glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep99 bih izbori8 izbori bih
sns1 -it-sektor_3 Zoran-Zaev3 novak00 odbojkasice-22 ejdus-

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

I Crnogorci finansiraju novi film Srđana Dragojevića              

izvor: novosti online  foto: vn                                                                                                    10.10.2018

dragojevic

BEOGRAD - Obelodanjeni su rezultati najnovijeg konkursa Filmskog centra Crne Gore, a u kategoriji sufinansiranja manjinskih koprodukcija, najviše sredstava određeno je za nastajanje filma "Nebesa", srpskog scenariste i reditelja, Srđana Dragojevića, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Novom filmu Srđana Dragojevića je u decembru 2016. godine na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma odobrena pomoć od 30 miliona dinara.

Komisija je tom prilikom istakla da su "Nebesa" alternativna hronika poslednje tri decenije naše istorije, koja se fantastikom služi kako bi na što efektniji način predstavila prelomne trenutke od raspada komunističke Jugoslavije do danas.

Prema naovodima komisije: scenario se može čitati kao "vrhunska politička satira", ali i kao "duboka analiza ljudska prirode".

Zasad se zna da je scenario "Nebesa" zasnovan na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i da kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike.

Iz obrazloženja komisije Hrvatkog audio-vizualnog centra moglo se doznati da je priča razlomljena na tri narativna toka i odvija se 1993, 2001. i 2018. godine.

Produkcija novog Dragojevićevog filma može da računa na 69.000 evra pomoći Filmskog centra Crne Gore. Crnogorski koproducent u je producentska kuća Montenegro Max Film.

"Nebesa" su ranije izborila i 9,7 miliona makedonskih denara (oko 158 hiljada evra) pomoći Makedonske filmske agencije. U oktobru prošle godine Hrvatski audiovizualni centar takođe je odobrio pomoć projektu ovog filma.

Hrvatski koproducent, Studio Dim, tom je prilikom osvojio 500 hiljada hrvatskih kuna (oko 68 hiljada evra) za koprodukciju Dragojevićevih "Nebesa".

Ovaj projekat dobio je i pomoć iz Slovenije, te nemačkog fonda MDM i televizije ZDF/Arte.

Srđan Dragojević je jedan od najpopularnijih i najuspešnijih srpskih reditelja. Njegova filmografija, između ostalog, obuhvata kultna ostvarenja "Mi nismo anđeli" (1992), "Lepa sela, lepo gore" (1996) i "Rane" (1998), a treba istaći i veliki regionalni i svetski uspeh njegovog filma "Parada" (2011) koji je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu prikazan u okviru programa Panorama i osvojio nagradu publike.

novosti.rs

 

Poslednji aplauz za Predraga Ejdusa

Otvoren 57. Oktobarski salon

Dragan Živadinov: Nas je mnogo više nego nacista

Horvat za angažovani teatar: Vratiti politiku u pozorište

Počinje 85. Vukov sabor

Ko to krije srpski srednji vek?

Čarolija dva violončela

Film "Izgrednici" srpski kandidat za Oskara

Leskovački festival filmske režije: Trka za "Žiku Pavlovića"

Viminacijum fest: Mitovi stari i novi

Narodna biblioteka: Misterija od 13 miliona knjiga!

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button