glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av888 merkel mak izbori99
taci5 iguman janjic 2CELOS narodni muzej djokovic222 Novak555555

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Počinje 85. Vukov sabor            

izvor: evn  foto: vn                                                                                                    10.09.2018

vukov sabor

Očuvajmo jezik - sačuvajmo zemlju, naziv je programa ovogodišnjeg, 85. po redu, Vukovog sabora, najveće kulturne svetkovine kod Srba, koji će biti svečano otvoren večeras, u 20 časova, u Vukovom domu kulture u Tršiću. Osim u rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, oca naše pismenosti i kulture, saborski sadržaji održavaće se i u manastiru Tronoša, Loznici i u Beogradu, od 10. do 16. septembra.

Po tradiciji, na večerašnjem otvaranju u Domu kulture biće podignute saborske zastave, intonirana "Himna Vuku" Stevana Mokranjaca, uz obraćanje predstavnika grada i države. Prvi saborski dan obeležiće monodrama "Vuk Karadžić", u izvođenju Ivana Bekjareva, koncert hora "Svetog Serafima Sorovskog", izložba fotografija "Arlem - umetnički karavan" iz Arilja i izložba slika sa međunarodne likovne kolonije "Gamzigrad".

Saborski sadržaji biće posvećen slavnom Vuku, u ime čijeg se imena i dela svetkuje, i predstavljanjem knjige o njemu dr Boška Suvajdžića. Vukov sabor podsetiće posetioce i na čuvenog lozničkog i srpskog protu Ignjata Vasića, a biće reči i o Tekerišu, kao i o junacima sa proboja Solunskog fronta.

Završna svečanost je u nedelju, 16 septembra, treće nedelje septembra, po tradiciji koja je ustanovljena od osnivanja ove manifestacije, davne 1933. godine. Centralno mesto poslednje večeri imaće premijera predstave "Srpski rječnik" Staše Petrović, u režiji Darka Kamarita.

U popodnevnom delu programa nastupiće "Garavi sokak". Saborske goste i učesnike će pozdraviti Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, a čast da bude ovogodišnji saborski besednik pripala je profesoru dr Veljku Brboriću, redovnom profesoru Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Vukov sabor organizuju grad Loznica, tamošnji Centar za kulturu "Vuk Karadžić" i Vukova zadužbina.

VELIKI UGLED

Na dan otvaranja obnovljene Vukove kuće, 17. 9. 1933. godine, održan je prvi Vukov sabor koji je imao karakter velike narodne svetkovine. Na svečanosti su govorili predstavnici kralja, Vlade, Crkve, Univerziteta, Akademije nauka. U početku sabori su imali pretežno zavičajno obeležje, održavali su se ispred Vukove kuće. Bogaćenjem programa, kao i povećanjem broja učesnika, Sabor je vremenom postao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija.

novosti.rs

 

Ko to krije srpski srednji vek?

Čarolija dva violončela

Film "Izgrednici" srpski kandidat za Oskara

Leskovački festival filmske režije: Trka za "Žiku Pavlovića"

Viminacijum fest: Mitovi stari i novi

Narodna biblioteka: Misterija od 13 miliona knjiga!

Kokan Rakonjac - večni ideološki neprijatelj

BITEF: Hvatanje ukoštac sa svetom

Svetozar Cvetković: Teško je baviti se filmom

Radošu Bajiću nagrada "Pavle Vuisić": U društvu sam besmrtnih

Veliki značaj festivala srpskog filma u svetu

Neugasli bunt Miće Popovića

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button