glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Bundesrat migranti8888 pristina5
pomoc-bolesnima radnici rusija sengen bg1 alternativa borjan

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Govedarica odlaže savez sa SNSD            

izvor: evn  foto: vn                                                                                30.10..2018.

savez 

Bitka za dobrobit Republike Srpske, ali i za opstanak stranke - ta dva argumenta, posle nedeljne sednice Glavnog odbora, ističu se kao ključna zašto će se SDS najverovatnije priključiti savezu sa SNSD Milorada Dodika u Parlamentu BiH.

Okupljanje stranačkih funkcionera u Banjaluci, iako završeno bez formalne odluke, pokazalo je da bi izbor svakog drugog puta, osim ulaska u koaliciju, imao nesagledive posledice po SDS. Prema saznanjima na Glavnom odboru, vešto je izbegnuto glasanje o ovoj tački dnevnog reda samo da ne bi bila preglasana struja oko lidera Vukote Govedarice, a koja se protivi saradnji sa Dodikom.

Takav epilog automatski bi srušio stav predsednika i nekolicine njegovih saradnika, pa bi se neminovo otvorilo pitanje daljeg ostanka Govedarice na čelu stranke. Zato je, nakon višečasovnog zasedanja, sve je još jednom prebačeno na Predsedništvo stranke, što je samo prolongiranje neizbežnog scenarija: potvrda koalicije SDS-SNSD u Parlamentu BiH.

- Na Glavnom odboru je zaključeno da se ide u razgovore i sa SNSD i sa drugim strankama. Iako nije bilo glasanja, do toga će doći za desetak dana na novoj sednici GO. U naredne dve sedmice pokušaće da se izmire sve struje u SDS i da bude doneta jedinstvena odluka o ulasku u srpsku koaliciju u Parlamentu BiH. Republici Srpskoj je potrebno deset ruku u Parlamentu BiH da bi mogli da se zaštite interesi Srpske - kaže naš izvor iz SDS.

Vojislav Savić, politički analitičar, kaže da će najmanje koštati SDS ako pokažu državotvorni kapacitet i podrže veliku srpsku koaliciju na nivou BiH:

- SDS mora da pokaže političku zrelost, i da se ponaša racionalno kako i dolikuje velikoj stranci. Svaka druga opcija biće štetna po stranku. Ljudi koji donose najviše glasova sigurno neće ostati u takvom odnosu snaga kao članovi stranke.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo SDS ima jasan zadatak: da postigne konsenzus unutar stranke o ulasku u srpski blok u Sarajevu ili da nastavi sa neozbiljnom politikom kojom nanose mnogo više štete SDS nego koristi.

I KOMŠIĆ OPASNOST

Jak blok srpskih stranaka u sarajevskom parlamentu je garant da Republika Srpska može mirno da uplovi u političku budućnost BiH, gde će sigurno biti velikih potresa, pogotovo zbog ulaska Željka Komšića u Predsedništvo - ističe Vojislav Savić. - GO SDS samo je odložio neizbežno, odnosno ulazak u veliku srpsku koaliciju u Parlamentu BiH. Tim potezom samo su prolongirali unutrašnju političku agoniju.

novosti.rs

 

Kuda novo Predsjedništvo vodi BiH?

Ko će s kim nakon izbora?

Dodik bi da ukine visokog predstavnika, Ivanić traži ponovno brojanje glasova

Incko: Srebrenica mora ostati u BiH!

Mladen Ivanić: Nikad veće šanse za promenu

Predizborna kampanja niskih udaraca

Predizborna kampanja u BiH i zvanično počela

Skup ministara u sjeni Pacolijevog odsustva

U petak počinje predizborna kampanja u BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button