glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

skoplje888 av3333 mostar-hrvati
radnici njegos pasos-22 stanovnistvo odbojka 000 Erik-Dipon-Moreti-i-Antoan-Ve

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Glumci traže smenu Savića              

izvor: evn  foto: vn                                                                                                    18.10.2018

np

Četrdesetak umetnika i saradnika Drame Narodnog pozorišta zatražilo je u svom proglasu ostavku upravnika Dejana Savića i preispitivanje razloga za smenu Željka Hubača sa mesta direktora Drame, na koje je trebalo da bude postavljen Jug Radivojević. Međutim, i pre no što su potpisnici na konferenciji za novinare javno pročitali proglas, Radivojević je - podneo ostavku, tačnije odbio postavljenje na dojučerašnju Hubačevu poziciju, zatraživši da ostane reditelj, a kolege iz Narodnog pozorišta su glasno pozdravile njegovu odluku kao vrhunski moralan čin.

Upravnika Savića Radivojević je zamolio da bude vraćen na mesto “koje mu pripada”, pošto je smena Hubača “izazvala oštru polarizaciju i potpuno narušila atmosferu u ansamblu Drame”, a takođe je “došlo i do politizacije čitavog slučaja”.

- Jug Radivojević je pokazao da nas prepoznaje kao svoje kolege i da shvata ozbiljnost situacije. Narodno pozorište nema direktora Drame i zato apelujemo da se na to mesto vrati Željko Hubač, koji je uspeo da ostvari kontinuitet u stvaralaštvu i čiji je kvalitetan rad bio prepoznat u zemlji i regionu - iznela je Tatjana Mandić Rigonat stav većine svojih kolega i saradnika, potpisnika proglasa, među kojima su i Nataša Ninković, Nela Mihajlović, Dušanka Stojanović Glid, Bane Vidaković, Hadži-Nenad Maričić, Igor Đorđević, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, Slobodan Beštić, Nenad Stojmenović, Vuk Kostić, Olga Odanović, Nada Šargin i drugi.

U proglasu naslovljenom “Nije umetnički ćutati”, stoji da su navedeni “grazlozi” za Hubačevu smenu poput potrebe za “izmenom vizure” dramskog repertoara - “neprofesionalni, neozbiljni, cinični, čak i opasni”, jer je njegova vizura pozorištu donela više od sto nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima u protekle tri godine. Ocenjeno je da je smena v. d. direktora Drame “gvrhunac bahatosti uprave, na čelu sa upravnikom pozorišta”, a da je ta bahatost dovela u pitanje celu sezonu Narodnog pozorišta.

- Ovo je šamar, negiranje uspeha. Dejan Savić je doveo našu kuću u krizu, jer je direktnim smanjivanjem budžeta dramskog repertoara ugrozio naš kontinuitet. Iz aviona je vidljivo da Savić mora da ode sa mesta upravnika Narodnog pozorišta - navela je Rigonatova, dok sam Savić do kraja dana nije bio dostupan za komentar, za “Novosti”.

Rediteljka je istakla i da direktore sektora postavlja upravnik pozorišta, ali da oni ne bi smeli da budu “marionete”, i u ime svih potpisnika odbacila optužbe Savića da iza njih stoji neka politička organizacija:

- Ovo je umetnički skup, mi smo umetnici i imamo pravo da javno istupamo. Savić je probao da spinuje da iza nas stoje nekakve političke snage, što je velika uvreda za naš ansambl i zbog toga, takođe, treba da bude smenjen. Negira nas kao umetnike i ljude na taj način.

MINISTARSTVO NA POTEZU

Rediteljka Mandić Rigonat je rekla i da Ministarstvo kulture ne bi smelo da ćuti, budući da u ovoj instituciji “gstoje ključevi” - odnosno, zakon o kulturi predviđa da u slučaju kada “nepravilnim i nesavesnim radom upravnik prouzrokuje veću štetu ustanovi”, od ministra stižu preporuke na osnovu kojih Vlada (kao osnivač) može da ga razreši i postavi v. d. upravnika nacionalnog teatra.

novosti.rs

 

Žan-Mark Bar: Ovo je početak kraja kapitalizma

Avala Studios ulaže više od 50 miliona evra u obnovu studija na Košutnjaku

Preminula Milena Dravić

Dadov za večnost

I Crnogorci finansiraju novi film Srđana Dragojevića

Poslednji aplauz za Predraga Ejdusa

Otvoren 57. Oktobarski salon

Dragan Živadinov: Nas je mnogo više nego nacista

Horvat za angažovani teatar: Vratiti politiku u pozorište

Počinje 85. Vukov sabor

Ko to krije srpski srednji vek?

Čarolija dva violončela

Film "Izgrednici" srpski kandidat za Oskara

Leskovački festival filmske režije: Trka za "Žiku Pavlovića"

Viminacijum fest: Mitovi stari i novi

Narodna biblioteka: Misterija od 13 miliona knjiga!

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button