glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vojska kosova4 parlament11 Dragan-Covic
mediji sajam9 pasos-22 cga sp srbija fudbal2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Narodno pozorište: Rat saopštenjima Savića i Hubača               

izvor: evn  foto: vn                                                                                                    23.10.2018

rat-Zeljko

Drama u Drami narodnog pozorišta i dalje se nastavlja: upravnik Dejan Savić prekjuče je uputio pismo članovima glumačkog ansambla, a ovim povodom obratio im se i dosadašnji v. d. direktora Drame Željko Hubač, odgovarajući na optužbe čelnog čoveka kuće. Oba pisma su dospela u javnost, a sa njima i neki detalji u radu nacionalnog teatra.

Tako, između ostalog, Savić podseća da po Statutu NP on ima slobodu izbora saradnika, pa samim tim nema ni reči o nekom zakonskom prekršaju.

Polemišući” sa podatkom koji se ovih dana najčešće čuje u javnosti da je tokom Hubačevog mandata osvojeno više od sto nagrada, Savić ističe da je u vreme Hubačevog prethodnika za samo jednu godinu osvojeno 25 priznanja. Nudi i zaključak, da “nagrade ne osvajaju ni upravnici ni direktori, već Narodno pozorište i njegovi umetnici”. Jedan od Savićevih argumenata za odlazak dosadašnjeg v. d. direktora Drame je i potreba da se u većoj meri angažuju zaposleni u Narodnom pozorištu, usput ukazujući na veliki broj honorarnih saradnika i previsoke troškove predstava.

U prilog ovoj činjenici Savić tvrdi da više od pola dramskog ansambla godinama nije imalo ni jednu premijeru, da ima glumaca koji nemaju ni jednu predstavu, a da su neki od njih čak i prvaci Drame. Podseća i da se domaći reditelji ne angažuju ni po nekoliko sezona, ali zato svaki gostujući reditelj dovodi svoju ekipu saradnika, “eliminišući scenografe i kostimografe” Narodnog pozorišta. Jedan od njegovih vodećih argumenata je i podatak da budžet dramskih predstava uveliko premašuje operski i baletski, kao i da “ponekad skoro tri četvrtine novca odlazi na honorare, a upadljivo manji deo na opremu predstava”.

Hubač u odgovoru na pismo upravnika ističe da nikada s njim nije pričao o povratku na mesto dramaturga ni o mogućim naslednicima na dosadašnjoj funkciji, kao i da nikada nisu razgovarali na temu razvoja repertoara. Na kraju, Hubač naglašava da, zapravo, svojim obraćanjem “Savić želi da skrene pažnju sa osnovnog pitanja: zašto Drama NP u jubilarnoj 150.sezoni neće imati premijeru gotovo sedam meseci?”

TRI PUTA NUDIO OSTAVKU

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić u saopštenju je poručio da je Hubač do sada, “bar tri puta nudio pisanu ostavku zbog sopstvenih propusta”, ali je on nije prihvatio jer je želeo da se “gprogramski i vremenski zaokruži period od četiri godine”. Hubač, pak, odgovara da je pisanu ostavku nudio samo jednom i to zato što je od njega to tražio upravo Savić da bi dozvolio otkazivanje “Velike drame” i zakazivanje generalne probe “Ričarda Trećeg”... Povodom imenovanja na mesto v. d. direktora Drame, Hubač kaže da “nije ni imao izbora”: jer je u “tom dokumentu upozoren da je pravna posledica odbijanja, po Zakonu o radu - prekid radnog odnosa”.

novosti.rs

 

Otvara se 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Glumci traže smenu Savića

Žan-Mark Bar: Ovo je početak kraja kapitalizma

Avala Studios ulaže više od 50 miliona evra u obnovu studija na Košutnjaku

Preminula Milena Dravić

Dadov za večnost

I Crnogorci finansiraju novi film Srđana Dragojevića

Poslednji aplauz za Predraga Ejdusa

Otvoren 57. Oktobarski salon

Dragan Živadinov: Nas je mnogo više nego nacista

Horvat za angažovani teatar: Vratiti politiku u pozorište

Počinje 85. Vukov sabor

Ko to krije srpski srednji vek?

Čarolija dva violončela

Film "Izgrednici" srpski kandidat za Oskara

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button