glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

skupstina vojska kosova sobranje11
mediji np pasos-22 cga sp srbija fudbal2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Otvara se 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga              

izvor: novosti online  foto: vn                                                                                                    21.10.2018

sajam9

Radost čitanja, čitalaca, pisaca i izdavača od nedelje se ponovo nalazi pod kupolama Beogradskog sajma. Kapije Međunarodnog beogradskog sajma knjiga biće otvorene u deset sati, a čast da zvanično "pokrene" 63. smotru knjige pripala je akademiku i pesniku Matiji Bećkoviću. Prisutne će na ceremoniji u Hali 2 u 18 časova pozdraviti i istoričar i pisac Abdulah Busuf, u ime Maroka - zemlje počasnog gosta.

Pod sloganom "Radost čitanja", najmasovnija i najprestižnija manifestacija pisane reči okupiće oko hiljadu domaćih i stranih izlagača na više od 500 štandova. Tokom predstojećih osam sajamskih dana, poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu da sagledaju celokupnu ovogodišnju izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obogate sopstvenu biblioteku najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća.

- Izdavaštvo je najvitalnija i najmasovnija kulturna industrija, koja ima najdužu tradiciju - kazala je Sanja Milić, urednica programa Sajma knjiga. - Važan deo programa biće posvećen poeziji i ponosna sam što Sajam knjiga otvara pesnik Matija Bećković. Osmislili smo program "Dijalog poetika" u kojem će pesnici sučeljavati svoja mišljenja, baš kao i pisci u programu "Dijalog proza". Namera nam je da kroz dijaloške forme predstavimo dela i pisce kao što su Ljubica Arsić, Vladan Matijević, Goran Petrović, Milena Marković...

U fokusu će biti domaći i strani pisci, a izdavači će i ovog puta predstaviti najnovija izdanja, svoje autore i ideje. Biće organizovane mnogobrojne tribine, razgovori sa piscima, predavanja i diskusije o književnosti.

Mohamed Amin Belhaž, ambasador Maroka, zemlje počasnog gosta Sajma, najavio je posetu ministra kulture Mohameda el Araža, koji će predvoditi delegaciju iz Maroka.

- Maroko je prva arapska zemlja koja je počasni gost Beogradskog sajma knjiga i potrudićemo se svi zajedno da na štandu od 100 kvadratnih metara predstavimo bogatu kolekciju knjiga, uključujući književnost, istoriju, filozofiju, politiku društvene nauke - rekao je Amin Belhaž i dodao da će u Beograd stići nekoliko vrhunskih autora iz Maroka.

Na štandu površine 100 kvadratnih metara izgrađenom u originalnom marokanskom stilu, počasni gost će predstaviti najznačajnije nacionalne izdavače, javne institucije i više od 1.000 naslova, a u goste nam dolaze pisac Tahar ben Želun, pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi, Abdulah Busuf, sekretar Saveta marokanske zajednice nastanjene u inostranstvu, spisateljica Sane Čairi i umetnik Farid Ganam.

Pored zemlje počasnog gosta, na Sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Egipta, Irana, Japana, Kine, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Crne Gore i Švajcarske. Osim u hali 2A, literatura mnogobrojnih inostranih izdavača biće predstavljena i na štandovima distributerskih kuća u hali 4.

Među mnogobrojnim gostima iz inostranstva - piscima, teoretičarima, prevodiocima, izdavačima, koji će na ovogodišnjem sajmu knjiga učiniti čast organizatorima i ljubiteljima knjige u Srbiji, pored ostalih, biće i ministar kulture Rusije Vladimir Medinski, Santjago Ronkaljolo iz Perua, Valter Ugo Mai iz Portugalije, Robert Simonišek iz Slovenije, Piter V. Bret iz Amerike...

MEDINSKI

Prvi u nizu uglednih gostiju Sajma knjiga biće Vladimir Medinski, ministar kulture Rusije, istoričar i književnik. Posle ceremonije otvaranja, Medinski će predstaviti svoju knjigu "Rat - Mitovi SSSR-a 1939-1945" ("Službeni glasnik"), ali i govoriti o aktuelnim društvenim i političkim temama.

novosti.rs

 

Glumci traže smenu Savića

Žan-Mark Bar: Ovo je početak kraja kapitalizma

Avala Studios ulaže više od 50 miliona evra u obnovu studija na Košutnjaku

Preminula Milena Dravić

Dadov za večnost

I Crnogorci finansiraju novi film Srđana Dragojevića

Poslednji aplauz za Predraga Ejdusa

Otvoren 57. Oktobarski salon

Dragan Živadinov: Nas je mnogo više nego nacista

Horvat za angažovani teatar: Vratiti politiku u pozorište

Počinje 85. Vukov sabor

Ko to krije srpski srednji vek?

Čarolija dva violončela

Film "Izgrednici" srpski kandidat za Oskara

Leskovački festival filmske režije: Trka za "Žiku Pavlovića"

Viminacijum fest: Mitovi stari i novi

Narodna biblioteka: Misterija od 13 miliona knjiga!

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button