Poslednji aplauz za Predraga Ejdusa

Otvoren 57. Oktobarski salon

Dragan Živadinov: Nas je mnogo više nego nacista

Horvat za angažovani teatar: Vratiti politiku u pozorište

Počinje 85. Vukov sabor

Ko to krije srpski srednji vek?

Čarolija dva violončela

Film "Izgrednici" srpski kandidat za Oskara

Leskovački festival filmske režije: Trka za "Žiku Pavlovića"

Viminacijum fest: Mitovi stari i novi

Narodna biblioteka: Misterija od 13 miliona knjiga!

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button